Borduri curbe pentru rondurile din gradina

Gradina

Gradina din spate (aprilie 2009)

Incheiasem cu amenajarea casei, cu montarea aspersoarelor si multe alte acareturi, insa gradina arata cam sauvage. In euforia noastra dupa mutarea de la bloc la curte incepusem sa cumparam diverse plante ( trandafiri, braduti, caprifoi, glicine, etc) pe care in general pe plantam pe langa gard. Dupa un an impresia generala cand te uitai in gradina era ca plantele evadasera de undeva si fusesera surprinse in goana lor prin curte.

In martie ne-am hotarat ca venise momentul sa stam un pic si sa ne gandim cum organizam aceasta anarhie, nu numai din ratiuni estetice, dar ca sa ii fie si spufului mai usor sa tunda iarba fara sa faca slalom printre plantute.

Avusesem initial niste tentative de delimitari ale unor ronduri, cu separatoare de gazon (niste benzi verzi din plastic care se gasesc in magazinele de profil) insa a fost un chin sa le infigem in pamant, pentru ca apoi sa observam ca gazonul nu avea nicio problema sa treaca de acea banda. Ne-am gandit apoi ca niste borduri solide din beton ar face treaba mai buna. Cum liniile drepte nu erau chiar pe gustul nostru in gradina, bordurile clasice, patratoase, au iesit din discutie. Voiam niste ronduri cu margini sinuoase si mici insulite ovaloide.  Ca sa nu avem probleme mari cu iarba/buruienile din ronduri, urma sa punem pietris.

Tot cautand am gasit pe net info despre o masinarie inventata in SUA prin ’75 care traseaza borduri curbe, de diverse forme, la fata locului. Pe masina asta desteapta o cheama Kwik Kerb. Am gasit in tara 2 firme care aveau aceasta masina de turnat borduri. Una in Bucuresti si una in Iasi.

Am sunat la cea din Bucuresti, fiind mai aproape, si cei de la firma au venit sa vada lucrarea sa ne ofere un pret. Nu au mai raspuns la telefon dupa aceea, pesemne ca lucrarea era prea mica pentru standardele lor (aveau in portofoliu amenajari pe la Casa Poporului, deci jucau in alta liga).

Am sunat la cea din Iasi, si am discutat pe mail despre lucrare apoi am batut palma: motorina 100 litri, cazare 4 zile + diurna 50 lei/zi. Urma ca ei sa decoperteze rondurile, sa sape santurile pentru borduri, sa toarne bordurile curbe si sa se ocupe un pic si de gazon. Le-am rezervat camera la un motel si au aparut la poarta la data si ora stabilite, cu o dacie papuc incarcata cu utilaje. Noi marcasem deja traseul bordurilor cu un furtun de gradina.

turnare borduri

Turnare borduri curbate

Au venit si ne-am apucat de treaba. Nu prea mult insa ca a inceput ploaia. Si tot ploua, statea, ploua, in nici un caz conditii bune sa turnam betonul.

Echipa a fost jos palaria: au sapat santurile, au scos iarba din viitoarele ronduri, au mutat plantele si au carat toata piatra de la poarta si au imprastiat-o in ronduri (cumparasem si 10 mc de piatra concasata – 1000 de lei). Toate astea pe o ploaie mocaneasca si printr-un noroi super cleios. Moralul era la pamant.

Ei au ajuns la noi luni, si pana joi au tot lucrat prin ploaie. Nu puteau sa toarne betonul in aceste conditii si deja eram superstresati si dadeam din ora in ora F5 pe site-urile de vreme, in asteptarea unei prognoze favorabile. Joi dimineata s-a aratat soarele si au trecut la turnarea bordurilor.

Pana joi seara au terminat de turnat bordurile curbe, in total 130 de metri liniari.

Vineri au intins pamantul scos, au aerat gazonul, au reinsamantat iarba pe unde chelise gazonul apoi au tavalugit.

Am fost foarte multumiti de rezultat. In total am cheltuit 6000 de lei pe toata amenajarea + pietris.

http://timp-liber.acasa.ro/articole/timp-liber/Aveti-planuri-pentru-09-09-2009-

6 thoughts on “Borduri curbe pentru rondurile din gradina

 1. Carmen

  Ofer consultanta Montignac contra consultanta despre casa si gradina, cind o sa am nevoie 🙂
  Felicitari pentru tot ce ati facut !

 2. Spufi Post author

  Multumim! Suntem aici oricand aveti nevoie de un sfat.
  Si ca sa ne luam deja un avans de consultanta: aveti idee daca ne mai vede Montignac cand trisam, daca mancam pe intuneric?:D

 3. Carmen

  Buna intrebarea 🙂 Pe mine ma mai ierta la inceput, dar cind am inceput sa exagerez m-a taxat

 4. Tudor

  Super fain a iesit. Imi puteti spune numele firmei? Imi doresc si eu niste borduri curbe in curte si nu gasesc decat prefabricate. Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.