Cum scoti petele de pe un gard de PVC

gard pvc patat

Placa curata vs. placi cu depunere de Fe

De doi ani, pe gardul din PVC din curtea parintilor se depune constant un fel de mizerie maronie spre roscat, mai ales pe partile aflate in bataia aspersoarelor. Pelicula de mizerie este foarte bine impregnata in PVC.

Am incercat sa frecam gardul cu detergent, cu clor, si chiar cu otet. Am incercat sa folosim si aparatul de spalat cu presiune sa spalam gardul. Niciuna din aceste metode nu a dat roade. La un moment dat am incercat chiar si cu o masina electrica de slefuit, care a curatat stratul de mizerie, desi neuniform, insa la asa o suprafata (145 de metri liniari) este o munca de sisif, in conditiile in care intr-o luna mizeria se facea la loc.

Acum cateva zile am repetat analiza la apa si a reiesit o concentratie a fierului de 0.52 mg/l (de 2.6 ori mai mare fata de normal). Am reinceput cautarile pe internet si am descoperit ca apa dura sau fierul sunt o problema destul de notorie pentru cei care au garduri de PVC prin State si Canada.

Solutia pentru curatat este un detartrant – noi am incercat Nufar, unul dintre cele mai ieftine de pe piata (contine acid sulfuric si acid clorhidric). Am aplicat cu buretele (neaparat trebuie purtate manusi, solutia este foarte toxica), am lasat sa actioneze 3-4 minute apoi am spalat cu furtunul. Gardul s-a curatat perfect si dupa clatire arata ca nou. In poza de mai sus,  bucata din mijloc este spalata cu detartrant.

Ne bucuram foarte mult ca am redat frumusetea gardului, atat de simplu si de ieftin insa problema este doar temporar rezolvata. Va trebui sa rezolvam problema fierului din apa, altfel aspersoarele vor murdari gardul la loc.

5 thoughts on “Cum scoti petele de pe un gard de PVC

 1. andrey

  Buna o solutie mai rapid ar fii sa folositi un detergent de PVC de la marca karcher care se foloseste cu jetul de spalat

 2. Spufi Post author

  andrey, nu stiam ca exista detergent de PVC. o sa cautam daca o sa mai fie nevoie (speram sa nu, totusi 🙂 )

 3. Pardoseala

  Pardoselile se impart in 2 mari categorii: flexibile, care au un anumit grad de elasticitate, sau dure, rigide. Pardoselile flexibile sunt mai confortabile decat cele rigide atunci cand stam in picioare o perioada mai lunga si desigur, provoaca mai putine dezestre casnice in cazul in care scapam ceva pe jos.
  Inainte de a inlocui o suprafata veche, asigurati-va ca stratul suport este in stare buna. Orice support deteriorat va distruge intr-un final orice noua pardoseala nou instalata.

  Pardoselile din PVC
  Potrivite aproape oricarei intrebuintari si usor de curatat, acest tip de pardoseli necesita ocazional o polisare, desi exista si produse superioare calitativ a caror suprafata nu are nevoie de tratamente de intretinere. In plus, pardoselile din PVC sunt disponibile intr-o gama extrem de variata de culori si modele.
  Costurile instalarii unei astfel de pardoseli sunt de la mici la medii comparativ cu alte tipuri de pardoseli. Instalarea PVC-ului, in rola sau dale, este un proces cu o dificultate medie – pentru rezultate bune in timp apelati la un specialist.
  Desigur, PVC-ul are dezavantajele lui. Se deformeaza usor (identare) atunci cand este supus la o presiune cum ar fi aceea a scaunelor cu roti sau picioarele mobilierului. De asemenea, suprafetele se pot zgaria usor iar zonele de trafic intens se vor uza vizibil. Pentru a preintampina aceste neplaceri atentie la tipul de PVC pe care il alegeti!
  Cel mai ieftin model va arata semne de uzura deja dupa 5 ani. Cum detereminati daca un PVC rezista bine in timp si la trafic ? Inainte de achizitie interesati-va asupra stratului de uzura si clasei de trafic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.