Cum, cat si cu ce tunzi gazonul

Masina de tuns iarba

Masina de tuns iarba

Astazi este din nou vineri, ziua in care Spuful e ocupat cu ingrijirea gazonului. Probabil printre ultimele atentii pe care le mai primeste gazonul anul acesta. Desi vremea s-a racit si aspersoarele nu au mai irigat de o saptamana, iarba a continuat sa creasca, in special in zonele nou insamantate (cele salvate de pir).

Am stat putin in dubii daca sa mai tundem in perioada asta, pentru ca gazonul trebuie lasat sa creasca putin mai mare spre iarna, sa fie protejat mai bine de frigul sezonului rece.

Din primavara  pana toamna, prin septembrie-octombrie, pentru pentru a avea un gazon verde si des in afara de irigare din belsug noaptea, gazonul trebuie tuns regulat, la o saptamana.

Daca gazonul este tuns mai rar, partea inferioara a firului de gazon se va ingalbeni sau chiar se poate usca, si in plus de asta munca este dubla (masina de tuns se forteaza, faci mai multe aplecari pentru golirea sacului, ai mai multi saci de iarba de carat).

Masina de tuns am cumparat-o de la Hornbach, o marca mai putin cunoscuta (Mega), dar cu un motor Briggs & Stratton, motor pe benzina,in 4 timpi si 4 cai putere. A costat 750 de lei.

Masina de tuns iarba MEGA nu este ceea ce se cheama un succes. Avem doua exemplare, una la parinti si una la noi. Pe cea de la parinti am schimbat-o pe garantie deoarece motorul nu se mai oprea, iar la a noastra, din cauza ruginei,  s-a rupt o bucata de tabla ce tinea rotile din spate rigide (am sudat alta si acum este ok). Insa tragand linie, dupa 2 ani (and still counting),  putem spune ca masina de tuns iarba s-a amortizat.

Masina consuma putin, cam 400 de ml de benzina la un tuns.

Cand achizitionati o astfel de masina nu uitati ca, in afara de benzina, mai are nevoie si de ulei (se gaseste la magazinele de bricolaj – Bricostore, Hornbach, etc). Dupa 25 de ore de functionare uleiul trebuie schimbat.

Trimmer electric pentru gazon

Trimmer electric pentru gazon

Pentru retusari ale gazonului, unde nu intra masina de tuns iarba, putem folosi un trimmer electric sau o foarfeca de gazon (manuala sau cu baterie electrica).

Noi trimmerul electric l-am primit pe punctele acumulate in timpul cumparaturilor pt casa, pe cardul de la Bricostore. Este cam incomod din cauza firului pe care trebuie sa il tot tragi dupa tine. Daca nu trebuie sa pleci prin curte pe distante mari, e ok si trimmerul electric.

Foarfeca mecanica vs Foarfeca electrica

Foarfeca mecanica vs Foarfeca electrica

O treaba foarte buna face si foarfeca electrica. Noi am cumparat modelul de la Wolf Garten de la Hornbach. Toate produsele marca Wolf Garten ni s-au parut solide si de buna calitate.

A costat 250 de lei, se incarca in 4 ore si are timp de functionare la o incarcare de 120 minute. Functioneaza si ca foafeca pentru gardul viu (are o pereche de brate de schimb, lungi).

One thought on “Cum, cat si cu ce tunzi gazonul

  1. Pingback: Masina de tuns gazonul Mega « Blogul Spufilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.