IELTS din proprie experienta

Unul dintre pasii importanti catre Australia, Noua Zeelanda sau Canada pe care un emigrant trebuie sa il faca este testul IELTS (International English Language Testing System). Nota obtinuta la testul IELTS indica abilitatea candidatului de a se descurca intr-o tara vorbitoare de limba engleza.

Iata care sunt mediile finale pe care le poti obtine la IELTS si interpretarea lor:

BAND 9
Expert User Has fully operational command of the language: appropriate, accurate and fluent with complete understanding.
BAND 8
Very Good User Has fully operational command of the language with only occasional unsystematic inaccuracies and inappropriacies. Misunderstandings may occur in unfamiliar situations. Handles detailed argumentation well.
BAND 7
Good User Has operational command of the language, though occasional inaccuracies, inappropriacies and misunderstandings in some situations. Generally handles complex language well and understands detailed reasoning.
BAND 6
Competent User Has generally effective command of the language despite some inaccuracies, inappropriacies and misunderstandings. Can use and understand fairly complex language, particularly in familiar situations.
BAND 5
Modest User Has partial command of the language, coping with overall meaning in most situations, though is likely to make many mistakes. Should be able to handle basic communication in own field.
BAND 4
Limited User Basic competence is limited to familiar situations. Has frequent problems in understanding and expression. Is not able to use complex language.
BAND 3
Extremely Limited User Conveys and understands only general meaning in very familiar situations. Frequent breakdowns in communication occur.
BAND 2
Intermittent User No real communication is possible except for the most basic information using isolated words or short formulae in familiar situations and to meet immediate needs. Has great difficulty understanding spoken and written English.
BAND 1
Non User Essentially has no ability to use the language beyond possibly a few isolated words.
BAND 0
Did not attempt the test. – No assessable information.

Pentru a fi eligibil pentru viza de Australia ai nevoie de minim media 6,  insa punctajul maxim se acorda pentru media 7.  De la 1 iulie 2011, cand se va introduce noul sistem de punctare, 7 nu va mai fi suficient pentru punctajul maxim ci 8.

IELTS este disponibil in doua formate: Academic si General Training.

Ambele forme testeaza patru abilitati lingvistice: ascultat, citit, scris si vorbit. Pentru Australia este suficient formatul General mai putin pentru unele meserii specifice.

Inscrierile pentru testul IELTS se fac la British Council (la piata Cosmonautilor, vechiul Lahovari). Este nevoie de 2 poze de tip pasaport si costa 680 de lei (se poate plati cu cardul). Pozele se pot face la un Photo shop Agfa aproape de piata Romana (vizavi de fostul magazin Flamingo, acum cazino) in doar 10 minute. Inscrierile trebuie facute din timp (cam cu o luna inainte de examinare) iar programul se gaseste pe site-ul British Council.

Inainte de examen, indiferent de nivelul de engleza bun pe care il ai, e recomandat sa faci cateva exercitii, sa te obisnuiesti cu formatul testului. Materiale de studiu si sfaturi se gasesc pe internet. Este nevoie de multa atentie si concentrare pentru o nota buna.

Examenul este compus din doua reprize.

In prima repriza, ce dureaza circa trei ore, se dau probele de listening, reading si writing. Cei ce nu sunt din Bucuresti vor avea de sustinut proba de speaking la cateva ore diferenta. Cei ce sunt din Bucuresti vor fi programati a doua zi. Aceasta proba consta intr-un interviu sustinut cu un membru al echipei de la British Council. Rezultatele testului se dau dupa doua saptamani de la sustinerea examenului si au o valabilitate de doi ani.

Din experienta proprie pot spune ca testul nu este foarte dificil daca ai facut inainte cateva exercitii si daca reusesti sa te concentrezi (am luat 7 din prima). Poti fi un vorbitor bun de engleza, sa te descurci in conversatiile obisnuite, dar daca nu te focusezi cum trebuie in timpul examenului poti lua o nota mica. Testul de listening de exemplu este tricky daca pierzi sirul intrebarilor, pentru ca este greu sa reiei firul si risti sa pierzi foarte multe puncte. Testul de reading este relativ usor, trebuie sa citesti un text si sa dai raspunsuri la intrebari puse pe baza a ceea ce se spune in text – aici trucul este sa citesti mai intai intrebarile, si apoi textul, ca sa stii ce informatie sa cauti in textul de citit. La writing faci scurte compuneri pe cateva teme date (ex: scrie o scrisoare unui prieten cu un anumit subiect) si atata timp cat stii sa iti faci un plan al ideilor in romana, nu este f complicat sa il faci nici in engleza. Aici se puncteaza cursivitatea ideilor si abilitatea de a folosi expresii mai fancy in engleza. Este de folos sa folosesti expresii fancy si la interviul de la proba de speaking, si mai ales sa ai dezinvoltura, sa zambesti si sa incerci sa il faci pe cel care conduce interviul sa empatizeze cu tine.

2 thoughts on “IELTS din proprie experienta

  1. Pingback: Victoria State Sponsorship « Blogul Spufilor

  2. Pingback: Victoria State Sponsorship « Blogul Spufilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.