Credinciosii si mania “confiscarii” oamenilor de stiinta

Nu de putine ori in discutiile cu credinciosii, pe teme de religie sau existenta-inexistenta a unui Dumnezeu, cand se ajungea la stiinta vs. credinta (conciliabile in viziunea lor), m-am ciocnit de argumentul ca majoritatea oamenilor de stiinta sunt credinciosi; insusi Einstein, sustin ei, credea in Dumnezeu.
De altfel circula pe net destule povestioare/snoave/legende urbane cu replici istete ale lui Einstein in rolul de aparator al credintei. Cea mai celebra este cea cu micutul Einstein care la scoala l-a pus in dificultate pe profesorul sau ateu:

Asadar, pusi in fata unui Einstein credincios, toti ateii/agnosticii ar trebui sa lasam nasul in pamant si sa ne rusinam de prostia noastra. Lasand la o parte faptul ca acest gen de istorioare ca cea de mai sus sunt pure inventii ale unor crestini cu multa imaginatie, in ceea ce il priveste pe Einstein, acesta nu s-a declarat ateu, intr-adevar, ci a spus ca impartaseste vederile lui Spinoza asupra ideii de Dumnezeu (o viziune panteista, fara nicio legatura cu Dumnezeul biblic).

“Nu pot concepe un Dumnezeu care isi rasplateste si isi pedepseste creaturile, sau care detine o vointa de genul celei pe care o experimentam noi insine. Nici nu pot, si nici nu vreau sa concep ideea unui individ care supravietuieste propriei morti fizice; sa lasam sufletele slabe sa creada in asemenea lucruri, din teama sau dintr-un egoism absurd.
Eu sunt impacat cu misterul eternitatii vietii si cu constientizarea minunatei structuri a lumii existente, facand devotate eforturi pentru a intelege o parte, cat de mica, a Ratiunii care se manifesta pe sine insasi in natura.”
Albert Einstein, The World as I See It

Practic,  “Dumnezeul” acesta al lui Einstein nu este altceva decat o metafora pentru legile universului.

“Confiscarea” lui Einstein si a oamenilor de stiinta in general, incorporarea lor fortata in tabara crestinilor este insa destul de suparatoare in discutii, pentru ca trebuie sa faci apel la dovezi fizice (citate, filmulete) ca sa demonstrezi ca ceea ce spun ei e “wishful thinking” si nimic mai mult 🙂

Mai jos, o compilatie din discursurile unor distinsi oameni de stiinta, majoritatea fizicieni laureati ai premiului Nobel si filosofi, despre existenta lui Dumnezeu. La min 20:30 Sir Harold Kroto (laureat Nobel in Chimie) apreciaza ca procentul de oameni de stiinta religiosi ar fi mai mic de 10%:

2 thoughts on “Credinciosii si mania “confiscarii” oamenilor de stiinta

  1. godless1859

    stiinta vs. credinta (conciliabile in viziunea lor)

    Daca stiinta si credinta religioasa sunt compatibile din cauza ca niste oameni de stiinta au fost religiosi atunci inseamna ca credinta religioasa este compatibila cu genocidul, fascismul, nazismul, torturarea oamenilor si a animalelor, incestul, violul in masa si sclavagismul, asta din cauza ca exista oameni religiosi care au comis aceste acte.

    Prefer sa argumentez in felul asta deoarece la credinciosi daca nu piperezi putin frazele cu cuvinte ceva mai dure, discursul sec, rational, e cam inutil.

  2. Pingback: polimedia.us/fain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.