Incalzire prin pardoseala

Incalzire in pardoseala
Incalzire in pardoseala

In timp ce pe dinafara casa era invelita, la interior s-a lucrat intens. Am izolat cu polistiren si pe interior peste tot, s-au tras instalatiile, s-a pus hidroforul si s-a montat instalatia de incalzire in pardoseala la etaj

Pentru incalzirea casei am optat pentru incalzirea in pardoseala, care este ceva mai scumpa decat sistemul clasic de calorifere, insa confortul este mai mare, deoarece ofera o incalzire uniforma. Din punct de vedere estetic este iarasi un avantaj, deoarece scapi de caloriferele inestetice. Doar in bai am pus calorifere pe perete, pentru incalzirea prosoapelor.

Incalzirea in pardoseala este de doua feluri: electrica sau cu agent termic. Noi am ales sa facem cu agent termic datorita costurilor (pretul la curent este mai mare decat cel al gazului).

La incalzire in pardoseala agentul termic circula prin tevi asezate sub şapă la o temperatura de 40-45 de grade, mult mai scazuta decat la incalzirea clasica prin calorifere, care poate ajunge la 90 de grade in lunile friguroase. Noi am instalat acest sistem in toata casa deci nu am avut nevoie de pompa de amestec ( folosita la sisteme mixte, calorifere+pardoseala, pentru a scadea temperatura de la calorifere pentru pardoseala ) si am folosit o centrala in condensatie Lamborghini de 32 kw (care poate oferi randament foarte mare cand incalzeste agentul termic la 40-50 grade) .

Principiul incalzirii in pardoseala este principiul resoului cu rezistente. Tevile prin care curge agent termic incalzesc şapa care apoi radiaza caldura primita in camera.

Confortul oferit de incalzirea in pardoseala este unul deosebit, deoarece camera se incalzeste de jos in sus prin radiatie pe cand la calorifere se incalzeste de sus in jos, prin convectie (aerul cald e purtat de curentii de aer creati in sus ).  Astfel, cand ai incalzire prin pardoseala, temperatura resimtita la picioare este mai ridicata decat cea de sus, de la nivelul fetei, si cum extremitatile sunt cele care sufera de obicei iarna la frig… este foarte placut :-) In plus, deoarece nu produce decat o usoara miscare a aerului, miscarea particulelor de praf este mult redusa. Din acest motiv sistemul este recomandat celor care sufera de astm sau alergii.

La incalzirea in pardoseala nu se  recomanda sa se monteze parchet din lemn, stratificat (cel melaminat este ok) sau mocheta, deoarece se reduce randamentul. Gresia este compatibila si chiar recomandata pentru acest tip de incalzire, deoarece se incalzeste usor si se pastreaza calda mai mult timp. Noi am pus gresie in living, hol, bucatarie si bai, si parchet laminat in restul camerelor. Nu este indicat sa pui covoare, se pierde din randament.

La instalatii am folosit teava de polietilena pex cu bariera de oxigen de la Valrom. Rezista pana la 10 atmosfere, e ok avand in vedere ca vom avea o presiune de 3-4 atmosfere in casa, de la de un hidrofor. Hidroforul este instalat in camera tehnica, langa vasul de expansiune si centrala termica.

Desi de obicei sub tevi se izoleaza cu polistiren extrudat, la etaj nu am folosit aceasta metoda din 2 motive:

1. caldura/aerul cald se ridica in mare parte

2. ce se “pierde” din caldura prin partea de jos ajunge in living unde este bine venita

Peste tevi am turnat sapa de 8 cm.

Distribuitor pardoseala

Distribuitor incalzire prin pardoseala

Distribuitoarele pentru incalzirea prin pardoseala sunt diferite de cele pentru calorifer. Ele contin debitmetre reglabile, din care se poate regla si egala fluxul de apa pe fiecare circuit.

In imaginea de alaturi se vede automatizarea pe care am instalat-o. In fiecare camera am instalat termostate care comanda wireless (cutiutele albe din poza sunt receptorii) termomotoarele care inchid sau deschid traseul pentru respectiva camera in functie de temperatura setata.

Instalatorii romani au obiceiul de a pune un singur termostat in camera cea mai friguroasa, pentru ca acesta sa regleze temperatura in toata casa. Ei considera poate ca asa scutesc beneficiarul de o cheltuiala mai mare. Rezista la o astfel de tentatie economicoasa. Imagineaza-ti urmatoarea situatie: termostat instalat in living (camera cea mai mare si cea mai friguroasa) care are geamurile la sud, sus dormitor cu fata la nord. Cand vei ajunge acasa de la serviciu vei gasi cald in living, de la soare, pe cand in dormitor va fi foarte frig pentru ca termostatul nu a pornit instalatia. Apoi, daca nu toate camerele din casa sunt locuite, poate nu ai nevoie sa fie foarte cald in acestea. Daca ai termostate separate poti seta acolo o temperatura de. 16 grade Celsius de ex pe timpul iernii si mai faci si o economie.

In concluzie, experienta ne-a invatat ca automatizarile pe fiecare camera sunt obligatorii. Recomandam cu incredere!

entru ca nu produce decat o usoara miscare a aerului, miscarea particulelor de praf este redusa considerabil, acest amanunt facand sistemul recomandabil suferinzilor de astm sau alergii.

95 thoughts on “Incalzire prin pardoseala

 1. blue

  Ce gresie se foloseste? E musai sa fie portelanata sau merge si cea de interior? Pentru parchet, montajul se face prin lipire? Mai e nevoie de folie sub parchet? Multumesc.

 2. Spufi Post author

  Salut blue,
  Merge orice fel de gresie. Cat despre parchet, nu ma pricep prea mult. Au aparut o mie de sisteme. Noi aveam din cel cu folie pe dedesupt.

 3. SINDROM

  cum se face reglajul temperaturii diferentiat pe fiecare camera?
  mai precis cine anume comanda centralei cand sa se opreasca si cand sa porneasca daca vreau temperatura diferentiata pe fiecare camera, folosind robineti comandati electric de ambientul din camere?

 4. blue

  reglajul diferentiat se face cu termostate care comanda niste actuatoare, care impreuna cu niste debitmetre si cu o pompa de circulatie, etc. formeaza un grup de amestec, care are rolul de a regla temperatura pe fiecare circuit sau camera……….. e mai complicat. Cel mai bine apelati la o firma de specialitate.

 5. sindrom

  Chestia cu debimetre si actuatoare am inteles-o dar nelamurirea mea esta aceea cand toate circuitele s-au inchis pt ca temperatura a ajuns la valoarea dorita cibe comanda centralei sa se opreasca si sa porneasca la nevoie, mai ales daca in instalatie ai si un radiator sau mai multe

 6. Dan

  Can centrala primeste pe retur o temperatura suficient de mare (ceea ce se va intampla daca se inchid circuitele) se opreste singura

  Oricum o IP se foloseste eficient cu un stocator de caldura care actioneaza ca tampon intre CT si IP

 7. mihai

  Buna seara,va rog sa ma ajutati si pe mine cu imformatile necesare pentru a monta aceasta instalatie in pardoseala,ma intereseaza toate costurile necesare la o suprafata de 135 mp,va multumesc pentru mai multe detali su a avea o ampla viziune a proiectului se numeste prestige 210 si este respectat cu exactitate va multumesc inca o data si astept un raspuns.sau daca se poate sa ne intalnim pentru masuratori exacte.

 8. Cosmin

  Buna ziua!
  am si eu o incalzire in pardoseala pe apa.
  si cred ca am o problema.
  apartament 4 cam si stau la parter, fara incalzire in subsol.
  am o centrala bosch in condens. am zona de distribuitoare si 8 circuite.
  am montat un termostat care este montat la distribuitor, sa comnade pompa pt pardoseala.
  legatura cu centrala nu am facut.
  teoretic am scos si aerul cu o masinarie speciala.
  am pus aerisitor pe retur, pe teava de la distribuitor.
  pe tur nu am pus. la tur am niste debitmetre cand pompa este in repaus acestea sunt ridicate la maxim.
  capetele de la circuite sunt mecanice.
  am si circuit alternativ/separat pentru calorifere, dar pe care doar am montat un portprosop in baie pentru uscat prosoapele. cel mai bine incalzit este circuitul hol+baie.
  in camere am parchet de 8 mm, pe hol, bucatarie si in balconul inchis am gresie.
  dar am mai multe probleme:

  1. am zone/circuite din casa care se incalzesc mai putin: in coltul cel mai indepartat din bucatarie este mai rece, tot asa intr-un dormitor cu balcon este mai rece si la nivelul podelei si in aer, decat in bucatarie la nivelul pardoselii. in acest dormitor am parchet si pe balconul aferent gresie si este la fel de rece la sol;
  2. acum de curand am inchis caloriferul din baie, deci nu mai este nici un circuit alternativ. centrala porneste si se opreste dupa un timp (probabil merge in gol deoarece circuitul care sa vina la centrala sa ii indice ca apa a ajuns la o anumita temperatura si sa se opreasca nu mai este. este bine? nu se strica centrala?
  pompa de la circuitul in pardoseala porneste cand comanda termostatul sau asa am crezut. o sa descriu mai jos;
  3. si acum ce am constat ieri:
  am vazut ca centrala era pornita (indicatorul de calorifere era pornit), termostatul ce declanseaza pompa de la distribuitoare era pe stop dar debitmetrele erau in functiune/coborate jucand pe verticala. cand am s-a oprit centrala sau ridicat si tijele de la debitmetre. termostatul era pe stop. pompa nu stiu ce sa zic ca nu am cum sa imi dau seama daca functioneza sau nu. mi-ar trebui un dispozitiv care l-am vazut la firma de unde am achizitionat sistemul. era magnetic.
  deci ce se intampla? este normal sa functioneze circuitele cand pompa de la distribuitoare este in repaus daca termostatul era pe stop?
  trebuie sa mai montez un dispozitiv care sa comande si centrala in paralel cu distribuitoarele?
  la cat ar trebui sa pun centrala in condensatie ca sa functioneze optim si in condensatie? ca sa functioneze ok si pt incalzire?
  la carte zice ca la 35 grade. mai sus am citi ca la 40-50 grade la o lamborghini.

 9. Cosmin

  Buna ziua!
  am si eu o incalzire in pardoseala pe apa.
  si cred ca am o problema.
  apartament 4 cam si stau la parter, fara incalzire in subsol.
  am o centrala bosch in condens. am zona de distribuitoare si 8 circuite.
  am montat un termostat care este montat la distribuitor, sa comnade pompa pt pardoseala.
  legatura cu centrala nu am facut.
  teoretic am scos si aerul cu o masinarie speciala.
  am pus aerisitor pe retur, pe teava de la distribuitor.
  pe tur nu am pus. la tur am niste debitmetre cand pompa este in repaus acestea sunt ridicate la maxim.
  capetele de la circuite sunt mecanice.
  am si circuit alternativ/separat pentru calorifere, dar pe care doar am montat un portprosop in baie pentru uscat prosoapele. cel mai bine incalzit este circuitul hol+baie.
  in camere am parchet de 8 mm, pe hol, bucatarie si in balconul inchis am gresie.
  dar am mai multe probleme:

  1. am zone/circuite din casa care se incalzesc mai putin: in coltul cel mai indepartat din bucatarie este mai rece, tot asa intr-un dormitor cu balcon este mai rece si la nivelul podelei si in aer, decat in bucatarie la nivelul pardoselii. in acest dormitor am parchet si pe balconul aferent gresie si este la fel de rece la sol;
  2. acum de curand am inchis caloriferul din baie, deci nu mai este nici un circuit alternativ. centrala porneste si se opreste dupa un timp (probabil merge in gol deoarece circuitul care sa vina la centrala sa ii indice ca apa a ajuns la o anumita temperatura si sa se opreasca nu mai este. este bine? nu se strica centrala?
  pompa de la circuitul in pardoseala porneste cand comanda termostatul sau asa am crezut. o sa descriu mai jos;
  3. si acum ce am constat ieri:
  am vazut ca centrala era pornita (indicatorul de calorifere era pornit), termostatul ce declanseaza pompa de la distribuitoare era pe stop dar debitmetrele erau in functiune/coborate jucand pe verticala. cand am s-a oprit centrala sau ridicat si tijele de la debitmetre. termostatul era pe stop. pompa nu stiu ce sa zic ca nu am cum sa imi dau seama daca functioneza sau nu. mi-ar trebui un dispozitiv care l-am vazut la firma de unde am achizitionat sistemul. era magnetic.
  deci ce se intampla? este normal sa functioneze circuitele cand pompa de la distribuitoare este in repaus daca termostatul era pe stop?
  trebuie sa mai montez un dispozitiv care sa comande si centrala in paralel cu distribuitoarele?
  la cat ar trebui sa pun centrala in condensatie ca sa functioneze optim si in condensatie? ca sa functioneze ok si pt incalzire?
  la carte zice ca la 35 grade. mai sus am citi ca la 40-50 grade la o lamborghini.
  multumesc!

 10. costel

  sal va arat eu cum se face o instalatie cu distribuitoare si cu separare pe fiecare camera

 11. Popescu Gabriela

  cum se face o instalatie cu distribuitoare si cu separare pe fiecare camera

 12. alex

  Buna ziua, in iernile geroase va ajunge temperatura ambientala la 25 grade? Multumesc

 13. Spufi Post author

  Salut Alex,
  Daca sistemul este bine instalat nu ar trebui sa fie nici o problema sa ajunga la 25 de grade.

 14. lacry

  Buna. Am o mare nelamurire si sper sa ma fac inteleasa. Ne.am luat o casa in care incalzirea era pusa deja. Prin pardoseala pe apa. Sapa era trasa. De aici am continuat noi. Adica pus parchet si gresie plus cazan. Am cumparat unul pe ardere inversa, atmos de 40 kw si incalzim undeva la 170-200 m3.
  Intrebarile mele sunt multe. Mi se pare ca papa multe lemne…din cat in cat timp ar trebui sa punem pe foc…adica daca seara la 11 punem pe el, dimineata la 6 nu mai e jar sau, daca e, e foarte putin. Totusi e ardere inversa….
  Apoi, e normal ca apa sa fie mereu peste 40 de grade? Ajunge la etaj chiar pana la 54 de grade… mi.e frica de parchet sa nu mise strice… am intrebat instalatorul si a zis ca ar trebui sa fie pe la 40 dar ca mai urca uneori…. dar la mn e mereu spre 50. Mi.e rusine sa ii tot spun ca l.am sacait destul si parca nu indraznesc. Nu as vrea sa inteleaga ca ii reprosez ca nu stie meserie. Pur si simplu as vrea sa stiu daca e ok.
  Parchetul parca e prea strans la imbinari si se simt ridicate, nu stiu daca e de la caldura sau de la parchet..
  Astept cu nerabdare o parere….

 15. Dan

  Ar trebui sa ai distribuitoare care sa regleze temperatura apei. Practic, acestea folosesc apa din pardoseala pentru a o combina cu apa fierbinte, pana reduce amestecul la temperatura setata. 54 grade este prea mult!

 16. wally

  pentru lacry exista o piesa pe nume: multibox de la HEIMEIER care reduce temperatura de tur si o descarca in retur printr-o vana cu robinet termostatat pret cca 250 lei

 17. sindrom

  Vana de amestec cu 3 cai,,robinetul termostat regleaza temperatura prin debitul de apa pe care il lasa sa intre in instalatie. Pentru reglarea puterii in kw mai este un reglaj in vana de amestec, care dozeaza amestecul apei din tur cu apa de pe retur.

 18. cristina

  Buna zia. Am o mare problema si v as fi profund recunoscatoare daca mi at da Un sfat. Am incalzire in pardosea sus in casa si calorifere in alta anexa cu o centrala print condensate. Problem a mea e ca nu se incalzeste suficient in camere adica nu creste temperatura mai mult de 22 de grade in cea may calduroasa camera(mentionez ca nu am termostat in die care camera soar in hol) iar acum cand a fost frig am avut si 16 grade in hol iar in dormitor 19 in conditiile in care centrala merge continuum. Va rog spuneti mi ce se intampla ca sunt disperata. Multumesc

 19. Dan

  sunt 2 factori:
  – temperatura apei care iese din centrala
  – temperatura apei pe tur/returul teviilor de la incalzirea in pardoseala

  daca ai temperatura mare pe returul tevii din pardoseala (deci delta T mic intre tur/retur), inseamna ca nu se face bine transferul de caldura din pardoseala, cauze posibile: sapa groasa, parchet, alte materiale termoizolatoare

  Daca ai temperatura insuficient de mare la iesirea din CT, inseamna ca cumva nu face fata: daca merge in regim maxim este subdimensionata, daca nu, ai probleme la schimbatorul de caldura

  ah, si vezi sa fie montate corect distribuitoarele tevilor de IP, am vazut cazuri in care erau montate INVERS si astfel nu circula apa corect prin debitmetre (fluxul de apa era extrem de mic)

 20. cristina

  Multumesc. Sapa e maxim 6cm,parchetul e de 8mm si a rata ca e pt incalzirea in pardosea iar tevile sunt purno ouse pe cofrage la 10cm si foliage de sub parched e speciala pt incalzirea in pardoseala de 2 mm. Poate ceva nu e bine montat la automatizare asa cum ati spus d voastra.

 21. sindrom

  Care este temperatura apei la intrarea in sapa?, verifica daca reglajul amestecatorului este in pozitia maxima . Ce dimensiune au circuitele? Sa nu fie supradimensionate.

 22. cristina

  Temperatura care imi indica pe ceas ede 45 grade iar reglajul amestecatorului daca e vb de aces rotors cu nr pe ea e la 3,5 din 6 ca daca dau mai mult de 4-4,5 at unci apa ajunge la 60gr si se opreste pompa. Circuited nu stiu cat au

 23. cristina

  Sci pt cuvintele incorect scrise dar scriu de pe tel si daca nu sunt aren’t a cand dau space spare cu van til altfelate

 24. sindrom

  Incearca sa tuci apa in 50 grade si sa desghizi bebimetrele la maxim daca nu face fata asa cum e reglata acum,e posibil sa fie circuitele prea lungi. Ca o masura de compromis dar care iti va face cald e aceea de a anula sonda care iti opreste pompa si sa te duci cu apa in maxim respectiv 60 grade

 25. sindrom

  Scuze, debimetre” sunt acelea din plastic cu gradatii de pe distribuitor

 26. sindrom

  Scuze, debitmetre” sunt acelea din plastic cu gradatii de pe distribuitor

 27. cristina

  Cred ca trebuie sa chem pe cineva ca nu știu cam sa le dau la maxim

 28. Dan

  aratati-ne o poza cu distribuitorul

  debitmetrele au o chestie de plastic rosie pe ele care trebuie scoasa pentru a putea fi rotite. Debitmetrele arata vre-un flux de apa? (ce valori indica?)

  ce temperatura aveti pe returul distribuitorului, daca pe tur este 45?

 29. cristina

  Nu pot sa incarc poza de pe tel, o sa incerc de pe laptop. Multumesc

 30. Radu

  Pufi, imi poti lasa un contact sa ma indrumi cu o instalatie? As vrea sa adopt aprox acelasi gen de instalatie!
  Multumesc anticipat!

 31. lucian

  Buna,tocmai sunt in punctul de a termina casa,adica urmeaza finisajele…incalzirea in pardoseala este instalata dja,cu puffer si automatizari pe fiecare camera…Acum…nu stiu exact ce sa pun peste pardoseala…pasul intre tevi este de 10 cm..am gandit-o pentru parchet insa acum ..intervine”dilema”..laminat,stratificat…dublustratificat,etc…la dublustratificat preturile sunt foarte mari atat pentru parchet cat si pentru adezivi/accesorii..
  imi puteti spune daca sunteti multumiti de eficienta sistemului de incalzire in pardoseala in camerele unde ati pus parchet laminat ?ati avut cumva probleme in sensul ca nu se incalzesc destul camerele? Multi spun ca parchetul laminat nu ar avea eficienta peste incalzirea in pardoseala deoarece nu este lipit pe sapa si intre sapa si parchet apare un strat de aer care actioneaza ca izolator termic..??

 32. Spufi Post author

  Salut lucian,
  Noi am fost foarte multumiti de incalzire in camerele unde era parchet laminat. Nu au fost probleme deloc.

 33. Lucian

  Spufi.. revin cu o intrebare te rog : ce fel de folie ati folosit sub parchet ? Mie mi se recomanda o folie speciala,mult mai scumpa decat cea normala sau cea normala gaurita … Multumesc anticipat

 34. claudiu

  Va rog sa imi recomamdati o folie care se pune sub parchetul laminat la incalzire im pardoseala. O firma , un magazin ,grosime . cei care aveti montat de ceva timp

 35. blue

  o intrebare te rog, sapa de sub parchet poate afecta in timp parchetul. mi s-a recomandat un strat de autonivelanta peste sapa sa “protejeze” parchetul. multumesc

 36. lucian

  Claudiu, eu am luat folia si parchetul de la magazinul ”Proges” ..e mai scump ,dar mai ales cu o folie speciala de ex daca alegi parchet ”quick-step ”, firma care produce parchetul ,produce si folie speciala, care combinata cu parchet de la ei, iti garanteaza un anumit coeficient de transfer termic,potrivit pentru incalzirea in pardoseala. Sau poti alege parchetul compatibil cu incalzirea in pardoseala si sa folosesti folie normala dar gaurita..(care e de fapt o adaptare,in afara de gauri…nu are nimic in componenta care sa ajute la transfer termic)..folia normala dar gaurita e cam de 4 ori mai ieftina decat cea speciala pentru incalzirea in pardoseala,dar nu se garanteaza transferul termic,deci nici eficienta…

 37. lucian

  Blue, e recomandat autonivelanta pentru stabilitatea parchetului .. eu unul am dat autonivelanta inainte de a pune parchetul

 38. cristi

  Buna ziua, dar un pret pe mp ne spune cineva ? Cu toate cele. MULTUMESC.

 39. aura

  As vrea sa discut cu un specialist in domeniu care sa execute proiectul, sa asigure materiale si montaj , garaantia lucrarii indiscutabil si apoi mai vedem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *