Cum produci compost acasa

Compostorul nostru

Compostorul nostru

Dupa ce am terminat cu amenajarea casei, urmatorul pas a fost sa ne preocupam de amenajarea curtii. Muncitorii au curatat terenul, au adus pamant de padure, au nivelat si au plantat gazon.
Dupa aceea, ramasi “de capul nostru” am inceput sa plantam prin curte diverse plantute. Citisem noi ca este util ca in groapa de plantare sa pui si compost. Nu aveam posibilitati sa facem rost de gunoi de grajd, asa ca am inceput sa investigam cum am putea sa ne fabricam compost in regim propriu.

Ce este compostul?

Compostul este un ingrasamant organic, obtinut prin descompunerea plantelor, deseurilor menajere si a altor substante organice. Seamana cu pamantul de flori la consistenta, este negru si sfaramicios si miroase a materie organica descompusa.
In afara de imbogatirea compozitiei solului, compostul mai are si alte beneficii: ajuta la retinerea apei in sol in solurile nisipoase, adauga porozitate solurilor argiloase, introduce bacterii utile plantelor in sol.

compostorDaca vrei sa fabrici compost la tine in curte, ai in primul rand nevoie de un compostor (o cutie mare, 1mx1m, din lemn, sarma sau plastic, fara fund, cu gauri de aerisire) in care vei depozita materialele. Noi am cumparat compostorul nostru anul trecut de la Hornbach, si a costat aprox. 65 ROn. Benzi argintii nu avea modelul original; sunt niste benzi  de scoci puse de noi pentru ca incepuse sa se dezintegreze (se imbina la colturi cu un sistem click-clack nu foarte stabil). In partea de jos, in fata, are o usita culisanta, prin care poti scoate compostul din partea de jos (care se “coace” mai repede).  Compostorul trebuie amplasata intr-un loc umbrit, cat mai adapostit de vant si soare (ca sa nu se usuce compostul prea repede).

Este important sa nu aiba fund, pentru ca gunoiul sa stea in contact direct cu pamantul (nu beton, nu pietris). Astfel, pe de o parte viermii si alte animale mici pot sa iasa din pamant si sa intre in compost, ajutand la descompunerea deseurilor. Pe de alta parte, lichidele care se scurg din compost sunt evacuate in pamant.

Ce deseuri folosim pentru fabricarea de compost

Putem pune in compostor majoritatea deseurilor din gospodarie. Deseurile se impart in doua categorii:materia verde si materia bruna. Materiile verzi sunt cele bogate in azot, cele brune, bogate in carbon.

Materii verzi: iarba de gazon, frunze verzi, plicurile de ceai, flori, coji de legume, legume putrezite, buruieni (atentie sa nu aiba si seminte).

Materii brune:  plante moarte si uscate (paie, fan, runze de toamna, aschii de lemn sau rumegus), hartie, orez, paste, coji de oua.

Materiile umede trebuie alternate cu cele uscate. Toate materiile aruncate in compostor trebuie  maruntite. Cu cat sunt mai mici bucatile de materie, cu atat ele se vor descompune mai rapid.

Materii care nu trebuie puse in compostor: carne si produse din carne, oase, grasimi, produse lactate, cenusa de carbune, carbune, materii uleioase, resturi de peste, coji de nuca, plastic, sticla, metal.

Cum se formeaza compostul

Compostul este opera microorganismelor (bacterii, ciuperci) care digera deseurile. Daca temperatura din compost nu este f ridicata, la digestia acestor resturi ajuta si ramele si insectele. Acestea au nevoie, ca orice organism viu, de apa si aer.

Aerul

Trebuie sa ne asiguram ca gramada noastra de compost este bine aerisita, de aceea se recomanda ca periodic, la aprox. 2-3 luni,  sa intorci straturile.

Apa

Pentru ca bacteriile sa se simta cat mai bine si sa prolifereze in voie, esre bine ca gramada noastra cde compost sa se mentina umeda. De aceea cand verile sunt foarte fierbinti este bine sa udam din cand cand compostul.

Temperatura

Temperatura optima pentru compostarea gunoaielor este 30-40 grade Celsius. Iarna gramada de compost intra intr-o stare latenta insa fermentatia se reia in primavara.

Durata procesului de compostare depinde de mai multi factori (clima, materialele utilizate, aerisirea si umiditatea). In general, sunt necesare cam  6 luni pentru a obtine compost, insa am gasit in comert si acceleratori de compostare (80 ron/flaconul), care spun ca reduc timpul de compostare cu cca 2 luni.

8 thoughts on “Cum produci compost acasa

 1. Iulian Boia

  Salut!

  Incerc si eu sa gasesc compostoare (sau compostere?) de cumparat insa nu prea sunt pe la noi..voi cind mai exact l-ati luat de la Hornbach?

  In cataloagele de la Praktiker sau Baumax nu apare nimic..iar eu, fiind din Iasi nu prea pot ajunge la Hornbach..am inteles ca au magazine doar in Bucuresti.

  Dati-mi un semn daca aveti vreo sugestie va rog!

 2. Spufi Post author

  Buna Iulian. Cred ca e pluralul e “compostoare”… si se gaseau la Hornbach in 2008; s-or mai gasi si acum, insa ma gandesc ca daca ai un butoi mai mare de plastic care nu s-ar supara sa capete alta menire in gospodarie, ii poti taia fundul, ii dai si cateva gauri si te-ai facut cu compostor!

 3. adi.

  are ceva daca e facut din lemn? pur si simplu patru stalpi si cu scanduri cu spatii intre ele. multumesc mult pt ajutor!

 4. Pană Bogdan

  Nu este nevoie să cumpărați! Căutați in orice șantier resturi de lemn de orice fel!!! Paleti de care se debarasează orice depozit sau in caz disperat cumpărați cea mai ieftină cherestea pe care o găsiți! Vă iese cel mai bun compostor posibil! Îl construiți in câteva ore și vă tine ani buni!

 5. Misu

  Pot sa pun si frunze de nuc? Dauneaza culturilor ulterioare la care voi folosii compostul? Multumesc anticipat!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.