Modificari in modul de punctare si acordare a vizei pentru Australia

Celebrele schimbari ale regulilor de acceptare a dosarelor pentru viza de emigrare in Australia, anuntate la inceputul anului, au intrat in vigoare de astazi. Modificarile sunt legate modul de punctare, schimbarea categoriilor de prioritati si a timpilor de procesare. Lista de ocupatii a fost modificata (au fost scoase 4 din lista veche: optometrist, orthopist, panel beater si vehicle painter si au fost adaugate 13 meserii noi).

Lista completa cu modificarile listei SOL o gasiti pe siteul DIAC.

Modul de punctare a fost modificat si el: tot 65 de puncte minim trebuie sa strangi, insa au modificat punctajele pentru:
– categorii de varsta (categoria privilegiata este cea a aplicantilor cu varste intre 25 si 32 de ani)
– limba engleza: desi inca se mai accepta un scor IELTS de 6 este aproape imposibil de indeplinit punctajul cu acest scor (nu primesti puncte pt minim 6 la fiecare din module). Pentru nota 7 la fiecare modul se acorda 10 puncte iar pentru 8 (nou introdus) se dau 20 de puncte.
– experienta in munca pt profesia in care esti atestat (cu studiile echivalate in Australia): 5 puncte pt 3 ani experienta, 10 pt 5 si 15 pt 8.
Pentru a verifica punctajul dupa noile reguli: www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/175/eligibility-applicant.htm

Schimbarea prioritatilor a transformat categoria 3, cea unde ne aflam si noi, in categoria 4, categoria 2 in 3 si asa mai departe.

Priority group number
Application Type
1
Employer sponsored under the Regional Sponsored Migration Scheme (RSMS) program or who have applied for a Skilled – Regional (subclass 887) visa.
2
Employer sponsored under the Employer Nomination Scheme (ENS) program.
3
Nominated by a state or territory government agency for an occupation specified on that agency’s state migration plan
4
Applicants who have nominated an occupation on the Skilled Occupation List (SOL) – Schedule 1.
See: Skilled Occupation List
5
All other applications

Iata si timpii de procesare:

Priority Visa Subclass Processing Time
1
RSMS
(subclass 119, 857)
Skilled Regional
(subclass 887)
5 – 8 months
2
ENS
(subclass 121, 856)
5 – 8 months
3
State Migration Plans
(subclass 176, 475, 487, 886)
12 – 24 months
4
Nominated Occupation on the SOL – Schedule 1
(subclass 175, 495, 496, 861, 862, 863, 880, 881, 882, 883, 885, 886)
18 months
5
All other visas Assessment will commence when all cases in priority groups 1-4 are finalised.

6 thoughts on “Modificari in modul de punctare si acordare a vizei pentru Australia

 1. Kan Guru

  G’day, cred ca e cel mai potrivit sa incep asa, asta pentru ca traim de ceva ani cu capul in jos si vedem ca si altii vor sa stea tot asa. Nu zic ca-i rau pe plaiurile astea, depinde de oameni, de educatia lor, de asteptarile pe care le au fata de lumea in care vor sa emigreze, ca peste tot sunt si bune si rele. As zice ca sunt foarte multe chestii bune aici si mult mai putine rele fata de alte tari din lume. Imi face placere totodata sa va transmit website-ul nostru din care sper ca veti obtine multe informatii referitoare la viata din Australia. Succes.

 2. Spufi Post author

  am citit site-ul, este foarte bogat informatii, multumim! concluzia dupa ce citesti este una foarte optimista, foarte roz. care ar fi totusi aspectele mai putin placute ale relocarii in Oz?

 3. Kan Guru

  Hello Spufi,
  Mai putin placute sunt urmatoarele:
  1. Despartirea de cei dragi(parinti, frati, surori) si prieteni.
  2. Stresul gasirii unui job pe masura pregatirii Dvs. chestia absurda ceruta de angajatori fiind “Australian Work Experience”, pai de unde, cand eu abia am aterizat? partea placuta fiind aceea ca pana la urma se rezolva si asta.
  3. Stresul asupra copiilor care schimba mediul scolar brusc, alta limba de predare si colegi de diverse etnii. Noroc ca scoala pe aici e fulg pana intr-a 11, ultimele 2 clase de liceu fiind stresante. Cu cat sunt mai mici copiii, cu atat mai bine.
  3. Cheltuirea unor sume consistente in primele 2-3 luni(rent bond, chiria, cumparat masina-distante mari oriunde mergi, transportul public este unreliable in suburbii, cumparat whitegoods si electronice, etc.
  4. Australia fiind departe de orice, pretul biletelor de avion este mare, un emigrant din America de ex. plateste $500-600, unul din Australia >$2000. Avantaj-nu suntem deranjati de neaveniti.
  5. Australia este o tara scumpa(case, taxe, bill-uri, groceries, turism, educatia copiilor), insa salariul mediu este de cca. $1200/sapt before tax.
  Aspectele favorabile probabil ca le stiti deja, asa ca nu insist, oricum subiectul ramane deschis.
  Va doresc mult succes in continuare.

 4. Spufi Post author

  Kan Guru, multumim pentru cele impartasite. Aspectele neplacute motivate de distanta mare la care se afla Australia cred ca sunt surmontate net de avantajele care decurg de aici – si am in vedere mai ales “calitatea” imigrantilor; si spun asta avand in vedere si ce s-a intamplat recent in Norvegia, o nenorocire care vine ca si consecinta la problema nerezolvata a multiculturalismului si imigratiei necontrolate din Europa.

 5. Kan Guru

  Bine punctat, intr-adevar comparativ cu Europa, problema multiculturalismului e mai bine rezolvata aici, dar uneori cu scapari. Au fost conflicte ex. 2005 plaja de la Cronulla, Sydney, arabii cu aussie, mai demult violente din partea aborigenilor care ocupa un cartier central la Redfern, langa Sydney CBD. Sau ce ziceti de conflicte intre sarbi si croati la Rod Lever Arena, Melbourne? S-ar putea sa mai fie si altele. Acum se discuta despre burqa, dar au lasat-o moale. Oricum muslimii aici sunt putini comparativ cu Europa, mai mult asiatici si de aceea uneori se foloseste termenul de “Australasia” fara nici o suparare din partea nimanui. Imi inchipui ca daca cineva ar folosi termenul “Eurabia”, ar sari ca arsi in sus. Iata ca noi o ducem bine aici, cu toti imigrantii din jurul nostru, dentista mea e o indianca, la fel ca si medicul de familie, frizerul e chinez, lucrez cu colegi din Birmania, Polonia, Malta, Italia, India, Pakistan, Argentina, Fiji si lista poate continua. Suntem relaxati aici, dar nici chiar asa ca norvegienii si avem barci si elicoptere cu duimul pt. fortele speciale, in caz de ceva, Doamne fereste.
  Salutari si numai bine voua, un weekend placut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.