Cum protejezi plantele din casa de pisici

Majoritatea stapanilor de pisici nu pot tine ghivece cu plante in casa. Pisicilor le place sa manance plantele, sau, cand e vorba de un ghiveci mai mare, sa scurme prin pamantul din el, si eventual sa mai plaseze si ceva “fertilizant” acolo 🙂

Pentru cei care chiar tin cu tot dinadinsul sa aiba si plante si pisoi in casa, iata cateva idei:

1. Daca stai acasa mai mult si ai timp sa dresezi pisica, foloseste un pulverizator cu apa. Cand vezi ca pisica se agata de planta, da-i cateva fasuri in fata, si o sa invete, cu timpul, ca nu are voie sa zgandare planta (doar daca nu ai ghinion ca pisicii sa ii placa apa… dar acestea sunt cazuri ff rare)

2. Daca ai un ghiveci mare, cu un plantoi mai mare, gen lamai, tentatia pisicii este sa foloseasca pamantul din ghiveci pe post de litiera. In acest caz, solutia este sa infigi in pamant bete de lemn ascutite, din cele pt frigarui (multe-multe, ca sa nu se mai poata urca in ghiveci).

3. Daca planta pe care vrei sa o protejezi e mica, cum sunt cele tinute pe o masa sau un pervaz, plaseaza o tava cu apa sub ghiveci. Pisicilor normale le e foarte dezagreabil sa se ude pe labute, asa ca vor sta departe de ghiveci. Insa daca pisicii ii place apa si nu ii e teama sa se ude, metoda s-ar putea sa nu functioneze.

4. O solutie alternativa la cea cu tava: poti inconjura ghiveciul cu vase mici cu apa (eu folosesc caserole transparente, din acelea de unica folosinta).

Chiar daca exista aceste metode de protectie, mare atentie totusi cand aduci plante in casa: multe dintre ele sunt otravitoare pentru pisici  (azaleea, cala, crinul, diefenbachia, cicas, filodendronul, asparagusul, to name a few). Verifica bine pe net inainte ca planta e neotravitoare, ca sa fii sigur ca in caz de accident macar pisica scapa!

3 thoughts on “Cum protejezi plantele din casa de pisici

 1. dollo

  Da, Toshiba a trecut și ea prin faza zgârmatului în ghivece. Am fost nevoiți să cumpărăm niște suporturi înalte pe care să nu se poată cățăra, unul pentru feriga pe care aproape că a franjurit-o. Însă constat că de alea de afară, din balcon, nu se atinge diavolița. Deși ar fi chiar mai mari și mai interesante. Totuși, în timp am văzut că le cam tolerează și pe astea din casă, nu se mai ia de ele. Iar la noi chestia cu apa nu ține, pentru că ei îi place și să se bage în chiuvete să bea apă de la robinet sau să dea cu lăbuța în vasele cu apă.

 2. Spufi Post author

  E clar ca Toshiba e speciala. Eu nu am avut nicio pisica care sa nu se teama de apa, trucurile pe baza de apa au functionat intotdeauna la noi in casa. Mutzi, mezina familiei, are chiar o fobie cumplita, se sperie daca ii torni in castron apa dintr-o sticla (cine stie ce trauma o fi avut in copilarie).

 3. diana

  Am avut si eu problema asta, a luat la rand toate ghivecele mari din casa. Solutia finala: am scos pamantul de deasupra si l-am pus in litiera amestecat cu granule silicon, am pus pietre mici peste pamant ca sa nu ii mai placa sa scurme, am pus coji de portocale si cuisoare peste pietre. Rezultat:
  1. pisica face la litiera, pe care o mut in fiecare zi cativa cm spre baie – destinatia finala
  2. cojile de portocale au facut musculite, toata casa este plina, dar e suportabil
  3. ghivecele inca duhnesc a pipi, casa la fel. Asta e insuportabil. Are cineva un antidot?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.