Configurarea retelei

Router wireless

Router wireless

Dupa ce am trasat cablurile in casa, incepem sa conectam aparatura. Daca in cazul telefoniei si a televizorului nu este necesar prea mult efort pentru conectare, in cazul retelei de date avem nevoie de o configurare suplimentara pentru buna functionare si pentru securizarea retelei.

Va povesteam in postul despre cablare ca nu intotdeauna prizele pentru retea sunt plasate unde trebuie. In plus de asta pentru mobilitate, pentru conectarea unui notebook cand stai pe terasa in gradina si scrii pe blog :D, am instalat si un router wireless.

Cum am construit reteaua

In garaj, pe etajera, am montat un router SMC. Routerul are 4 porturi LAN (local area network) si 1 port WAN (wide area network). In portul WAN am introdus cablul care vine din modemul furnizorului de internet, romtelecom in cazul nostru. In porturile LAN am introdus cablurile ce merg la prizele de ethernet instalate in casa.

In birou, acolo unde salasluieste un PC Desktop, pe care se mai joaca Spuful, am instalat un alt router, tot SMC, wireless, pe post de access point. Routerul wireless are si el 1 conexiune WAN, pe care nu o folosim, si 4 conexiuni LAN. In conexiunile LAN am introdus cablul de la Desktop, si cablul din priza de ethernet din birou.

Poate va veti intreba de ce nu am folosit un singur router in loc de doua, adica sa il fi montat pe cel wireless in garaj. Exista doua explicatii pentru asta:

1. In birou se mai conecteaza si alte deviceuri sau pcuri la internet, prin fir.

2. Semnalul wireless era blocat de cablurile electrice (tabloul electric este chiar langa) si de profilele de la rigips.

Cum am configurat reteaua

Am conectat calculatorul prin cablu la routerul din garaj (nu prin intermediul routerului wireless). Cu ajutorul unui browser de internet (internet explorer, firefox, etc) am introdus in bara de adresa ip-ul default al routerului. Acesta se gaseste in manualul routerului. Un ecran de autentificare este afisat iar parola o gasim tot in manual.

Primul lucru care trebuie facut este sa schimbam parola.

In sectiunea LAN, am setat adresa de ip a routerului sa fie 192.168.1.1.Am activat optiunea DHCP intre adresele 192.168.1.10 – 194.168.1.20. Asta inseamna ca odata ce un pc sau un device se conecteaza la retea, wireless sau prin cablu, si setarile sunt ca sa obtina automat configuratia de la server (este implicita), routerul ii aloca automat unul din ip-urile ce se afla in plaja setata mai sus (192.168.1.10 – 194.168.1.20). Am selectat tab-ul advanced si am introdus in Static DHCP table ca adresa de ip 192.168.1.10 sa fie alocata doar pentru adresa de MAC a placii de retea instalate in pc. Adresa de MAC este un identificator unic (in lume) al placi de retea. Folositi acest ghid pentru a afla adresa de MAC a placii de retea.

In sectiunea WAN am lasat setarile nemodificate. Routerul va obtine automat setarile (de la modemul Romtelecom).

In sectiunea NAT (Network address translation) sau Virtual server (cum este denumita sectiunea la alte routere) am setat ca portul 1600, pentru ambele protocoale TCP si UDP, sa fie transmis la 192.168.1.10 . Aceasta setare este necesara pentru aplicatii gen utorrent sa functioneze corect (in utorrent setam Options/Preferences/Connection/Incoming port sa fie 1600).

Am restartat routerul.

Cam asta a fost configurarea routerului din garaj. Acum sa configuram routerul wireless si sa securizam accesul.

Am folosit aceiasi procedura. Am conectat calculatorul la router (am introdus cablul de retea int-un port LAN), aceasta fiind singura conexiune a routerului. Am urmat aceiasi pasi ca mai sus si am schimbat parola de acces la router.

La sectiunea LAN am setat ca adresa de ip a routerului sa fie 192.168.1.2 apoi am dezactivat serverul de DHCP.

Conexiuni

Conexiuni

In sectiunea Wireless LAN am activat functia de wireless. Am denumit reteaua HOME (SSID). Neaparat trebuie activata securitatea retelei. By default este selectat No security, ceea ce inseamna ca oricine se poate conecta la reteaua noastra. Am schimbat in WPA2-PSK si am bifat WPA compatible (ca notebookuri cu sisteme mai vechi sau deviceuri care nu sunt compatibile cu modul WPA2 sa se poata conecta). Am setat parola (Pre-Shared Key). Va sfatuiesc sa setati o parola de cel putin 7 caractere, sa contina si numere si semne (#$%$#@) ca sa nu aveti surprize. Optional puteti seta ca doar anumite notebookuri sau deviceuri sa se poata conecta la retea, permitand accesul MACurilor respective

Am resetat routerul.

Am pus cablurile la loc.

Sa recapitulam: cablul de la modemul romtelecom l-am introdus in portul WAN al routerului din garaj. In porturile LAN ale routerului am introdus cablurile care vin de la prizele montate in casa. In birou din priza de ethernet am introdus cablul in un port LAN al routerului wireless. Cablul de la PC (ala de joaca) l-am introdus in alt port LAN al routerului wireless.

Cum ne conectam la retea wireless

Conectarea la retea wireless depinde de sistemul de operare instalat pe notebook. Daca avem windows vista sau windows 7 este foarte usor sa te conectezi deoarece tipul de retea si de encriptare folosite sunt detectate automat. Nu este necesara decat introducerea parolei (Pre-Shared Key). Daca selectam connect automatically when network in range, parola va fi salvata si nu mai trebuie reintrodusa parola. Doar deschidem notebookul.

La windows XP in functie de service pack-ul instalat si de versiunea de XP,  s-ar putea sa fie nevoie ca la prima conectare sa introducem manual tipul de retea si de encriptare. Click dreapta pe retea/properties si introducem setarile necesare.

3 thoughts on “Configurarea retelei

 1. Achim Dan

  extrem de complicat. eu folosesc doar wireless. tel web mouse u name it.

 2. Florin Craciun

  Salut,

  Excelent ghidul! Multumesc ca le-ai pus pe blog, asa am reusit si eu sa inteleg ce am de facut de acum.
  Din pacate in cazul meu toate cablurile ies undeva deasupra usii de la bucatarie.

  Florin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.