Echivalarea studiilor pentru emigrarea in Australia

Pentru a obtine o viza de rezidenta permanenta in Australia unul dintre cei mai importanti pasi este echivalarea studiilor si a experientei pentru una din meseriile de care statul australian are nevoie (am vorbit intr-un post anterior despre aceste liste de meserii). Echivalarile sunt facute de catre entitati autorizate de statul australian. In cazul nostru, in domeniul IT, echivalarea a fost facuta de catre ACS (Australian Computer Society).

Pentru echivalare am avut nevoie de copie dupa pasaport, diploma de la facultate, lista cursurilor si notele obtinute, o nota explicativa ce trebuie sa contina o legenda a notelor si continutul cursurilor, CV, recomandare de la angajatori si o adeverinta de la resurse umane care sa certifice ca lucrezi pe acel post, salariul si experienta in munca la firma. Aplicatia am facut-o online insa procesul de assessment a inceput cand copiile legalizate si traduse trimise prin curier au ajuns la ei. In plicul trimis trebuie pus si formularul primit pe email dupa depunerea aplicatiei online, semnat si datat.

Pe adeverinta de la resurse umane si pe recomandarea primita de la angajator e foarte important sa fie trecute datele de contact (antetul firmei, email si telefon).

CV-ul trebuie bine structurat astfel incat sa evidentieze foarte clar experienta cu anumite tehnologii si proiectele in care ai lucrat. Trebuie pus accentul pe ce este mai important din descrierea postului pentru care este nevoie echivalarea. Cautati informatii despre meseria aleasa dupa ANZSCO code. Unul dintre multe site-uri este http://www.acacia-au.com/anzsco.php. ACS poate contacta telefonic HR-ul sau chiar pe cel ce a oferit recomandarea sa verifice informatiile oferite.

Legalizarea actelor ne-a costat cam 500 de lei pentru mai multe copii. Curierul a fost 275 de lei (UPS) iar actele au ajuns in 3 zile. Assessmentul a costat 400 de dolari australieni si expira intr-un an. Plata catre ACS se poate face fie online, cu cardul, fie prin transfer bancar.

Toate informatiile necesare se gasesc in ACS Pre-application Skills Assessment Guidelines for Applicants.

Asteptarea a fost lunga, de 16 saptamani, dar raspunsul a fost pozitiv: am obtinut echivalarea. Inca un pas catre Australia.

3 thoughts on “Echivalarea studiilor pentru emigrarea in Australia

  1. Pingback: Victoria State Sponsorship « Blogul Spufilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *