Super concert: Michael “Iron Man” Burks

In fiecare zi de luni la Hard Rock Cafe in Herastrau (pavilion H) are loc  Blue Monday, o seara de blues in care sunt invitati diversi artisti sa aprinda atmosfera localului. Ieri a fost invitat tocmai din Chicago Michael Burks, the “Iron Man”.Nu stiam mai nimic despre el, artistii din lumea bluesului ies destul de greu din anonimat, mai ales la noi unde se asculta cu predilectie alte genuri. Probabil de aceea concertul a fost programat lunea. Asa ca am facut un pic de research, am ascultat si ne-au placut niste samples si am decis sa mergem si noi la concert. A meritat pe deplin.

Concertul de la Hard Rock a inceput la ora 21 iar Michael a reusit performanta sa atraga audienta de la primele acorduri, toata lumea cascand ochii si urechile sa nu scape nimic. Impreuna cu formatia sa (orga, baterie si chitara bass) a cantat timp de trei ore jumatate cu o pauza de doar 5 minute, de la melodii mai vechi de pe albumele sale cat si interpretari Voodoo Child sau Hey Joe. Show-ul a fost de exceptie, Michael a coborat de pe scena printre mese la un moment dat, spre deliciul publicului.

Pot sa spun ca este unul din cele mai reusite concerte de blues la care am participat. A avut toate elementele necesare unui concert de blues. Daca aveti posibilitatea sa vedeti un concert Michael “The Iron Man” Burks, nu ezitati.

Iata o interpretare dupa The House of the Rising Sun (nu e din concertul de la noi, din pacate nu am avut camera la mine 🙁 ).

Nu as incheia fara un pic de biografie a artistului: Michael s-a nascut in Milwaukee in 1957 intr-o familie de muzicieni. Bunicul acestuia, Joe Burks, chitarist si el, canta acoustic blues in diferite localuri in orasul natal Camden, Arkansas. Tatal sau, Frederick, canta la chitara bass alaturi de alte nume mari din blues cum ar fi cunoscutul Sonny Boy Williamson II.

Prima lectie de chitara a lui Michael a fost la vasta de 2 ani. Tatal era si profesor, si cand pleca la munca, ii spunea lui Michael ca ii va oferi un dolar daca va invata melodia pana se va intoarce. La varsta de 6 ani a avut prima reprezentatie (stransese ceva dolari:D ).

Primul album l-a inregistrat in 1997 sub numele “From the inside out” iar in 2000 a luat premiul Best New Artist la Blues Music Awards. In 2001 cu noul sau album “Make it Rain” a semnat cu cea mai importanta casa de discuri (blues) The Alligators. In 2003 a urmat albumul “I smell smoke” iar in 2008 “Iron Man”, care a fost promovat si in concertul de seara trecuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.