Little Miss Chatterbox

chatterNu imi sta in obicei sa scriu sau sa citesc self help. Majoritatea cartilor de ajuta-te singur sunt super boring pentru ca autorii bat apa in piua despicand in patru idei de bun simt, care se pot rezuma intr-un articolas. Un articolas ca acesta, de exemplu, care trateaza subiectul placerii de a vorbi cu semenii (sau neplacerii, dupa caz) 🙂

Unii oameni sunt mai usor de placut decat altii, si nu neaparat din cauza unor talente deosebite care se disting cu ochiul liber. Oamenii placuti respecta reguli pe care vanzatorii profesionisti le aprofundeaza la scoala, desi la prima vedere sunt produsul celor sapte ani de acasa:

 • Prima regula, si cea mai importanta: isi lasa interlocutorul sa vorbeasca. Exista si o regula a proportiilor adecvate, si anume 70% (ascultare) / 30% (exprimare). Avem doua urechi si o gura si trebuie folosite proportional. O observatie care pentru multi, si in special pentru femei, nu e deloc evidenta 🙂
 • A doua regula, destul de importanta si ea: nu intrerup. Niciodata. Chiar daca pare vital. Nu este. Deci don’t.
 • A treia merge mana in mana cu a doua: pun intrebari. Si apoi TAC. Hai ca nu e greu.

3 thoughts on “Little Miss Chatterbox

 1. cristina

  A doua pare derivata din prima, desi e o chestiune de nuanta.
  Asa este, par de bun simt, dar de cele mai multe ori intervin psihologia, educatia, sociologia si se alege praful de acest aparent usor si banal bun simt. Adica, daca un om are o timiditate excesiva si nu se mai poate opri din vorbit, daca a apucat sa ia cuvantul, de teama de a nu se lasa o tacere penibila dupa aceea, nu da dovada de lipsa de bun simt.
  In fine, sunt cauze si cauze, dar observ un fenomen mai nou: statul excesiv la telefon. Nu stiu daca in Australia este acest flagel, dar in Romania toata lumea “sta pe telefon”, fie ca vorbeste (ore in sir), fie ca se joaca, fie ca se uita pe net (chiar si cand merg pe strada). E ingrozitor.

 2. Spufa Post author

  Poti sa vorbesti putin, dar sa ai interventii inoportune 🙂

  Asa e, la unii e de vina timiditatea, dar asta se vindeca in timp si e usor sa iti dai seama care e motivul si sa ii faci sa isi vina in fire. Cu trancanitorii patologici am o problema, ca ei nu se prind niciodata!

  Statul “pe telefon” e si aici mega fenomen, dar dat fiind ca poti face atatea lucruri cu telefonul (sa citesti carti, stiri, sa chatuiesti, sa te joci, sa lucrezi chiar) e destul de normal. Obiceiul vorbitului la telefon aici mi se pare iesit din comun, Romania e mic copil. In Australia se trancaneste ingrozitor de mult, iar in business de exemplu, toti prefera sa puna mana pe telefon in loc sa trimita un email.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.