Legatura dintre inteligenta, natiuni si credinte religioase

With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. – Steven Weinberg

 

Inteligenta = termenul folosit pentru a descrie abilitatile de a rationa, de a planifica, de a rezolva probleme, de a gandi abstract, de a intelege idei, de a folosi limbajul si a invata.

Prima chestie:

Un studiu din 2008 al unui cercetator danez, Helmuth Nyborg, realizat pe tinerii americani (albi) a aratat ca ateii sunt cei mai destepti, deoarece au inregistrat:

– cu 1,95 puncte IQ mai mult decat agnosticii
– cu 3,82 puncte mai mult decat  “liberalii” (adica cei care declara ca cred in ceva dar sunt neafiliati la vreo religie/dogma)
– cu 5,89 puncte IQ mai mult decat religiosii dogmatici

Cercetatorul a dat o interpretare mai diplomatica rezultatelor, ca sa nu jigneasca pe nimeni: “Nu spun ca credinta in Dumnezeu te face mai prost. Ipoteza mea este ca oamenii mai putin inteligenti sunt cu mai multa usurinta atrasi de religie, care le da raspunsuri sigure, in timp ce oamenii mai inteligenti sunt mai sceptici”.

A doua chestie

Distributia credinciosilor in lume, pe un esantion de 23 de tari (aproape 19 mii de indivizi), a fost si ea masurata primavara aceasta (Reuters)

51% dintre persoanele chestionate erau convinse ca exista o divinitate si o viata de apoi; din pacate doar 18% erau atei iar 17% agnostici (au spus ca nu sunt siguri ca ar exista asemenea bazaconii, mai exact).
Ce e mai interesant, revenind asfel la subiect e ca majoritatea celor care s-au declarat atei locuiau in tari ca Franta, Suedia, Belgia, Marea Britanie iar credinciosii convinsi locuiau prin Indonezia, Turcia si Brazilia.

Cand stai si te gandesti la tarile astea nu poti sa nu faci conexiunea cu cele relatate la punctul 1, bunul simt iti spune ca dincolo de conjuncturile istorice, geo-politice, tarile ajung intr-un esalon superior (economic, social) in mare masura datorita meritelor bastinasilor. Care merite sunt cam direct proportionale cu IQ-ul… si in consecinta si cu credintele in sfanta fantoma… Si acum are sens si ar fi ciudat sa ne miram de ce in tarisoara noastra se baga bani in draci in Catedrala Mantuirii. Daca suntem sinceri si realisti, ar  fi si culmea sa nu… ar fi de-a dreptul INCOERENT. Au vazut cretinii nostri catedralele vechi si marete din Europa, pai hop si ei, doar nu-s mai prosti. Monkey see, monkey do… Programele sociale si educationale care alora le antreneaza creierele nu le-au sarit in ochi.

Ah, si ultima veste buna (kind of old news really, dar ce sa fac daca abia azi am descoperit-o) e ca in vreo noua tari, printre care si draga noastra Australie, religia va disparea. Oh happy day… –

LE: ateii si agnosticii sunt si cei mai informati cand vine vorba de chestiuni de religie. Au devenit atei/agnostici tocmai pentru ca STIU, au citit biblii, s-au informat… cum ziceam si aici. Rezultatele studiului se afla la http://pewforum.org/Other-Beliefs-and-Practices/U-S-Religious-Knowledge-Survey.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.