Ce cred englezii despre Romanians (are coming)

Vin si eu la spartul targului sa ma pronunt despre “Romanians are coming” documentarul care i-a determinat pe multi romani sa-si faca chilotii nod in ultima vreme.

Dupa cum stim, reactia initiala a fost una de indignare: expatii romani au iesit sa protesteze pe strazile Londrei contra Channel 4, ambasadorul Jinga a trimis scrisoare deschisa televiziunii, Ponta si ministrul de externe s-au agitat si ei, etc.

Bineinteles ca nu a durat mult, si ca intotdeauna cand apare un curent de opinie clar conturat, au rasarit de pe bloguri si de pe fb suporterii documentarului, alternativii, aia “open minded”, care au ca misiune in viata sa se opuna la orice e mainstream.

Ce zic ei in mare ar fi ca nu trebuie ne ofensam (ba chiar sa ne si bucuram) deoarece:

– asta e realitatea din Romania: saracie, mizerie, analfabetism etc
– subiectii nu sunt la furat in Anglia, ei vor doar sa munceasca si asta e de bine
– accentul pus pe latura umana ii va face pe englezi sa empatizeze cu imigrantii romani

Din ce am observat, majoritatea hipsterilor care vin cu argumentele astea traiesc in Romania. Majoritatea contestatarilor traiesc in afara tarii. Dar sa zicem ca asta e doar o simpla coincidenta.

Deoarece ambele tabere se contrazic pe ce crede si simte englezul despre romani dupa ce se uita la documentarul asta, zic ca ar fi nimerit sa culegem niste impresii direct de la ei in loc sa speculam.

Un articol aparut in Daily Mail pe care l-am citit cand fost publicat initial (pe 8 Martie) a strans pana acum 133 de comentarii. Probabil fiind astazi ingropat in arhiva, apele s-au linistit si acum am putea sa facem o analiza. Ultimele comentarii au fost postate acum doua saptamani iar majoritatea nu au un ton pozitiv, ceea ce oricum banuiam.

Insa ce m-a suprins si intristat a fost ca cele mai multe voturi negative le-au strans comentariile favorabile romanilor (cele facute de englezi care au cunoscut romani).

comment1

comment3

comment2
Cred ca asta ar trebui sa le dea de gandit “alternativilor”. Documentare ca asta genereaza sau perpetueaza in mintea majoritatii englezilor care se uita la el un stereotip despre romani – tigani, indobitociti de saracie, mizeria Europei, chiar in ciuda altor evidente si marturii.

Trebuie sa fii hipster naiv sa crezi ca pe tine nu te afecteaza deoarece atunci cand te vei intalni cu englezul el va vedea ca tu ai dinti in gura si esti om educat, nu ca amaratii aia pe care i-a vazut el in primul episod din “Romanians are coming”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.