Casa noastra pe structura de lemn

Era pamant si era vie …cam asa:

vita de vie

Via de pe terenul nostru

Asta inainte sa ne apucam de treaba, in 2007. In iunie incepeam constructia casei. Nu fara bataie de cap, am reusit sa batem palma cu un constructor de case de lemn si de un diriginte de santier si ne-am pus pe treaba.
Am optat pentru o casa pe structura usoara, de lemn. Nu a fost prima optiune, am avut cu un an inainte un proiect facut pe BCA apoi ne-am razgandit din mai multe motive, dintre care principalul era confortul termic.

Am locuit o perioada si in SUA unde am stat in astfel de case de lemn si beneficiile sunt numeroase;  dintre care cele mai importante ar fi:  izolatia termica buna, rezistenta la cutremure, rapiditatea lucrarii.

Solutia pentru fundatie a fost una ingenioasa, contur din cofraje amvic, adica un sanwich din polistiren armat cu fier la mijloc, unde se toarna beton. Deci avem deja o fundatie izolata.

Spun ca e ingenioasa solutia pentru ca spatiile goale ramase (la interior) in colaborare cu incalzirea in pardoseala vor fi practic niste perne de aer cald sub casa si nu un beton umed si rece.

Fundatia casei, pe sistem amvic

Fundatia casei, pe sistem amvic

Ca sa ferim lemnul de umezeala betonului din cofrag am inserat in beton niste urechi de fier pentru prindere si asa nu avem contact direct cu betonul.

Peste dulapii pusi doi cate doi am batut OSB si mai departe am trecut la ridicarea structurii.

cofraj amvic cofraj amvic

30 thoughts on “Casa noastra pe structura de lemn

 1. Nedeia

  nu inteleg o chestie: nu ati pus nimic intre pamant si cota 0 a casei? umezeala nu este in pericol sa se adune in nici un fel? sau ati folosit vreun sistem de drenaj si apoi vreun tip de folie hidrofuga (sau cum se numeste ea) peste care a venit pamantul ca umplutura in fundatie?

 2. Spufi Post author

  Intre pamant si cota 0 a casei este … aer. Fundatia de amvic coboara pana la 150 de cm, 60 deasupra pamantului, 90 in pamant. Deci sub casa avem practic 60 de cm de aer izolat de polistirenul de la amvic si incalzit de “tavan” (podeaua casei).

 3. Nedeia

  aha, am inteles… problema mea era legata de drenaj, ca stiu ca se mai intampla la ploi sa se stranga umezeala… foarte interesant sistemul acesta! l-ati imprumutat de la americani? pe aici casele turnate in cofraj de polistiren sunt inca o raritate ..

 4. Spufi Post author

  Trebuie sa recunosc ca a fost ideea constructorului si a arhitectului. Casa fiind pe structura usoara nu era nevoie de placa de beton (costuri mult mai mari) care oricum ar fi trebuit si ea izolata cu polistiren.

 5. Vasile

  ne poti arata o schita cum va arata casa? va fi cu mansarda? ma gandesc si eu la aceasta solutie a unei case cu structura pe lemn si cel mai bine cred ca inveti din experienta altora.
  cate luni trebuie sa stea lemnul pentru a se usca inainte de a continua constructia?

 6. Spufi Post author

  casa a fost construita, locuim in ea de doi ani deja. lemnul de constructie era deja uscat.

 7. Andrada

  Spune-mi te rog datele de contact ale constructorului cu care ati lucrat.

 8. dana

  unde se gaseste acest polistiren armat?
  te rog da-mi mai multe detalii eventual da-mi un nr. de telefon sa te pot contacta.

 9. marius

  spatiul de sub podea e complet izolat de exterior sau ati lasat vreo gaura de aerisire/drenare?
  deasupra pamantului de sub casa ati pus folie?
  casa are mansarda?
  as dori si eu datele de contact ale constructorului.
  Multumesc

 10. Spufi Post author

  Salut marius. Spatiul de sub casa e complet izolat de exterior. Deasupra pamantului am pus pietris. Casa nu are mansarda, este un pod care poate fi transformat iun mansarda.

 11. Kytty.Alex

  Buna!Eu si sotul meu vrem sa ne apucam de o astfel de casuta.Poti te rog sa-mi dai mai multe detalii pe e-mail,datele constructorului,cum arata casuta,un plan ceva? Multumesc anticipat!

 12. Marius

  salut din nou
  dupa atata timp ati descoperit vreun dezavantaj major la astfel de constructii?
  multumesc

 13. Spufi Post author

  Marius, probleme datorate structurii nu am avut pana acum; avem o treapta la scara care scartaie un pic, insa cred ca se rezolva cu dulgherul. In rest ca si izolatie etc casa e impecabila. Anul trecut am si spalat-o de praf cu aparatul de spalat sub presiune (fiind acoperita cu siding) si arata ca noua.

 14. GABRIEL

  Buna !
  Felicitari ptr. casa.Va rog sa-mi trimiteti si mie ceva schite, adresa constructorului, arhitect, etc. ?
  Multumesc mult si viata lunga ! 🙂

 15. johnpescar

  Buna Spufi,
  Ce ati construit voi este foarte interesant, la fel ca Gabriel va rog si eu sa-mi trimiteti cava schite, adresa arhitect,etc.
  Multumesc anticipat si multa sanatate, pentru ca pe restul l-e realizam usor, usor pe toate.

  Johnpescar.

 16. laurentiu

  foarte interesant, va rog si eu sa-mi trimiteti cava schite, adresa arhitect,etc.
  Multumesc anticipat si multa sanatate, pentru ca pe restul l-e realizam usor, usor pe toate.daca se poate mai multe detalii referitor la fundatie ,ce lemn ati folosit?

 17. Bogdan

  Si eu sunt interest. Va rog si eu sa-mi trimiteti contact arhitect,etc.

 18. Valentin

  Salut,

  Imi poti da si mie datele de contact ale constructorului?
  Sunt interesat sa fac o casa tot pe acest sistem.

  Multumesc!

 19. Alex

  Salut!
  Poti sa imi trimiti si mie cateva schite poate si niste poze ?

 20. SORIN CITU

  Va salut. Ma intereseaza foarte mult acest tip de fundatie, deoarece in viitor intentionez sa construiesc o casa pe structura de lemn pe parter. Se poate un nr. de telefon pentru o vizita? Un contact pentru constructor, arhitect? Multumesc mult

 21. alina

  As avea cateva intrebari legate de casa (desi am citit ca ati vandut-o, mutandu-va in Australia):
  -Considerati ca a fost mai putina bataie de cap cu construirea unei case de lemn, fata de o casa din alte materiale? A mers mai repede treaba? A fost mai usor?
  -Casa din lemn este mai sonora la interior decat casele de zidarie? Scartaie, este zgomotoasa dupa un timp?
  -Ati mai fi dispusi sa construiti vreodata o casa de la zero (indiferent de locatie)?
  Multumesc.

 22. Spufi Post author

  1. Casa a fost gata in sase luni. A mers repede, insa bataia de cap din punctul nostru de vedere au fost finisajele – structura nu influenteaza prea mult aspectul asta.
  2. Cat am locuit noi acolo doar anumite trepte ale scarii scartaiau. Altceva nu vad ce ar putea sa scartaie, gresia si parchetul au fost montate impecabil.
  3. Daca nu ar fi asa scump, eu as face-o din nou insa ar trebui sa duc multa munca de convingere cu my better half 🙂

 23. Iulia

  Avem proiectul gata ptr o casa pe structura de lemn, dar la capitolul firme de constructii suntem ft dezamagiti de ce am vazut pana acum. Imi spuneti va rog cu cine ati construit? Cu ce ati izolat la exterior?
  Multumesc. Iulia

 24. vlad

  Salut! Daca doriti sa construiti o casa un foisor puteti intra pe pagina de facebook “Atelierul de Lemnarit” pentru a vedea ce putem face.Va asteptam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.