Incalzire prin pardoseala

Incalzire in pardoseala
Incalzire in pardoseala

In timp ce pe dinafara casa era invelita, la interior s-a lucrat intens. Am izolat cu polistiren si pe interior peste tot, s-au tras instalatiile, s-a pus hidroforul si s-a montat instalatia de incalzire in pardoseala la etaj

Pentru incalzirea casei am optat pentru incalzirea in pardoseala, care este ceva mai scumpa decat sistemul clasic de calorifere, insa confortul este mai mare, deoarece ofera o incalzire uniforma. Din punct de vedere estetic este iarasi un avantaj, deoarece scapi de caloriferele inestetice. Doar in bai am pus calorifere pe perete, pentru incalzirea prosoapelor.

Incalzirea in pardoseala este de doua feluri: electrica sau cu agent termic. Noi am ales sa facem cu agent termic datorita costurilor (pretul la curent este mai mare decat cel al gazului).

La incalzire in pardoseala agentul termic circula prin tevi asezate sub şapă la o temperatura de 40-45 de grade, mult mai scazuta decat la incalzirea clasica prin calorifere, care poate ajunge la 90 de grade in lunile friguroase. Noi am instalat acest sistem in toata casa deci nu am avut nevoie de pompa de amestec ( folosita la sisteme mixte, calorifere+pardoseala, pentru a scadea temperatura de la calorifere pentru pardoseala ) si am folosit o centrala in condensatie Lamborghini de 32 kw (care poate oferi randament foarte mare cand incalzeste agentul termic la 40-50 grade) .

Principiul incalzirii in pardoseala este principiul resoului cu rezistente. Tevile prin care curge agent termic incalzesc şapa care apoi radiaza caldura primita in camera.

Confortul oferit de incalzirea in pardoseala este unul deosebit, deoarece camera se incalzeste de jos in sus prin radiatie pe cand la calorifere se incalzeste de sus in jos, prin convectie (aerul cald e purtat de curentii de aer creati in sus ).  Astfel, cand ai incalzire prin pardoseala, temperatura resimtita la picioare este mai ridicata decat cea de sus, de la nivelul fetei, si cum extremitatile sunt cele care sufera de obicei iarna la frig… este foarte placut 🙂 In plus, deoarece nu produce decat o usoara miscare a aerului, miscarea particulelor de praf este mult redusa. Din acest motiv sistemul este recomandat celor care sufera de astm sau alergii.

La incalzirea in pardoseala nu se  recomanda sa se monteze parchet din lemn, stratificat (cel melaminat este ok) sau mocheta, deoarece se reduce randamentul. Gresia este compatibila si chiar recomandata pentru acest tip de incalzire, deoarece se incalzeste usor si se pastreaza calda mai mult timp. Noi am pus gresie in living, hol, bucatarie si bai, si parchet laminat in restul camerelor. Nu este indicat sa pui covoare, se pierde din randament.

La instalatii am folosit teava de polietilena pex cu bariera de oxigen de la Valrom. Rezista pana la 10 atmosfere, e ok avand in vedere ca vom avea o presiune de 3-4 atmosfere in casa, de la de un hidrofor. Hidroforul este instalat in camera tehnica, langa vasul de expansiune si centrala termica.

Desi de obicei sub tevi se izoleaza cu polistiren extrudat, la etaj nu am folosit aceasta metoda din 2 motive:

1. caldura/aerul cald se ridica in mare parte

2. ce se “pierde” din caldura prin partea de jos ajunge in living unde este bine venita

Peste tevi am turnat sapa de 8 cm.

Distribuitor pardoseala

Distribuitor incalzire prin pardoseala

Distribuitoarele pentru incalzirea prin pardoseala sunt diferite de cele pentru calorifer. Ele contin debitmetre reglabile, din care se poate regla si egala fluxul de apa pe fiecare circuit.

In imaginea de alaturi se vede automatizarea pe care am instalat-o. In fiecare camera am instalat termostate care comanda wireless (cutiutele albe din poza sunt receptorii) termomotoarele care inchid sau deschid traseul pentru respectiva camera in functie de temperatura setata.

Instalatorii romani au obiceiul de a pune un singur termostat in camera cea mai friguroasa, pentru ca acesta sa regleze temperatura in toata casa. Ei considera poate ca asa scutesc beneficiarul de o cheltuiala mai mare. Rezista la o astfel de tentatie economicoasa. Imagineaza-ti urmatoarea situatie: termostat instalat in living (camera cea mai mare si cea mai friguroasa) care are geamurile la sud, sus dormitor cu fata la nord. Cand vei ajunge acasa de la serviciu vei gasi cald in living, de la soare, pe cand in dormitor va fi foarte frig pentru ca termostatul nu a pornit instalatia. Apoi, daca nu toate camerele din casa sunt locuite, poate nu ai nevoie sa fie foarte cald in acestea. Daca ai termostate separate poti seta acolo o temperatura de. 16 grade Celsius de ex pe timpul iernii si mai faci si o economie.

In concluzie, experienta ne-a invatat ca automatizarile pe fiecare camera sunt obligatorii. Recomandam cu incredere!

entru ca nu produce decat o usoara miscare a aerului, miscarea particulelor de praf este redusa considerabil, acest amanunt facand sistemul recomandabil suferinzilor de astm sau alergii.

117 thoughts on “Incalzire prin pardoseala

 1. Catalin Sergiu

  Multumesc. Lucian
  As vrea sa intreb pe cei ce deja au incalzirea in pardoseala,daca este indicat sa pui parchet si daca da ce tip .multumesc

 2. Sorina

  Noi am pus parchet din cel simplu stratificat si acolo unde functioneaza pardoseala se simte chiar bine la picioare si stam la parter cu subsol neincalzit si neizolat.

 3. Dan

  Gabi: te chinui cu robinetele.

  Iarna asta am testat pentru prima data la capacitate nominala incalzirea in pardoseala
  Functioneaza perfect

  Automatizarea de “2000 euro” cum scrie blue – am realizat-o singur. Este nevoie de:
  – electrovalve pe fiecare circuit
  – termostat in fiecare camera care se doreste controlat
  – dispozitiv electronic de comanda a pompei cand oricare dintre termostate solicita caldura
  – dispozitiv electronic de comanda a acentralei cand oricare dintre pompe (de pe etaje) porneste

  Din experienta proprie va spun ca daca faci automatizare pe fiecare camera, nu prea mai este nevoie de debitmetre, fiindca daca o camerera se incalzeste mai repede nu-i problema, se va opri circuitul acolo si caldura se va duce spre celelalte.
  Daca nu aveti automatizare, atunci debitmetrele sunt esentiale. Dar chiar si cu debitmetre reglate bine apar probleme cand bate soarele: partea dinspre sud inevitabil se va incalzi de la soare, si in functie de pozitonarea termostatului principal, ori nordul va ramane mai rece, ori sudul se va supraincalzi

 4. Sorina

  Mersi,
  Dar electrovalvele care inlocuiesc debitmetrrele se pun dupa ce scoti apa din circuit ca sa poti scoate debitmetrele?
  Dar pentru scos aerul de pe retea, desi am dispozitiv numai pe retur pt asta, se mai face ceva?

 5. Dan

  Un circuit rece inseamna fie ca este blocat cu aer, fie ca lucreaza corect si cedeaza caldura, apa intorcandu-se rece

  nu inteleg intrebarea cu electrovalvele

 6. Sorina

  inlocuirea debitmetrelor se face cu intreruperea/golirea instalatiei?
  mersi

 7. Cosmin

  Salut!
  Stau la bloc la parter si am incalzire in pardoseala cu apa. Am doua circuite care nu pot se le incalzesc deloc/insesizabil? Am inchis pe celelalte si le-am lasat pe cele doua si nimic. Debitmetrele sunt sus la cele doua circuite.
  Ce s-a intamplat cu cele doua circuite si care ar fi rezolvarea? Am aerisitor automat doar pe retur si debitmetre.

 8. Dan

  Sorina: aerul este scos de apa, adica se roteste pe tevi pana ajunge la aerisitoare. Daca este in plan orizontal intalatia, ar trebui sa fie ok

  Cosmin: pe returul celor 2 circuite cum vine apa: rece sau calda?

 9. Lillee

  Buna ziua!
  De anul trecut din aprilie m-am mutat in noua casa, incalzire prin pardoseala in toata casa, automatizata pe fiecare camera si etaj. Aceasta este prima iarna cu incalzire prin pardoseala. Pana in decembrie, inainte de revelion, nu am avut nici o problema dar, in ultimile trei zile ale anului nu s-a mai incalzit etajul 2, nimic, nu baie, nu hol si niciuna dintre cele 2 camere. Imediat dupa revelion am golit centrala si am curatat filtrul, am aerisir cele 3 prosopare din bai si s-a incalzit peste tot. Dupa inca vreo 3 zile de functionare normala, livingul s-a racit, este rece toata pardoseala la parter mai putin in bucatarie si prosoparul din baie. Nu inteleg cum functioneaza incalzirea, ce se intampla, de ce nu incalzeste intreaga casa asa cum a facut pana acum. Poate ma ajuta cineva.

 10. Lillee

  Da. La parter am un living de 25mp, bucataria de 8mp si baia de 5mp, toate cu incalzire prin pardoseala, mentionez ca la baie in afara de pardoseala am si un prosopar.
  O astfel de cutie exista pe fiecare eraj si fiecare camera este automatizata mai putin holurile, si baile.
  As atasa o poza cu cutia de jos dar nu stiu cum.

 11. Dan

  pai o luati metodic:
  ajunge caldura la fiecare cutie de la etaje?
  daca da – vedeti daca pleaca caldura pe fiecare circuit? tevile de retur cum sunt la fiecare circuit dupa ce a functionat 5 ore?

 12. Cosmin

  SAlut,
  Apa vine rece pe retur sau cu o diferenta fffff mica. sa fie blocat ceva?

 13. Cosmin

  Salut,
  Pe cele doua circuite apa este ffff putin calda, aproape insesizabila diferenta.
  Sa fie blocat cevae debitmetrele desi ele joaca cand le invart.
  Aer? dar am un aerisitor pe retur, de ce nu functioneaza?
  Am si niste robineti mici, sa ii deschid? Sa fac aerisire cu circuitele bune inchise??

 14. Dan

  daca vine rece pe retur cu o diferenta f.f. mica, inseamna ca este si rece pe tur?
  Daca da – atunci nu aveti circulatie pe circuitele respective. Mai inchideti-le pe celelalte, sa fortati apa sa o ia si pe cele reci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *