Echivalarea studiilor pentru emigrarea in Australia

Pentru a obtine o viza de rezidenta permanenta in Australia unul dintre cei mai importanti pasi este echivalarea studiilor si a experientei pentru una din meseriile de care statul australian are nevoie (am vorbit intr-un post anterior despre aceste liste de meserii). Echivalarile sunt facute de catre entitati autorizate de statul australian. In cazul nostru, in domeniul IT, echivalarea a fost facuta de catre ACS (Australian Computer Society).

Pentru echivalare am avut nevoie de copie dupa pasaport, diploma de la facultate, lista cursurilor si notele obtinute, o nota explicativa ce trebuie sa contina o legenda a notelor si continutul cursurilor, CV, recomandare de la angajatori si o adeverinta de la resurse umane care sa certifice ca lucrezi pe acel post, salariul si experienta in munca la firma. Aplicatia am facut-o online insa procesul de assessment a inceput cand copiile legalizate si traduse trimise prin curier au ajuns la ei. In plicul trimis trebuie pus si formularul primit pe email dupa depunerea aplicatiei online, semnat si datat.

Pe adeverinta de la resurse umane si pe recomandarea primita de la angajator e foarte important sa fie trecute datele de contact (antetul firmei, email si telefon).

CV-ul trebuie bine structurat astfel incat sa evidentieze foarte clar experienta cu anumite tehnologii si proiectele in care ai lucrat. Trebuie pus accentul pe ce este mai important din descrierea postului pentru care este nevoie echivalarea. Cautati informatii despre meseria aleasa dupa ANZSCO code. Unul dintre multe site-uri este http://www.acacia-au.com/anzsco.php. ACS poate contacta telefonic HR-ul sau chiar pe cel ce a oferit recomandarea sa verifice informatiile oferite.

Legalizarea actelor ne-a costat cam 500 de lei pentru mai multe copii. Curierul a fost 275 de lei (UPS) iar actele au ajuns in 3 zile. Assessmentul a costat 400 de dolari australieni si expira intr-un an. Plata catre ACS se poate face fie online, cu cardul, fie prin transfer bancar.

Toate informatiile necesare se gasesc in ACS Pre-application Skills Assessment Guidelines for Applicants.

Asteptarea a fost lunga, de 16 saptamani, dar raspunsul a fost pozitiv: am obtinut echivalarea. Inca un pas catre Australia.

13 thoughts on “Echivalarea studiilor pentru emigrarea in Australia

 1. Pingback: Victoria State Sponsorship « Blogul Spufilor

 2. Simona

  Buna spufa, ce mai faci? Au trecut 4 ani deci…. felicitari, sa aveti numai zile senine si multe bucurii ! Am o mare nelamurire…. referitor la echivalare …. Ca sa obtii cele 5 puncte pentru partener, trebuie ” partner skill qualification” . Mai exact, ce inseamna asta ? E confuza treaba pentru ca ei folosesc 3 exprimari : skill employment, skill qualification si skill assessment …. Tu ce crezi? Eu inteleg ca e vorba doar de echivalarea diplomei, ca nu spune “partner skill assessment” ci ” partner skill qualification”……Imbratisari si numai bine!

 3. Spufa

  Buna Simona, ce sa fac, ma pregatesc de iarna australa si va invidiez pe voi astia din emisfera nordica care va pregatiti de vara 🙂 Multumim pentru urari, asa sa fie si la noi si la voi.
  Si eu inteleg la fel ca tine, este vorba doar de studii. Ma gandesc ca motivul este acela ca procedura de verificare pentru skill este mai greoaie, si nu cred ca vor sa se complice asa de mult. Succes! Tinem pumnii!

 4. Simona

  Buna Spufa, multumesc pentru raspuns! Am vesti…. sotul are evaluare pozitiva de la vetassess iar eu negativa. VETASSESS face full skill assessment. La mine spune ca diploma este relevanta pentru ocupatia aleasa, dar experienta in munca nu e in domeniu … deci mi-au dat skills assessment outcome negativ. Pe site-ul border.gov.au, la points test – Other factors spune “Partner skill qualifications” 5 pcte. La explicatii, mai jos se exprima in felul urmator “had been assessed by the relevant assessing authority as having suitable skills for the nominated occupation”. E crucial sa stiu daca pot cere cele 5 pcte deoarece acum avem 55 … Am tot incercat sa gasesc o modalitate de a-i intreba dar nu am gasit decat un nr de tel valabil pt cei din Australia (131881, intre 8.30 si 16.30) Crezi ca ai putea incearca sa afli tu un raspuns mai clar …. raman vesnic recunoscatoare ! Indiferent de raspuns, iti multumesc pentru ca esti !

 5. Spufa

  Sun maine, Simona, si iti dau de stire cum aflu. Exprimarea este indeed foarte ambigua. Hugs.

 6. Spufa

  Simona, se pare ca exista o distinctie clara intre “educational qualifications”, care se refera strict la studii si “skill qualifications” care se refera la calificare, experienta. Calificarea se poate obtine si fara studii, atata vreme cat exista suficienta experienta in domeniul respectiv, un fel de calificare la locul de munca. Din pacate insa pentru cele 5 puncte ei vor skill qualifications, nu educational qualifications, si daca VETASSESS a dat skill assessment negativ, nu se pot obtine cele 5 puncte 🙁

 7. Simona

  Multumesc din suflet! Voi trece la planul B. Viza 190 pe NSW si voi face reassessment pt economist. Eu doream sa merg pe 189 cu diresctia Melbourne, asta e … mai stiu eu pe cineva care a trecut prin asta Te pup !

 8. Irina

  Buna Spufa,

  daca sunt deja in Australia, cu bridging visa momentan, in procesul de asteptare pentru aprobarea partner visa onshore…ce proces valabil exista pentru echivalarea facultatii facute in Romania?

  Multumesc anticipat.

  Irina

 9. Spufa

  Buna Irina, cred ca depinde de la facultate la facultate, cel mai bine ar fi sa intrebi la Immi, ei ar trebui sa stie sa te indrume.

 10. monika

  Buna, Spufa,
  As dori sa stiu ce presupune certified and accredited translated copy, pentru echivalarea educatiei si a experientei ma refer. E suficient sa legalizezi la un notar in Romania, dupa ce actele au fost traduse de un traducator autorizat? Intreb pentru ca asociatia care imi echivaleaza experienta, respectiv ACWA, specifica ca isi rezerva dreptul de a solicita traduceri autorizate de la traducatori inscrisi in National Accreditation Authority for Translators and Interpreters care e in Australia. Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.