Aer conditionat centralizat

Centrala de aer conditionat

Centrala de aer conditionat

Verile de la noi parca sunt din ce in ce mai toride. De la an la an temperaturile sunt mai ridicate, pe perioade mai lungi de timp iar noptile sufocante de multe ori.  Sau poate doar imbatranim noi si ne adaptam mai greu 🙂

In orice caz, cand iti faci o casa noua trebuie sa iei in calcul o instalatie de aer conditionat cat mai performanta. Primul aspect la care ne-am gandit a fost cum vom incadra unitatile exterioare ca sa nu stricam arhitectura casei. Cinci aparate de aer conditionat cu cinci unitati exterioare ar fi insemnat un dezastru. Apoi, nu eram multumiti nici de felul in care ar fi aratat aparatele din camere, dat fiind ca interiorul este in stil clasic.

Dupa lungi tratative cu diversi comercianti, despre diverse marci am ales o solutie centralizata de la LG, cu unitatile interne sub forma de casete in tavan. Ne-am gandit ca este si o solutie buna ca alternativa la incalzirea casei, just in case (nu stii niciodata cand ramai iarna fara gaze).

caseta AC

Caseta AC

Este vorba de un sistem centralizat format dintr-o unitate exterioara de 56 mii BTU cu sistem INVERTER la care se conecteaza mai multe aparate tip caseta de tavan. Am instalat o caseta de 18 mii de BTU in living si 3 casete de 12 mii de BTU in 2 dormitoare si in birou.

Centrala, adica unitatea exterioara, a fost montata in spatele casei si asa am evitat stricarea fatadei.

La instalare au fost necesari 100 metri de teava. Am contractat din timp furnizorii de aparate de aer conditionat ca sa ascundem casetele in tavan inainte de inceperea finisajelor.

Costul total a fost de cca. 7000 euro (sistemul+transport + instalare + materiale).

Aparatele sunt foarte silentioase, racesc rapid si mentin o temperatura placuta la viteze mici.

Unitatea interioara

Caseta de AC in tavan

Consumul este foarte ok. Vara aerul functioneaza in fiecare noapte iar ziua doar in living. Primavara si toamna mai obisnuim sa punem aerul conditionat pe incalzire, pana dam drumul la incalzirea centrala. Costurile pentru electricitate sunt 40-50 de lei lunar iar la regularizare mai vin cam 350 de lei.

2 thoughts on “Aer conditionat centralizat

 1. Anda

  Felicitari pentru achizitie!

  Ma intrebam si eu care ar fi alternativa la excesul de masini de aer conditionat. Stiu ca in SUA au tot sistem centralizat insa fara casete in tavan cum aveti voi, ci cu circuit de aerisire.

  Totusi pretul mi se pare cam mare, 7000 euro. Imi puteti spune ce a fost cel mai costisitor?

  Sarbatori fericite!

 2. Spufi Post author

  Buna Anda,

  Pai numai instalarea (si tevaraia) a fost 2000. In rest compresorul a fost cel mai scump utilaj. A costat undeva la 2000 si el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.