Misogyny, thy name is hijab

https://twitter.com/StephieBorys/status/526514195013967872/photo/1

Sursa: https://twitter.com/StephieBorys/status/526514195013967872/photo/1

  • Politia Calare Regala din Canada a anuntat ca va permite angajatelor musulmane sa poarte hijab la serviciu. (http://edition.cnn.com/2016/08/25/world/canada-royal-mounted-police-to-allow-hijabs-trnd/)
  • Politia din Scotia aproba hijabul ca parte din uniforma oficiala (http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/police-scotland-hijab-official-uniform-muslim-women-islam-muslims-veil-a7207106.html)
  • Banca Westpac angajeaza o creatoare de moda pentru a produce un hijab ca parte a uniformei oficiale (http://www.theaustralian.com.au/business/financial-services/carla-zampatti-to-design-westpacs-hijab/news-story/391a2eb1971a6545f1615190a7c9aef8 )

Toate aceste stiri traznite vin (coincidenta!) dupa scandalul cu interzicerea burkini pe plajele a 30 de orase din Franta, si initiatorii hijaburilor oficiale se umfla in pene explicand cum respecta ei astfel dreptul femeilor musulmane de a-si exprima identitatea.

Pe langa acestia mai sunt unii care sustin dreptul musulmanelor de a purta burkini sau cearceafuri interpretand problema in cheie “feminista”: cum isi permit barbatii (politicienii care fac legile si politistii care le aplica) sa comande femeilor cat de imbracate sau dezbracate sa fie? E un point aici, insa e minor si denota multa superficialitate, pentru ca problema vălului are implicatii mult prea largi. Vrem sau nu, it is a men’s world pentru inca ceva vreme insa a purta văl in numele feminismului e ca si cum ai purta roba alba cu gluga tuguiata in numele multiculturalismului.

Variile tipuri de văluri purtate de musulmane au implicatii si semnificatii istorice enorme.

Vălul este un instrument si un simbol al opresiunii femeilor din societatile fundamentaliste musulmane, unde femeia este obligata sa se acopere pentru a nu starni “pofte necurate” si este in general considerata un fel de animal domestic. Progresele din ultima suta de ani din unele tari musulmane, unde femeile au primit drepturi cum ar fi cel de a merge la scoala, de a conduce masina sau de a iesi neinsotite din casa au stopat in ultimii ani si acum asistam la un regres vizibil, semnalizat prin cearceafurile vazute din ce in ce mai des la femei pe cap sau din cap pana in picioare. E drept ca in toate religiile femeia e vazuta ca fiinta pacatoasa si inferioara barbatului, insa din fericire odata cu secularizarea tarilor vestice femeile s-au emancipat si doar in societatile unde religia este in egala masura sistem politic, cum e Islamul, femeia a ramas oprimata.

Musulmanele emigrate sau nascute din parinti emigrati in Vest nu sunt de regula fortate sa poarte văl, ci o fac voluntar argumentand ca vălul simbolizeaza pietate si modestia impuse de Coran, fara sa se gandeasca la suratele lor din Arabia Saudita, Iran, Afganistan sau Pakistan care nu au de ales pentru ca sunt batute, violate, torturate sau ucise. Unele dintre musulmanele western asorteaza la văl o tona de machiaj pe fata, probabil tot din pietate si modestie.

Lipsa lor de solidaritate cu musulmanele mai putin norocoase ca ele, ignoranta, obstinatia si mandria prosteasca cu care aleg sa poarte pe cap simbolul opresiunii femeii sunt condamnabile, si ma deprima faptul ca societatile vestice aleg sa le incurajeze, in numele unei libertati rau intelese.

One thought on “Misogyny, thy name is hijab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.