Cafeaua, obsesia nationala in Australia

Australienii sunt una dintre natiile cele mai putin pretentioase de pe pamant, si sunt foarte mandri de asta.

Stau iarna in case neincalzite, umbla desculti pe strada, se imbraca vraiste, mananca orice, standardele lor in materie de confort sunt cele ale unui backpacker. Totul pana la cafea. Natie mai snoaba ca australienii in materie de cafea nu exista.

<<COFFEE is an Australian obsession. We analyse the crema, dissect the beans and critique the milk. You’ll find the first question most Aussies ask when overseas is “where can I get a good coffee?”>> http://www.news.com.au

Orice white collar de pe aici e capabil sa iti defineasca tipurile de cafea din meniurile clasice australiene (Ristretto – Espresso – Latte – Latte Macchiato – Flat White – Cappucino – Cafe Mocha – Long Black). Flat White este o bautura inventata in Australia – un fel de cappuccino cu foarte putina spuma, si aici e foarte populara mai ales printre oamenii mai in varsta.

amore

Cafenea mobila

In zona cladirii de birouri in care lucrez, pe o raza de 200 de metri sunt vreo 10 localuri de unde iti poti lua o cafea buna (inclusiv Gloria Jean’s care e 100% aussie owned). Cu toate astea, pe la pranz isi fac aparitia in parcare doua dube cu masini de espresso montate in spate, de la companii diferite, ambele branduite cu nume italiene, pentru ca cei mai pretentiosi dintre noi sa aiba de unde bea o cafea (si mai) buna. Aici oamenii sunt capabili sa stea la coada 10 minute pentru o cafea fara sa se enerveze.

Cand Starbucks a venit in Australia a deschis 84 de locatii, bazandu-se ca vor avea multi clienti la ce apetit pentru cafea are populatia, apoi a inchis 61 din ele. Australienii aveau gusturi mult mai rafinate decat isi facuse Starbucks impresia. Presedintele Starbucks Asia Pacific, John Culver, a declarat cand au inchis locatiile de aici ca: “I think what we’ve seen is that Australia has a very sophisticated coffee culture.”
(http://www.smh.com.au/business/starbucks-closes-61-shops-cuts-700-jobs-20080729-3mt1.html#ixzz3i0uxJmF2)

In Australia pentru meseria de “barista” exista scoala profesionala iar meseria este recunoscuta si practicata pe baza de diploma (barista nu e o femeie care serveste la bar, cum s-ar putea intelege, ci e un om de orice sex angajat intr-un local, si care prepara si serveste bauturi care contin espresso).

Obiceiul de a bea espresso s-a inradacinat in cultura australiana datorita emigrantilor italieni. Italienii sunt al patrulea cel mai mare grup etnic in Australia, si majoritatea lor ajuns aici la inceputul secolului 20, manati sa emigreze din cauza saraciei din Europa.

Cand locuiam in Romania eram multumiti cu o cafea instant sau la filtru, nu protestam nici la o cafea turceasca, insa aici ne-am adaptat la cultura locala cel putin in privinta cafelei. Acum bem numai espresso din boabe proaspat prajite de la magazine locale specializate (secretul unui espresso bun sta in prospetimea boabelor) si am crezut ca ne-am otravit cand am incercat sa bem cafea la filtru servita intr-un avion American Airlines (seriously, if you fly AA, stay away from their coffee. It’s corrosive!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.