Dresaj – comanda SEZI

Sasha

Sasha

Catelul nostru Sasha este prin natura  rasei lui (Golden Retriever) foarte echilibrat si docil. Prima comanda pe care am incercat sa il facem sa o asculte, a fost comanda SEZI. Spre surpriza noastra, a invatat comanda SEZI in 15-20 de minute, asa ca in mod clar nu e o lectie prea dificila. Este recomandat ca inainte de aceasta comanda sa il inveti sa vina la chemarea ta (Sasha a invatat asta singur, fara sa ne batem noi capul).

La momentul in care am inceput “dresajul” (foarte pretentios spus) Sasha avea cam sapte luni. Nu stim exact varsta lui, deoarece l-am luat de pe strada, si atunci parea “adolescent”, era clar ca era inca in crestere.

Veterinarul ne-a spus ca, dupa dantura foarte buna si anumiti dinti inca “in trefla”, nu ar avea mai mult de sase-sapte luni.

Cum dresezi cainele sa asculte comanda SEZI

Noi suntem de principiul ca animalutele trebuie dresate prin metode pozitive – Sasha este mare amator de mici atentii alimentare asa incat dresajul merge bine cu bucatele de carne sau crontanele. Stand in fata cainelui si tinand in mana dreapta recompensa, ne asiguram ca el vede ce avem mana, ridicand deasupra capului mana cu bucatica de carne. Cainele va urmari cu privirea recompensa, ridicand capul.

Dam comanda SEZI si ducem mana cu bucatica de carne in jos catre spatele cainelui, astfel incat el, urmarind cu privirea recompensa, sa se lase in sezut.

Imediat ce se aseaza, ii dam “mica atentie”,  ii spunem si Bravo si il mangaiem. Dupa patru, maxim cinci repetari, Sasha a invatat sa se aseze doar la comanda verbala, fara sa mai astepte vreo recompensa.

Curios este ca singur a invatat cand isi doreste ceva de mancare si te duci sa ii dai (nu ii dam de la masa, mergem ceva mai departe de masa daca pofteste ceva si ne e miluta de el), daca vede ca intarzii sa “il servesti” se aseaza singur, iar privirea lui spune “sunt foarte cuminte, execut SEZI din proprie initiativa si mi-e tare pofta de ce o sa primesc” 🙂

Este bine sa folosim intotdeauna acelasi ton cand dam comanda SEZI (sau orice alta comanda). Daca animalul nu asculta, nu trebuie niciodata sa ridici vocea si sa te arati nervos, si sub nicio forma nu este indicat sa tipi si sa il stresezi. Mai bine intrerupi lectia si te racoresti de nervi cu o bere sau ceva 😉

2 thoughts on “Dresaj – comanda SEZI

  1. dollo

    Nu pot sa inteleg cum poti lasa pe strada asa ceva. Eu m-am indragostit pe loc de un golden acum cativa ani, la o pensiune. Era mai alb, il chema Chester, si apartinea unor americani. Am si acum in avatar la YM poza cu el 🙂

  2. Spufi Post author

    Noua ne-au povestit vecinii ca bantuia de ceva vreme pe strazi, pana sa il luam noi, iar un vecin spunea ca i-a taiat o sfoara stransa in jurul gatului… banuia ca cineva l-a legat undeva ca sa scape de el. Veterinarul crede ca din cauza ca are un usor strabism a fost aruncat de la vreo canisa, pentru ca nu au putut sa il vanda… Era un pic traumatizat la inceput, se temea de straini, insa in timp a prins curaj si incredere. Anyways, he’s the sweetest doggy ever si suntem tare fericiti ca ne-am intalnit 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.