Drumul catre fericire…

…e pavat cu asteptari joase.

Majoritatea batranilor isi amintesc ca erau fericiti in tineretea lor, chiar daca pe vremea aia contextul socio-economic era de cacao (razboi, foamete, persecutii de tot felul etc). Pensionarii regreta traiul de pe vremea lui Ceausescu, desi este evident ca acum pentru multi dintre ei, comparativ, traiul azi le este mult mai confortabil. Credeam ca explicatia e ca ei de fapt confunda vitalitatea de care se bucurau atunci cu fericirea, fiind acum poate mai obositi, mai bolnavi si mai deziluzionati.

Am vazut de curand un TED Talk si am o explicatie si mai buna. Fericirea lor de atunci nu e o iluzie neaparat, ei poate chiar au fost cu adevarat mai fericiti, in ciuda “dificultatilor” cu care se confruntau zilnic. Traiau cu asteptari foarte joase, si fiecare lucru, cat de mic, care le depasea asteptarile le producea satisfactie. De ex se asezau la o coada lunga pentru lapte/paine/portocale/hartie igienica si aveau sanse mari sa nu mai apuce dar in cele din urma reuseau sa plece cu ceva in sacosa? Pac, le crestea nivelul de fericire 🙂 Traiau mai greu, dar paradoxal, erau mai fericiti!

Recomand cu incredere filmul, ce am scris mai sus e doar un corolar extras de mine – in speech e vorba mai degraba despre multitudinea de alegeri care ne debusoleaza si ne face nefericiti. Barry Schwartz asta e un omulet amuzant si pare ca  he’s practicing what he preaches – ma gandesc ca nu a stat prea mult sa aleaga nici cand s-a imbracat pentru filmare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.