Incalzire prin pardoseala

Incalzire in pardoseala
Incalzire in pardoseala

In timp ce pe dinafara casa era invelita, la interior s-a lucrat intens. Am izolat cu polistiren si pe interior peste tot, s-au tras instalatiile, s-a pus hidroforul si s-a montat instalatia de incalzire in pardoseala la etaj

Pentru incalzirea casei am optat pentru incalzirea in pardoseala, care este ceva mai scumpa decat sistemul clasic de calorifere, insa confortul este mai mare, deoarece ofera o incalzire uniforma. Din punct de vedere estetic este iarasi un avantaj, deoarece scapi de caloriferele inestetice. Doar in bai am pus calorifere pe perete, pentru incalzirea prosoapelor.

Incalzirea in pardoseala este de doua feluri: electrica sau cu agent termic. Noi am ales sa facem cu agent termic datorita costurilor (pretul la curent este mai mare decat cel al gazului).

La incalzire in pardoseala agentul termic circula prin tevi asezate sub şapă la o temperatura de 40-45 de grade, mult mai scazuta decat la incalzirea clasica prin calorifere, care poate ajunge la 90 de grade in lunile friguroase. Noi am instalat acest sistem in toata casa deci nu am avut nevoie de pompa de amestec ( folosita la sisteme mixte, calorifere+pardoseala, pentru a scadea temperatura de la calorifere pentru pardoseala ) si am folosit o centrala in condensatie Lamborghini de 32 kw (care poate oferi randament foarte mare cand incalzeste agentul termic la 40-50 grade) .

Principiul incalzirii in pardoseala este principiul resoului cu rezistente. Tevile prin care curge agent termic incalzesc şapa care apoi radiaza caldura primita in camera.

Confortul oferit de incalzirea in pardoseala este unul deosebit, deoarece camera se incalzeste de jos in sus prin radiatie pe cand la calorifere se incalzeste de sus in jos, prin convectie (aerul cald e purtat de curentii de aer creati in sus ).  Astfel, cand ai incalzire prin pardoseala, temperatura resimtita la picioare este mai ridicata decat cea de sus, de la nivelul fetei, si cum extremitatile sunt cele care sufera de obicei iarna la frig… este foarte placut 🙂 In plus, deoarece nu produce decat o usoara miscare a aerului, miscarea particulelor de praf este mult redusa. Din acest motiv sistemul este recomandat celor care sufera de astm sau alergii.

La incalzirea in pardoseala nu se  recomanda sa se monteze parchet din lemn, stratificat (cel melaminat este ok) sau mocheta, deoarece se reduce randamentul. Gresia este compatibila si chiar recomandata pentru acest tip de incalzire, deoarece se incalzeste usor si se pastreaza calda mai mult timp. Noi am pus gresie in living, hol, bucatarie si bai, si parchet laminat in restul camerelor. Nu este indicat sa pui covoare, se pierde din randament.

La instalatii am folosit teava de polietilena pex cu bariera de oxigen de la Valrom. Rezista pana la 10 atmosfere, e ok avand in vedere ca vom avea o presiune de 3-4 atmosfere in casa, de la de un hidrofor. Hidroforul este instalat in camera tehnica, langa vasul de expansiune si centrala termica.

Desi de obicei sub tevi se izoleaza cu polistiren extrudat, la etaj nu am folosit aceasta metoda din 2 motive:

1. caldura/aerul cald se ridica in mare parte

2. ce se “pierde” din caldura prin partea de jos ajunge in living unde este bine venita

Peste tevi am turnat sapa de 8 cm.

Distribuitor pardoseala

Distribuitor incalzire prin pardoseala

Distribuitoarele pentru incalzirea prin pardoseala sunt diferite de cele pentru calorifer. Ele contin debitmetre reglabile, din care se poate regla si egala fluxul de apa pe fiecare circuit.

In imaginea de alaturi se vede automatizarea pe care am instalat-o. In fiecare camera am instalat termostate care comanda wireless (cutiutele albe din poza sunt receptorii) termomotoarele care inchid sau deschid traseul pentru respectiva camera in functie de temperatura setata.

Instalatorii romani au obiceiul de a pune un singur termostat in camera cea mai friguroasa, pentru ca acesta sa regleze temperatura in toata casa. Ei considera poate ca asa scutesc beneficiarul de o cheltuiala mai mare. Rezista la o astfel de tentatie economicoasa. Imagineaza-ti urmatoarea situatie: termostat instalat in living (camera cea mai mare si cea mai friguroasa) care are geamurile la sud, sus dormitor cu fata la nord. Cand vei ajunge acasa de la serviciu vei gasi cald in living, de la soare, pe cand in dormitor va fi foarte frig pentru ca termostatul nu a pornit instalatia. Apoi, daca nu toate camerele din casa sunt locuite, poate nu ai nevoie sa fie foarte cald in acestea. Daca ai termostate separate poti seta acolo o temperatura de. 16 grade Celsius de ex pe timpul iernii si mai faci si o economie.

In concluzie, experienta ne-a invatat ca automatizarile pe fiecare camera sunt obligatorii. Recomandam cu incredere!

entru ca nu produce decat o usoara miscare a aerului, miscarea particulelor de praf este redusa considerabil, acest amanunt facand sistemul recomandabil suferinzilor de astm sau alergii.

154 thoughts on “Incalzire prin pardoseala

 1. Catalin Sergiu

  Multumesc. Lucian
  As vrea sa intreb pe cei ce deja au incalzirea in pardoseala,daca este indicat sa pui parchet si daca da ce tip .multumesc

 2. Sorina

  Noi am pus parchet din cel simplu stratificat si acolo unde functioneaza pardoseala se simte chiar bine la picioare si stam la parter cu subsol neincalzit si neizolat.

 3. Dan

  Gabi: te chinui cu robinetele.

  Iarna asta am testat pentru prima data la capacitate nominala incalzirea in pardoseala
  Functioneaza perfect

  Automatizarea de “2000 euro” cum scrie blue – am realizat-o singur. Este nevoie de:
  – electrovalve pe fiecare circuit
  – termostat in fiecare camera care se doreste controlat
  – dispozitiv electronic de comanda a pompei cand oricare dintre termostate solicita caldura
  – dispozitiv electronic de comanda a acentralei cand oricare dintre pompe (de pe etaje) porneste

  Din experienta proprie va spun ca daca faci automatizare pe fiecare camera, nu prea mai este nevoie de debitmetre, fiindca daca o camerera se incalzeste mai repede nu-i problema, se va opri circuitul acolo si caldura se va duce spre celelalte.
  Daca nu aveti automatizare, atunci debitmetrele sunt esentiale. Dar chiar si cu debitmetre reglate bine apar probleme cand bate soarele: partea dinspre sud inevitabil se va incalzi de la soare, si in functie de pozitonarea termostatului principal, ori nordul va ramane mai rece, ori sudul se va supraincalzi

 4. Sorina

  Mersi,
  Dar electrovalvele care inlocuiesc debitmetrrele se pun dupa ce scoti apa din circuit ca sa poti scoate debitmetrele?
  Dar pentru scos aerul de pe retea, desi am dispozitiv numai pe retur pt asta, se mai face ceva?

 5. Dan

  Un circuit rece inseamna fie ca este blocat cu aer, fie ca lucreaza corect si cedeaza caldura, apa intorcandu-se rece

  nu inteleg intrebarea cu electrovalvele

 6. Sorina

  inlocuirea debitmetrelor se face cu intreruperea/golirea instalatiei?
  mersi

 7. Cosmin

  Salut!
  Stau la bloc la parter si am incalzire in pardoseala cu apa. Am doua circuite care nu pot se le incalzesc deloc/insesizabil? Am inchis pe celelalte si le-am lasat pe cele doua si nimic. Debitmetrele sunt sus la cele doua circuite.
  Ce s-a intamplat cu cele doua circuite si care ar fi rezolvarea? Am aerisitor automat doar pe retur si debitmetre.

 8. Dan

  Sorina: aerul este scos de apa, adica se roteste pe tevi pana ajunge la aerisitoare. Daca este in plan orizontal intalatia, ar trebui sa fie ok

  Cosmin: pe returul celor 2 circuite cum vine apa: rece sau calda?

 9. Lillee

  Buna ziua!
  De anul trecut din aprilie m-am mutat in noua casa, incalzire prin pardoseala in toata casa, automatizata pe fiecare camera si etaj. Aceasta este prima iarna cu incalzire prin pardoseala. Pana in decembrie, inainte de revelion, nu am avut nici o problema dar, in ultimile trei zile ale anului nu s-a mai incalzit etajul 2, nimic, nu baie, nu hol si niciuna dintre cele 2 camere. Imediat dupa revelion am golit centrala si am curatat filtrul, am aerisir cele 3 prosopare din bai si s-a incalzit peste tot. Dupa inca vreo 3 zile de functionare normala, livingul s-a racit, este rece toata pardoseala la parter mai putin in bucatarie si prosoparul din baie. Nu inteleg cum functioneaza incalzirea, ce se intampla, de ce nu incalzeste intreaga casa asa cum a facut pana acum. Poate ma ajuta cineva.

 10. Lillee

  Da. La parter am un living de 25mp, bucataria de 8mp si baia de 5mp, toate cu incalzire prin pardoseala, mentionez ca la baie in afara de pardoseala am si un prosopar.
  O astfel de cutie exista pe fiecare eraj si fiecare camera este automatizata mai putin holurile, si baile.
  As atasa o poza cu cutia de jos dar nu stiu cum.

 11. Dan

  pai o luati metodic:
  ajunge caldura la fiecare cutie de la etaje?
  daca da – vedeti daca pleaca caldura pe fiecare circuit? tevile de retur cum sunt la fiecare circuit dupa ce a functionat 5 ore?

 12. Cosmin

  SAlut,
  Apa vine rece pe retur sau cu o diferenta fffff mica. sa fie blocat ceva?

 13. Cosmin

  Salut,
  Pe cele doua circuite apa este ffff putin calda, aproape insesizabila diferenta.
  Sa fie blocat cevae debitmetrele desi ele joaca cand le invart.
  Aer? dar am un aerisitor pe retur, de ce nu functioneaza?
  Am si niste robineti mici, sa ii deschid? Sa fac aerisire cu circuitele bune inchise??

 14. Dan

  daca vine rece pe retur cu o diferenta f.f. mica, inseamna ca este si rece pe tur?
  Daca da – atunci nu aveti circulatie pe circuitele respective. Mai inchideti-le pe celelalte, sa fortati apa sa o ia si pe cele reci

 15. Anghel Nicolae

  Am si eu o intrebare. Am deja instalat un sistem de incalzire cu radiatoare. Casa are doua etaje, fiecare etaj are un distribuitor si tevi de cupru care merg la radiatoarele din fiecare camera. Acum as vrea sa instalez o incalzire prin pardoseala in sistem uscat. Se poate folosi instalatia deja existenta? Adica in fiecare camera instalez tevile de incalzire in pardoseala si le leg la turul/returul radiatoarelor?

 16. Daniel

  Salut, as dori sa stiu cati metri de tub e nevoie pt 130 mp? Multumesc

 17. daniel

  Florin I cum poti spune ca in alte tari nu se instaleaza in pardoseala ci doar in tavane. Asta procedau securistii inainte nu? poti sa te uiti pe youtube.com stii avem acces si noi spre parerea de rau a unora ca tine. ia cauta mataluta Fußbodenheizung. p-acolo si nu mai veni cu dezinformari. poate nu ai dormit bine cine stie

 18. Danut

  Buna ziua! Am si eu o intrebare: in aceasta vara am montat o instalatie de incalzire in pardoseala pe hol, dar nu se incalzeste. Ajunge caldura pe tur dar returul este rece. Ce as putea face su care ar fi cauza?

 19. Dan

  Este ok dacă e rece
  Înseamnă că se cedează căldura. Mai trebuie sa verificati ca aveți un debit corect

 20. Danut

  Si cum pot marii debitul? Eu am facut in felu urmator: am inchis toate caloriferele si am lasat doar incalzirea in pardoseala sa mearga si nimic, tot la fel este

 21. Dan

  Va dati seama ca nimeni nu poate ghici cum puteti dsv sa mariti debitul instalatiei dvs, fara sa vedea.

  poate aveti si o alta problema si este infundat/blocat circuitul. Presupun ca nu aveti debitmetre de apa pentru a vedea vizual debitul.

 22. Danut

  Nu am debitmetre si nici infundata nu este pentru ca i-am facut aerisire si curge normal.

 23. Spufi Post author

  Salut Danut,
  Este foarte posibil sa ai nevoie de o pompa ajutatoare pe tur sa impinga apa si sa imbunatateasca fluxul astfel incat sa ajunga apa calda si pe retur.

 24. Spufi Post author

  Daca te referi la cum porneste stiu ca se leaga in serie cu pompa centralei si pornesc amandoua odata. Apoi centrala este setata sa circule apa chiar daca nu incalzeste.

 25. dobre victor

  Salut, foarte misto explicat. Eu tocmai sunt la legat tevi si automatizare. De unde ai luat si ce fel de servomotoare vane termostate wifi si unitate cda? Merg cu orice centrala? multumesc Victor.

 26. Spufi Post author

  Salut Victor,

  Nu mai stiu ce marca sunt servomotoarele. Termostatele sunt Siemens si toate au fost instalate de Probel
  Instal. Ar trebui sa mearga cu orice centrala.

 27. Cristi

  Salut
  Am incalzire in pardoseala cam de 1 an. Aceasta e prima iarna in care locuiesc zilnic in noua mea casa. De la un timp am o problema majora: dimineata ma scol cu gatul uscat si doare.
  La fel si fetita mea de 3 ani. Cred ca e ceva legat de incalz. In pardoseala. Temp. Apa tur era reglata la max. 47 grdC. Mi s-a spus ca se poate pana la max 50 grd C. A mai auzit cineva de asa ceva? E posibil sa se elibereze ceva gaz din sapa sau polistiren(am pus sub polistirenul cu nuturi inca un polistiren extrudat de 2cm )?
  Sau sa fie aerul prea uscat?
  Va multumesc .

 28. Marius

  Am facut si eu încălzirea prin pardoseala anul acesta si nu am termostat in pardoseala, ci unul wireless de ambient. Problema este ca nu mai stiu pe unde să-l pun prin casa, deoarece dacă îl pun pe jos la 24 grade este foarte cald in casa si consum aproximativ 10 mc/24 h, dacă îl pun la fel pe jos la 23,22 grade este cam cald in casa si consum aproximativ 10mc/24h, dacă pun la 21 grade tot pe jos este perfect in casa, dar am momente când simt ca este puțin rece la picioare si consumul este tot aproximativ 10mc/24h. Știe cineva cum ar trebui setat su unde sa fie pus termostatul sa fie ok in casa si consumul sa fie mai mic? Precizez ca înainte cu încălzirea cu radiatoare maximul consumat era de aproximativ 250mc/ luna si ar trebui sa fie consumul mai mic acum, nu? Pe jos este gresie peste tot. Mulțumesc.
  Încă o întrebare, mai pot pune un cap termostatat pe distribuitor pe retur ( nu este momentan) ?

 29. Dan

  pui termostat la 1m inaltime, cu histerisis la 0.1 grade – neaparat asta!
  nu pui termostat pe retur, eventual pui capete termostatate cu sonda externa, pe fiecare circuit
  sau si mai bine: valve termice pe fiecare tur sau retur, controlate de mai multe termostate prin casa.
  Eu am 10 termostate: in fiecare spatiu cate 1 (ca doar n-am 10 camere 🙂 )

  legat de consum, vad ca orice faci ramane la 10mc/zi. Ar fi fain daca ar ramane asa si in ianuarie/februarie 🙂

 30. marius

  Problema este ca daca il pun la 1m inaltime, centrala va porni din ani in pasti si gresia se va racii. este adevarat ca atmosfera in casa este ok dar sigur voi simti rece la picioare si doar incalzirea in pardoseala am facut-o mai mult impotriva acestui lucru. Acum sunt la faza de experimentat. O sa incerc si la inaltime sa vedem ce se intampla, daca intr-o luna nu ajung la o concluzie favorabila, atunci voi pune un termostat de pardoseala.

 31. Dan

  Dacă vrei sa meargă mai des, scazi temperatura. Oricum gresia are inerție termica mare, deci sta mult timp calda. La mine este mai mereu călduță

 32. marius

  Cred ca pana la urma voi lasa la inaltime chiar daca nu v-a fi tot timpul cald pe jos, deoarece copiii deja au inceput sa rupa sosetele din cauza gresiei si am sa le dau papucii de casa in picioare :))) ala mic a rupt deja 3 perechi, in mai putin de o luna :))). Nu stiu, sincer, nu stiu cum sa procedez. Cand aveam radiatoare clasice consumul de gaz in lunile cele mai reci nu trecea de 250mc/luna si acum este mai mult cand toti spun ca ar trebui sa fie mai putin. Mai probe, ca sa zic. Eu locuiesc la parter si suprafata incazita este de 68mp.

 33. Dan

  La parter probabil ca pierzi mult în jos, cu cat și izolat sub sapa?

 34. marius

  Inca o chestie, eu nu am pompa pe distribuitor cum am gamut la altii, firma care mi-a facut lucrarea a spus ca centrala este suficienta si ca pompa ei face fata la circuitul meu. (pas 10, distribuitor cu 9 canale). Ar fi trebuit o pompa in plus?

 35. Gabi

  Salut. Am un sistem de distributie+ kit amestec ICMA cu 5 circuite. Pe 3 circuite teava de retur este calda iar pe doua mult mai rece ( nici camerele nu se incalzesc la fel) .Pentru a creste presiunea in cele 2 care se incalzesc mai putin cum trebuie reglat ” surubul ” de pe retur- deschis maxim sau inchis maxim? Va multumesc

 36. lucian

  @Gaby ,vezi ca distribuitoarele acelea se mai blocheaza din cand in cand..cel putin cam asa patesc eu..si intr-o camera cu 3 zone,daca unul se blocheaza,o zona ramane rece,celelalte calde..deci posibil de asta sa nu-i incalzeasca o camera-sa fie blocat un distributior..

 37. Lucian

  Buna seara,
  La ce temperatura trebuie sa reglez centrala termica, prin condensatie, pentru a asigura o functionare optima a distribuitorului si un consum redus de gaz metan. Mentionez ca am incalzire in pardoseala la parter ( living, bucatarie,baie ) iar la etaj ( 2 dormitoare , baie ) am incalzire prin calorifere. Distribuitorul are pompa proprie si temperatura apei care intra in distribuitor este reglata la ‘ 4 ‘ adica 45-50 grade.

 38. Dan

  Pentru consum redus trebuie sa reglezi pe la 40-45 grade
  Pentru etaj trebuie sa reglezi la 70, altfel nu se va incalzi prea bine de la calorifere cu 40-45 grade in ele.

  deci, faci cum doresti

 39. Sorin

  Salut.
  Am un apartament nou acum se face ciclul de temperare a sapei . 96 mp sunt 10 circuite. Intrebarea mea este , care e debitul care trebuie reglat pe fiecare circuit ? Cati l/min ar trebui sa in mod normal? Ce vad eu momentan e 1,5 l/min.

 40. Cucerdean ioan

  Buna seara, am instalat încălzire prin pardoseala pe zona de parter a unei case noi( Bucătărie, living, baie, hol) total aprox 80 mp. S-au instalat 6 circuite a câte 70 ml. Am montat 2 aeriditoare tur-retur. Merge de 2 săptămâni NON stop și nu se încălzește mai mult de 18-18,5 grade. Apa pe retur este abia dezmorțită. Am aerisit pe rând fiecare circuit. Sistemul este mixt iar pt IP este pompa recirculare și vana amestec.sa folosit țeava de 16 mm, pas mic 4-5 cm. Nu mai știu ce sa ii fac ca sa încălzească mai mult. In living este parchet cu coeficient de 0,075. Mulțumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.