Australia: We will decide who comes to this country

De la inceputul anului, peste 350.000 de oameni au traversat Marea Mediterana ca sa ajunga in Europa, manati de saracia si razboaiele din tarile lor. Mai mult de 2.600 dintre ei au murit in timpul calatoriei, zice Organizatia Internationala pentru Migratie.

Este adevarat ca:
– nu toti cei care vin sunt prigoniti, unii vin in Europa doar din motive economice
– unii din ei pot fi extremisti
– chiar daca sunt musulmani moderati, credintele, valorile si obiceiurile lor sunt in contradictie cu cele western
– este utopic sa crezi ca ii poti integra pe toti, mai ales daca ne gandim la rata criminalitatii care a crescut enorm in toate tarile cu imigranti musulmani. Cu o crestere a populatiei de 18% prin imigratie si refugiu, suedezii s-au ales cu o crestere de 300% a infractiunilor comise cu violenta si de 1400% a violurilor http://www.gatestoneinstitute.org/5195/sweden-rape

Dar asta nu inseamna ca trebuie lasati sa se inece, dar nici lasati sa umble liberi prin Schengen. Ce se intampla acum, copii si adulti inecati, mii de oameni trecand prin frontiere ca prin branza arata incompetenta UE ca structura.

Insa fenomenul cu care se confrunta Europa nu e nemaipomenit.

Cine vine cu barca in Australia isi ia adio de la orice sansa de a fi primit aici

Australia are cota de 20000 de refugiati pe an si se confrunta cu fenomenul boat people de ani de zile. In ultimii sase ani au murit vreo 600 de oameni care incercau sa ajunga aici cu barcile. Acesti asylum seekers care nu depun cereri de azil din afara Australiei ci forteaza granitele sunt intorsi din drum, daca sunt prinsi pe ocean, iar cei care reusesc sa vina sunt trimisi in centre de detentie pe teritoriul statelor vecine mai sarace cu care Australia are conventii in acest sens (in special Papua Noua Guinee – PNG). Australia e singura tara din lume care incarcereaza pe termen lung refugiatii ilegali.

Singura lor sansa sa scape din aceste inchisori (in care conditiile de trai sunt ingrozitoare) este sa ceara azil politic de la PNG. Daca dupa analiza dosarului reiese ca sunt intr-adevar prigoniti in tarile lor, li se ofera rezidenta PNG. Daca sunt considerati emigranti pe motive economice, sunt trimisi acasa. Problema este ca asylum seekers nu vor sa ceara rezidenta PNG – capitala Port Moresby iese in topurile de “livability” pe ultimele locuri din lume, alaturi de Damasc, capitala Syriei. Ei vor in Australia.

In general toate masurile luate de guvernul australian sunt de descurajare a celor care vor sa vina cu barca aici si de cand s-a introdus detentia in PNG, putini s-au mai incumetat sa se urce in barci cu directia Australia.

Acestea sunt politicile actualului guvern liberal. Anterior, cand puterea era la laburisti, primul ministru Julia Gillard a reunit un panel de experti ca sa gaseasca o solutie pentru a stopa “boat people”.

Recomandarea acestui panel era crearea unui proces clar de acces in Australia, prin niste centre regionale care sa proceseze refugiatii si sa ii distribuie dupa caz. In felul asta amaratii nu s-ar mai imbarca in calatorii atat de lungi si periculoase cu barca pe ocean. Centrele de detentie din PNG si Nauru pentru azilanti au fost tot propunerea acestui panel, pe post de sperietoare de ciori.

In final, din toate recomandarile, numai sperietoarea s-a implementat. Liberalii au castigat apoi alegerile propunand un plan si mai drastic pentru stoparea fenomenului boat people – inclusiv promitand celor care vin cu barca ca niciodata nu vor fi primiti in Australia.

Planul a avut destul de mult succes, cum se poate vedea in tabelul de mai jos:

2015-09-05 08.54.04

Nu dau Australia ca exemplu pentru cum trebuie procedat, inchisorile pentru refugiati sunt cumplite ca idee, dar sunt de parere ca orice stat trebuie sa isi controleze granitele. Diferenta intre situatia Australiei si cea a Europei e ca barcile cu azilanti catre aici pleaca din Indonezia, unde cand sunt intorsi din drum nu sunt primiti cu impuscaturi.

Chiar refugiati de razboi legitimi fiind (subliniez, pentru ca trebuie deosebiti de migrantii economici), sunt atatea motive pentru care este clar ca nu este normal sa fie lasati sa vina cu barcile de cauciuc, si apoi, daca supravietuiesc calatoriei, sa scape liberi in Europa cum isi doresc (mai ales ca toti vor sa se mute in Germania; bietii nemti!).

“We will decide who comes to this country and the circumstances in which they come.” – John Howard, fost prim ministru australian (1996-2007)

Logic si moral este sa ii ajuti dar nu in conditiile dictate de ei, de refugiati, ci asa cum consideri tu, ca stat care decizi sa ajuti, prin proceduri clasice de migratie, in mod pasnic si consimtit.

Vad ca solutie crearea de centre regionale usor accesibile in Middle East, cu asistenta medicala si distributie de ajutoare, unde sa poata trai in siguranta pana li se proceseaza vizele si cererile de azil, ideal intr-un termen cat mai scurt, apoi distribuiti in toata Europa, fiecare tara cu intake potrivit cotei agreate.

Simpatizez cu refugiatii autentici insa cred ca trebuie sa ne detasam suficient de poze cu copii inecati ca sa intelegem ce trebuie facut pentru apararea intereselor atat a cetatenilor europeni cat si ale refugiatilor prezenti si viitori.

13 thoughts on “Australia: We will decide who comes to this country

 1. Gina

  Da. Asa procedeaza corect o tara precum Australia.
  Europa nu si-a facut bine lectiile in ceea ce priveste imigrantii.
  Multumesc pentru articol!

 2. Adina

  Buna si multumesc pentru informatiile atat de utile pentru cei la inceput de drum spre ceea ce pare normalitate. Greu, dar normalitate.
  Intrebare: voi ati ales sa faceti singuri demersurile legate de viza (acte, incadrari, echivalari) sau ati apelat la un agent acreditat?
  Eram curioasa daca merita costul. Poate stie cineva dintre cei care urmaresc blogul.

  Multumesc
  Adina

 3. Spufi Post author

  Buna Adina. Noi am ales sa ne ocupam singuri de tot. Site-urile oficiale australiene sunt destul de explicite iar daca nu intelegi ceva oricum poti sa ii intrebi si ei iti raspund. In plus, pe forumul http://www.emigrare.info sunt multi oameni cu experienta si ajuta si ei cu un sfat la nevoie. Multi din cei care au mers de varianta cu agentia de emigrare zic ca ar fi putut si singuri – cu cat au inaintat in proces au constatat ca nu e deloc asa de complicat cum parea la inceput, si in plus pentru obtinerea tuturor actelor tot singuri au trebuit sa se descurce. Au fost si cazuri in care au fost cat pe ce sa rateze viza din cauza sfaturilor gresite ale agentilor. Noi mergem pe ideea ca ce isi face omul cu mana lui e sfant 🙂

 4. Adina

  Multumesc pentru raspuns! Noi ne-am gandeam la varianta de a apela la cineva autorizat cu experienta pasilor ce trebuie facuti si mai ales a incadrarilor/echivalarilor de job& experienta din cauza faptului ca nu avem joburi atat de bine definite (gen doctor sau arhitect) si care nu se regasesc per se in lista de SOL (adica marketing si expert fonduri europene, cu peste 8 ani experienta de o parte si alta).

 5. Spufi Post author

  Sfatul meu este sa va faceti dinainte lectiile – ganditi-va pentru ce anume de pe SOL ati avea sanse sa obtineti echivalare, ca voi va stiti cel mai bine istoricul de munca si competentele. Daca nici voua nu vi se pare ca s-ar putea lega ceva de pe lista, slabe sanse ca agentul sa fie capabil de vreo minune. Eventual va puteti orienta catre viza de studii, si dupa o vreme sa aplicati pentru PR onshore. Bafta! Let us know!

 6. Pingback: Opriti Pamantul, vreau sa cobor | Blogul Spufilor

 7. Adina

  Buna, acum ceva vreme recomandai varianta de a pleca cu viza de turist si de a aranja interviurile, de a incerca sa gasesti si apoi, daca se potriveste, sa demarezi procedurile de viza. asta era prin 2011..acum dupa ani si experienta de acolo, recomanzi in continuare? e fezabil? cunosc cativa fosti colegi intr-o firma de telecom si macar as avea o recomandare din interior..

 8. Spufi Post author

  Da, recomand in continuare, in conditiile in care stii pe cineva in interior care sa puna o vorba. Altfel sansele de a obtine un interviu din Romania cu o firma care sa fie dispusa sa aduca angajati cu viza de munca, sunt aproape de zero – poate sa ai o specializare pe o nisa foarte mica si sa le fie foarte greu sa gaseasca oameni aici. Altfel pentru ei nu se justifica efortul si cheltuiala de a aduce un angajat din afara, plus riscul pe care trebuie sa si-l asume daca dupa perioada de proba se constata ca omul adus nu face fara cerintelor postului.

 9. Adina

  Dar cu viza de turist se angajeaza si ai drept de munca ? cineva din au imi spunea ca nu se poate angaja cu viza de turist ..vreun sfat unde pot verifica cum e de fapt? multumesc tare

 10. Spufi Post author

  Te poti angaja cu viza de turist, dar e ilegal 🙂 Cand te prind autoritatile te deporteaza (si e a matter of WHEN, not an IF) si iti dau si interdictie sa te intorci. Pe mine de exemplu cand m-au angajat nu m-a intrebat nimeni daca am drept de munca in Australia. Au presupus automat ca daca m-am prezentat la interviu am drept de munca. Insa bineinteles ca nu toate firmele sunt asa, deci nu as sfatui pe nimeni sa incerce fara sa aiba o viza corespunzatoare.

  Mai multe detalii despre vize care iti dau dreptul de a munci in Australia: http://www.border.gov.au/Trav/Work

 11. Dragoș

  Buna seara . Poate ca o trântesc ca piatra in lac însă am o întrebare . Eu ( 35 ani )si soția ( 38 ani ) ,vrem sa părăsim România si ne gândim la Australia . Avem doi copii de 5 respectiv 3 luni . Ea are studii economice universitare iar eu sunt tehnician electronist . Nu suntem săraci ,ne gândim sa vindem tot ( sau o parte ) sa avem măcar 100.000 € . Credeți ca am șanse dacă încerc sa aplic pentru emigrare ? Ne gândim la viitorul copiilor .

 12. Spufa

  Salut Dragos, primul pas este sa studiezi site-ul https://www.border.gov.au/Trav/Work si sa vezi daca vreuna din meseriile voastre este pe SOL si apoi sa calculezi punctajul pe care l-ati obtine (in functie de studii, varsta, IELTS). Abia dupa aceea puteti cantari serios optiunea emigrarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.