Cum scapam de pir

La sapat

La sapat

Buruienile sunt cosmarul oricarui gradinar care are o bucata de gazon. Primavara si toamna in special apar si se inmultesc cu rapiditate tot felul de plantute neplacute. Exista multe tipuri de buruieni, cu frunza lata, cu frunza lunga, cu frunza ingusta, etc ale caror nume exotice am inceput sa le invatam de curand: mohor, volbura, scanteiuta, stir salbatic, palamida, costrei, si alte cele. Insa dintre toate buruienile, cea mai temuta, la auzul carei nume tremura orice gradinar, se numeste pir.

Aceasta buruiana a invadat o particica din gazonul nostru frumos, cel mai probabil adus de vant de cine stie unde. Initial, din nestiinta, l-am ignorat asa ca s-a intins destul de bine iar gazonul in zona atacata a devenit irecuperabil. Ca sa limitam intinderea pirului in restul gazonului am folosit un ierbicid total pe zona atacata, care se numeste Clean-Up si este pe baza de glifosfat. Nu am gasit Round Up, pe care l-am fi preferat din ratiuni de toxicitate redusa (Clean Up, spre deosebire de Round Up, este toxic). Nu am identificat pe piata (nici in Ro nici in afara) un ierbicid selectiv care sa omoare doar pirul si sa ramanem cu gazonul ok. Asa ca am decis sa luam masuri drastice.

Inainte de a stropi cu ierbicid se lasa buruiana sa creasca mai mult (cam 10-15 cm). Se  pulverizeaza ierbicidul si se lasa sa actioneze fara apa (atentie sa nu ploua) cel putin 6 ore. Mare atentie sa nu inhalezi vaporii de solutie. Substanta este absorbita prin frunze si ajunge ulterior in radacini. Efectul a inceput sa se vada in 2-3 zile. Pe portiunea stropita cu ierbicid a murit cam toata vegetatia. Bineinteles, primul care si-a dat duhul a fost gazonul, nu buruiana 🙂

In cazul pirului am asteptat aproape o luna sa moara, insa nici dupa atata timp nu s-a uscat tot. Este o buruiana foarte incapatanata asa ca nu am avut de ales decat sa luam cazmalele si sapele si sa intoarcem pamantul in zona cu pricina.

Am luat unchiuletul de brat si ne-am apucat de munca. Am intors pamantul bucatica cu bucatica si am gasit radacini de pir pana la o adancime de jumatate de metru, inca verde. Am scos toate radacinile si am maruntit pamantul.

Pentru nivelarea terenului si maruntirea fina am folosit grebla. Am imprastiat samanta de gazon sport, pentru ca e mai rezistent la tavaleala, si am batatorit cu lopata.

Daca stolurile de randunici si vrabiute care si-au facut cantina pe zona proaspat insamantata nu vor fi foarte lacome, speram ca in 2 saptamani reparatia sa fie completa.

LE: A crescut iarba la loc🙂

10 thoughts on “Cum scapam de pir

 1. greenkeeper

  BANVEL-M un ierbicid foarte bun pentru gazon 4l/ha 1l/100l apa.Nu combate meiul salbatec.

 2. Pingback: Follow up la povestea cu pirul « Blogul Spufilor

 3. Pingback: Golirea instalatiei de aspersoare « Blogul Spufilor

 4. Pingback: Masina de tuns gazonul Mega « Blogul Spufilor

 5. Pingback: Pir, buruiana cea de toate zilele « Blogul Spufilor

 6. Pingback: Follow up la povestea cu pirul « Blogul Spufilor

 7. Romeo

  identificat si “luat la mână”, scos manual fir cu fir pana nu se inmulteste, pentru celelalte buruieni se foloseste sdma (sare de amină)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.