Despre inteligenta ciorilor

Multi isi argumenteaza lipsa de empatie fata de animale prin faptul ca acestea ar fi un fel de robotei vii facuti din carne gustoasa, si nu au inteligenta sau emotii. Foarte convenabil de altfel, pentru ca daca admiti ca sunt de fapt foarte asemanatoare cu oamenii, iti cam sta carnea in gat.

Exista tot felul de studii care arata cat de inteligente sunt ciorile de exemplu. Ultimul studiu celebru arata cum o cioara rezolva un test complex in opt pasi, folosind diverse unelte, miza fiind o bucatica de mancare.

Intr-un alt studiu facut de zoologul Christopher Bird, patru ciori dintr-o specie anume (rooks) au fost inchise intr-o camera cu o movila de pietricele si un vierme care plutea intr-un tub cu apa, la un nivel suficient de jos incat ciorile nu se poata ajunge la el cu ciocul.

In inregistrari se vede cum ciorile stau sa studieze problema, apoi trec la treaba, adunand pietricele si aruncandu-le in tub ca sa ridice nivelul apei si sa ajunga la vierme. Nu numai ca s-au prins ce trebuie sa faca, dar se pare au ales numai pietrele mari si au si estimat cate pietre trebuie sa arunce in tub, dat fiind ca nu incercau sa ajunga la vierme imediat dupa ce aruncau cate o piatra.

Alti cercetatori, de la Oxford, au descoperit ca o cioara isi confectiona carlige din sarma, ca sa ajunga la bucatile de carne.

Despre ciorile care pun nuci pe strada ca sa treaca masinile si sa le sparga sub roti poate unii dintre voi ati auzit. Stiati ca unele s-au prins ca cel mai bun loc pentru tactica asta e la semafor, si asteapta sa se puna verde pentru pietoni ca sa se duca sa manance miezul de nuca?

Nu numai ciorile ne studiaza si invata cum sa profite de felul in care functioneaza lumea noastra, dar au invatat sa ne si deosebeasca unul de altul, si nu dupa haine ci dupa figura. Niste cercetatori din Seattle au facut un experiment cu 7 ciori, pe care le-au marcat si apoi le-au eliberat, purtand doua tipuri de masti in timpul operatiunii – o masca cu trasaturi “periculoase” purtata de cei care au interactionat direct cu ciorile si una “neutra”.

Ce au descoperit cercetatorii e nu numai ca ciorile deosebesc oamenii dupa trasaturi, dar tin si râcă!

In lunile urmatoare cercetatorii au dat spre purtare mastile mai multor colegi din campus si au observat ca ciorile atacau cu indarjire si mult mai des pe cei care purtau masca “periculoasa”, chiar si cand purtatorii mastii purtau palarie pe cap.

In anii urmatori, masca periculoasa a inceput sa fie atacata din ce in ce mai des, de ciori care nu au facut parte din studiu. Intr-una din plimbarile cu masca, un cercetator a fost atacat de 47 din cele 53 de pasari cu care s-a intalnit pe drum.

Empatia pe care eu o am fata de animale nu are nevoie de justificari si exemple ca cele de mai sus, e ceva cu care eu m-am nascut sau s-a dezvoltat oricum foarte devreme, nu stiu exact. Insa mi-as dori ca cei care nu au empatie sa ajunga macar sa inteleaga ca suntem tot niste animale si noi, ca si ele, si daca e imoral sa ne chinuim semenii care sunt mai putini inteligenti sau nu pot vorbi (think babies) e la fel de imoral sa chinuim animalele.

3 thoughts on “Despre inteligenta ciorilor

  1. cristina

    pe primul filmulet nu-l stiam. este uimitor. mai ca te face sa te gandesti ca cioara aceea a fost dresata, desi stiu ca nu e neaparat nevoie de asa ceva.
    am vazut in urma cu multi ani un reportaj la Animal Planet despre corvide. erau filmate in mediul lor natural, intr-o padure si m-a tinut cu gura cascata acel reportaj, pacat ca nu l-au mai reluat si nici pe net nu l-am gasit. acolo am aflat eu prima oara nu numai ca sunt cele mai inteligente pasari, dar sunt si smechere, se si joaca, fac fel si fel de scenarii pentru supravietuire si pentru distractie, fura, ascund, se prostesc …
    remarcabile creaturi. pasarile mele favorite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.