Golirea instalatiei de aspersoare

Golirea instalatiei de aspersoare

Golirea instalatiei de aspersoare

In ultima vreme temperaturile au scazut binisor. In curte iarba proaspat plantata in zonele scapate de pir a crescut frumos. Gradina nu mai are nevoie de irigare zilnica. Plantele si gazonul trebuie deja sa se pregateasca si ele de iarna, ca sa intre lin in starea lor de vegetatie, sa nu le suprinda gerul nepregatite.

Cum zilnic urmarim siteurile de prognoza meteo am vazut ca saptamana viitoare, noaptea, temperaturile vor cobori pana la 3-4 grade Celsius, ceea ce inseamna ca iarna se apropie mai repede decat ne asteptam.

Nu e bine sa ne prinda iarna cu apa pe circuitele din aspersoare, asa ca ar cam fi timpul sa golim instalatia.

Pentru asta avem nevoie de un compresor cu ajutorul caruia sa suflam apa din tevi.

Compresorul racordat la instalatie
Compresorul racordat la instalatie

Cum procedam:

Setam centralina pe oprit. Oprim apa pe circuitul de aspersoare. In gradina, desurubam aspersoarele cu ajutorul unei chei franceze, si dam drumul manual la primul circuit desuruband o tura electrovana. In camera tehnica cuplam compresorul la cupla de pe teava si il pornim. Apa va tasni din traseul deschis cu presiune. Ca sa ajutam compresorul, dupa 2-3 minute acoperim prima teava de aspersor cu palma sa dirijam tot aerul catre a doua.

Aspersorul se acopera cu un dop

Aspersorul se acopera cu un dop

Dupa ce am golit primul circuit, deschidem al doilea circuit apoi il inchidem pe primul. Ordinea operatiunilor trebuie respectata pentru a evita defectarea vanelor. Intotdeauna un traseu trebuie sa fie deschis cat timp compresorul sufla aer pe circuit. La ultimul traseu oprim intai compresorul apoi inchidem electrovana.

In capetele tevilor de aspersoare insurubam apoi niste dopuri de plastic, cumparate tot de la magazinul de irigatii, sa nu intre ploaia/zapada.

9 thoughts on “Golirea instalatiei de aspersoare

 1. Alex

  intradevar buna ideea sau poti pune un copresor in locul unde ai desfacut aspersorul iar in beci/camin , robinetul de golire sa fie deschis….
  numai ca la mine aspersoarele sunt la fata pamantului….si daca rasucesc de ele nu stiu sigur din care filet se poate desface (sper ca sti la ce ma refer aici)…..cred ca le opresc pe toate din capatul lor si desfac (gen sa stropeasca in forma d floare) cate unul din capete conductelor si suflu pe ele :))
  la vara problema va fi tipul gazonului. unde sper sa ma ajuti si acolo cu ctv sfaturi 😀

 2. Raluca

  Buna seara!

  Imi puteti recomanda, va rog, pe cineva (persoana sau firma), care poate face aceasta operatie – contrac cost in Otopeni – Ilfov?

  Multumesc frumos!

 3. Lacramioara

  Buna ziua!

  Imi puteti recomanda, va rog, pe cineva (persoana sau firma), care poate face aceasta operatie – contrac cost in Chiajnna– Ilfov?

  Multumesc frumos!

 4. Radu Nicolau

  Buna ziua.
  Ajunge un compresor de 24 litri pt.golirea unui sistem de udare de gradina, sau trebuie unul de 50 litri?
  Multumesc,

 5. Spufi Post author

  Salut Radu. In general depinde de lungimea instalatiei si de puterea pompei de aer.

 6. Victoria Nica

  Va rog sa-mi recomandati pe cineva/firma pt golirea unei inst de irigat gazon in com Afumati/Ilfov
  Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.