pH tester pentru gradinari

pH tester

pH tester

Cand te faci gradinar incepi sa iti reamintesti cateva notiuni elementare de chimie (este stiut ca lipsa de aplicatii practice de dupa liceu ne face sa uitam majoritatea notiunilor). Ingrasamintele chimice de exemplu sunt saruri de N,P,K , iar proportia in care planta are nevoie de acestea difera de la specie la specie.

Daca masurarea acestor elemente in sol e ceva mai complexa, o masuratoare elementara si usor de facut este pH-ul.

Este necesar sa cunosti alcalinitatea/aciditatea pamantului unde vrei sa plantezi diverse. Astfel, poti sa alegi plante care se potrivesc cu tipul de sol de care dispui, ori poti trece la ameliorarea acestuia ca sa cultivi anumite plantute.

Foarte multi isi cumpara azalee care, la scurt timp dupa plantarea in gradina, mor. Aceste plante prefera solurile acide, cum rar gasesti la noi in zonele de ses. Hortensiile, rododendronii, cameliile, anthurium, begonia, ciclamele, gloxiniile, primulele prefera solurile acide.

Anemonele, gladiolele, narcisele, zambilele, lalelele prefera solurile neutre si chiar usor alcaline.

PH-ul are valori cuprinse intre 0 si 14. Intre 0 si 7, pH-ul este acid, la 7 este neutru, iar intre 7 si 14, solul este alcalin.
Cand avem un pamant alcalin pe care vrem sa il aducem la un nivel de pH neutru putem adauga turba, ace de pin sau compost. Cand avem un sol acid pe care vrem sa il alcalinizam este indicat sa adaugam var nestins sau cenusa.

De retinut: apa cu care udam plantele schimba pH-ul solului in timp, deoarece contine calcar, ceea ce duce la alcalinizarea solului. Pentru plantele de ghiveci putem adauga in apa de udat un strop de otet, pentru a mentine aciditatea.

In afara de PH, alte doua elemente importante pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor sunt lumina si umiditatea.

Control pH la stephanotis

Control pH la stephanotis

Noi masuram pH-ul mai des, lumina si umiditatea mai rar. PH-ul trebuie controlat nu numai in gradina, ci si la plantele de ghiveci. Azi de exemplu m-am gandit ca nu am mai masurat demult pH-ul la stephanotis, si am constatat, ca desi planta se dezvolta inca armonios, substratul s-a alcalinizat (noi avem o apa foarte calcaroasa in zona).

Device-ul folosit este un “combi-tester”, cumparat de la Hornbach, care masoara aceste trei valori: pH, lumina si umiditate. Are doua “sonde” care se infig in pamant cam 3 sferturi, pana la nivelul radacinilor plantei. PH-ul optim pentru majoritatea plantelor este 7 (neutru), iar altora le place usor acid (6,5). Testerul nostru de sol nu are baterie, si l-am testat dupa cumparare pentru a fi siguri ca functioneaza corect, cel putin dpdv al masurarii PH-ului (l-am pus in otet).

5 thoughts on “pH tester pentru gradinari

  1. iulian

    In urma cautarilor pe internet a unui tester de ph am gasit minunatia asta care din cate imi dau seama mai masoare si umiditatea si lumina. Ne puteti da mai multe informatii, eventual o poza a etichetei de pe spate (daca este)?
    Mi se pare o uneala foarte buna.
    Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.