Camera tehnica a casei

Centrala termica si bazinul de stocare al apei

Centrala termica si bazinul de stocare al apei

Orice casa are o camera mai speciala, unde nu inviti musafirii, nu dormi si nu mananci :D. Se numeste camera tehnica (CT) si este camera instalatiilor, acolo unde ajunge apa trasa din put, este filtrata, incalzita si apoi distribuita ca agent termic in toata casa sau ca apa menajera in bai si bucatarie.

Orice casa ar trebui sa aiba proiectat acest loc.

Noi am asezat camera tehnica in spatele garajului, care este atasat casei. Este bine cand se face planul casei sa se aleaga pentru CT un loc mai indepartat de zona in care petreci mai mult timp, deoarece zgomotul hidroforului poate fi deranjant. Nu am pus mare pret pe finisarea camerei, de fapt, in timp, cu cat am invatat mai mult despre instalatii, peretii s-au mai deteriorat.

Acum camera tehnica contine:

– centrala termica

– vas tampon

– statia de dedurizare

– masina de spalat rufe

Initial nu aveam instalate in camera tehnica decat centrala termica, hidroforul si masina de spalat. Ulterior cand am descoperit ca avem o mare problema cu duritatea apei am instalat o statie de dedurizare a apei.

ATENTIE: Nu instalati filtre pentru dedurizarea apei deoarece acelea nu ofera apa potabila sau menajera. Sunt ok doar pentru apa industriala.

Statie de dedurizare a apei

Statie de dedurizare a apei

Statia de dedurizare reduce continutul de calcar din apa cu ajutorul unui pat de rasina care trebuie spalat cu o “saramura” pentru îmbogăţirea patului de răşină cu ioni de sodiu. Aceasta sare pentru dedurizator se gaseste atat la Metro cat si la Selgros. Consumul nostru de sare este de 1 sac de 10 kg la 2 saptamani (20 de lei).

Tot atunci am invatat ca nu este bine ca hidroforul sa traga direct din putul de apa deoarece in viitor, in 2-3 ani, acesta se va colmata. Solutia a fost instalarea un vas tampon intre put si hidrofor. Apa din put este trasa catre bazin de o pompa cu mic debit in vasul tampon, un vas de 500 de litri, filtrata prin un filtru de canepa de 20 de microni apoi prin unul de 5 microni, iar din vasul tampon hidroforul distribuie catre casa si gradina pe doua trasee distince.

Statia de dedurizare am asezat-o pe traseul “spre casa”. Apa pentru udat gradina nu este nevoie sa fie dedurizata. Pe traseul pentru gradina trebuie instalata o duza pe unde se poate sufla apa din aspersoare(cu ajutorul unui compresor) inainte de venirea iernii (ca sa nu inghete).

In interiorul bazinului sunt doua plutitoare, pentru nivel maxim si pentru nivel minim. Cand apa ajunge la plutitorul pentru minim, pompa din put porneste umplerea vasului tampon, iar cand ajunge la plutitorul pentru maxim, o opreste.

Centrala termica, un Lamborghini de 32 kw in condensatie, a avut si ea nevoie de un pic de tuning. Pe traseul de agent termic am instalat o pompa de recirculare ajutatoare, pe tur, deoarece pompa de recirculare din interiorul centralei nu facea fata circuitului din casa si apa se racea pe traseu.

Exista totusi probleme cateodata cu tratarea apei. Testele facute au aratat ca apa este buna de consum. Acum insa ne confruntam cu o problema la casa parintilor: apa este infestata cu Pseudomonas Aeruginosa, si in urma clorinarilor repetate testele tot nu ies in parametri. In max. doua saptamani speram sa va putem povesti cum am rezolvat-o, pentru ca suntem convinsi ca totul are o rezolvare in the end 🙂

12 thoughts on “Camera tehnica a casei

 1. Pingback: Buna functionare a hidroforului « Blogul Spufilor

 2. Pingback: Tratarea apei contra pseudomonas aeruginosa « Blogul Spufilor

 3. florin

  Te rog explica-mi si mie cum e cu dedurizarea. Ma refer mai ales la eliminarea saramurii daca e cazul asa cum am auzit. Din timp in timp trebuie sa elimine apa sarata si nu stiu unde trebuie s-o directionez. Am inteles ca nu e bine sa fie varsata in fosa. Mai ales in fosa facuta de Canad Plus cum aveti voi si cum am si eu.

 4. Spufi Post author

  Asta noi nu am stiut-o. Noi deversam sarurile in fosa, insa nu am avut probleme cu ea in cei 2 ani de cand ne-am mutat. Dedurizatorul are un furtun de evacuare la fel cum are si masina de spalat. In functie de setari (frecventa de spalare, gradul de dedurizare), atunci cand se realizeaza spalarea rasinei, dedurizatorul evacueaza apa prin acel furtun. Noi am bagat furtunul acela direct in scurgere. De ce nu este bine sa deversezi in fosa? Sarurile acelea colmateaza pietrisul?

 5. Florin

  In instructiunile de folosire a fosei mi s-a zis sa nu deversam saramura pentru ca omoara bacteriile si se afecteaza functionarea fosei. Cineva mi-a “scapat” ca daca se arunca substante “ilegale” in fosa, se poate reface din timp in timp flora bacteriana cu diavolina, voi asa faceti ?. Ce duritate are apa din putul vostru ? La mine cica ar fi in jur de 44 grade germane. Stii cumva cat lichid sarat curge la o spalare prin furtunul ala de care ziceai ?

 6. Spufi Post author

  Acum am inteles. Nici asta nu stiam. Noi aruncam pastile cu enzime odata la doua saptamani pentru a mentine flora din fosa. Nu sunt ilegale. Apa noastra din put este foarte dura. Daca lasam apa dintr-un pahar sa se evapore ramanea calcar pietre. De cand am montat dedurizatorul nu mai avem problema asta. Am impresia ca volumul deversat este volumul vasului de saramura ~10 litri in cazul nostru.

 7. Florin

  Ati vidanjat vreodata fosa in acesti 2 ani de functionare ? Probabil datorita enzimelor folosite n-ati avut probleme cu fosa pana acum.

  Te rog da-mi si mie modelul centralei de dedurizare ales de voi. Am gasit cateva modele dar nu ma pot hotari inca. M-ar fi ajutat mult daca-ti mai amintesti exact duritatea apei voastre. Eu cred ca la mine e o greseala cu cele 44 grade germane care sunt echivalentul a 70 si ceva de grade franceze adica enorm. Vecinii mei in zona au de ani de zile instalatiile neprotejate cu centrale de dedurizare si nu reclama nimeni vreo problema. Maine ma duc sa refac analiza duritatii apei. Wish me luck ! 🙂

 8. Spufi Post author

  Am vidanjat dupa un an jumatate, insa recomand la un an 😀 Nu mai am buletinul de analize, insa nici vecinii mei nu au apa dura. Ei au putul mult mai adanc insa.
  Nu gasesc neam manualul de la statia de dedurizare iar pe dansa nu scrie nimic. Vezi ce debit de apa suporta, sa fie in concordanta cu un consum maxim in casa (de ex. 2 dusuri si bucataria concomitent).
  Mult noroc maine, poate nu e nevoie de statia de dedurizare ca scumpicica.

 9. Dan Craciun

  Salut Spufi,

  Imi sunt de foarte mare ajutor ideile tale. Am o apa dura de aproxim 45 grade germane.

  Im momentul de fata imi fac reproiectarea instalatiei inculzand bazinul si instalatia de dedurizare.

  eu ma gandesc in felul urmator:

  put-pompa debit mic-rezervor(impreuna cu solutie clorinare)-hidrofor-statie de dedurizare-filtru 20 – filtru 5 microni.

  Gresesc undeva? Ma mai gandesc la doua variante : filtrele de 20 si 5 sa le pun fie la intrarea in bazin, fie la iesirea dintre bazin si hidrofor. Ideea e ca apa voi folosi si in curte si mi-ar parea rau sa imbacsesc filtrele doar pentru ca ud gradina. Daca le pun inainte de bazin, ce fac cu clorul? Mai pun unul dupa statia de dedurizare? Daca le pun inainte, cel de 5 microni nu se infunda rapid din cauza mineralelor grele ( Ca , Mg )?

  Mi-ar fi de mare utilizate un sfat in privinta asta.

  Multumesc!

 10. Spufi Post author

  Filtrele de 20 apoi 5 se pun inainte de bazin in ordinea asta. Nu se infunda asa de greu, depinde de apa. De statia de clorinare e neaparata nevoie? Daca da trebuie pus dupa dedurizare, ultima piesa, un filtru sita si un filtru de carbune activ care sa opreasca clorul din apa. Cum uzi gradina? Cel mai bine este sa uzi inainte de a deduriza apa (calciul/calcarul face foarte bine la plante). Clorul ar fi o problema pentru plante…

 11. Dan Craciun

  Tin neaparat sa pun statie de clorinare, deoarece apa este din prima panza freatica. Nu este o zona cu fose sau deversari, avem canalizare, dar e mai bine sa fiu sigur.

  Hidroforul are 2 iesiri, una care duce in instalatia de dedurizare si alta care sa duca la gradina. Intr-adevar problema ar fi clorul pentru plante dar …. poate se obisnuiesc 🙂

  Deci din ce inteleg eu am nevoie de 4 filtre : 20 + 5 inainte de bazin, si 50 + 5 dupa dedurizare spre casa.

  O alta motivatie pentru catre trag spre statia de clorinare este posibilitatea dezvoltarii de bacterii sau diverse mucegaiuri in rasina. Sarea nu ar prea trebui sa permita insa daca apa este “clean” nu riscam.

  Dupa ce ma hotarasc voi reveni cu un post cu descrierea instalatiei si costuri actualizate. Nu voi merge pe scumpeturi insa nici low quality.

  In final, vreau sa va impartasesc o modalitate de curatare rapida a centralei termice. Aseara am avut un blocaj in centrala din cauza calcarului, iar apa calda aproape ca picura la robinet. Dupa curatarea filtrului cu fosfati de pe coloana de alimentare cu apa rece, dupa eliminarea temporara a sitei din filtru am constatat ca problema este din centrala. Se auziea un fel de fasait de apa ca si cum nu ar putea sa circule libera. Am fugit la magazin, am cuparat o sticla de solutie detartranta, am oprit apa, am umplut jumatate de borcan de filtru cu detartrant, l-am montat la loc am oprit toti robinetii si am pornit alimentarea cu apa. Odata cu umplerea borcanului solutia detartranta a ajuns in centrala. Am lasat 5 minute sa actioneze si am pornit un robinet. Initial, apa nu avea un debit fantastic asa ca am repetat operatia. De data aceasta a iesit foarte multa spuma si apa era galbui – maronie. Calcarul a fost dizolvat iar debitul a revenit la normal. 9l/min la o diferenta de temperatura de 43 grade celsius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.