Plăcinte vegane cu rubarbă

Rubarba este o plantă puțin cunoscută în România în afara Ardealului (unde este numită rabarbăr). Tulpinile lungi roșiatice, cu gust acrișor sunt folosite în Australia în special pentru gemuri și placinte. Aseară am încercat pentru prima dată să gătesc placinte vegane de rubarbă și nu mi-e deloc rușine cu ce a ieșit. Am gătit doar patru plăcințele, de gust, pentru că deocamdată am doar patru forme de “tarte”, de 8 cm diametru.

tarta vegana cu rubarba

Ingrediente pentru patru plăcinte:

  • două foi de aluat fraged vegan
  • o legătură de rubarbă
  • un măr dulce (gen Jonathan)
  • îndulcitor stevia (sau zahăr) si scorțișoară după gust
  • un pumn de fistic decojit (opțional)

Aluatul fraged vegan se poate prepara și acasă, din făina, margarină, bicarbonat și apă, însă e mult mai comod să îl cumperi sub formă de foietaj congelat. Aici se cheamă shortcrust pastry și este făcut cu margarină și uleiuri vegetale în loc de unt. Pentru patru plăcințele ne trebuie două foi de aluat pe care le punem la dezghețat acoperite cu un prosop ud (ca să nu se usuce).

Între timp tăiem tulpinile de rubarba în bucăți de cca 2 cm și decojim și dăm prin răzătoare mărul. Eu am adăugat măr în umplutura de rubarbă pentru a îndulci natural compoziția, rubarba fiind mai degrabă acră decât dulce, dar se poate renunța la măr compensând cu mai mult îndulcitor. Punem rubarba și mărul într-un vas de teflon pe foc mediu, și amestecăm din când în când. Rubarba va incepe să se “dizolve” în compoziție, care va prinde o culoare roz destul de apetisantă. Adăugăm stevia (sau zahărul) și scorțisoara și amestecăm până când se evaporă destulă apă și compoziția prinde consistență.

Când foile de aluat s-au dezghețat, folosim una din foi pentru a coace “carcasele” plăcintelor. Ungem formele cu ulei și le tapetăm cu aluat. Pe fundul formelor eu pun niște pietricele (cooking beads), care împiedică aluatul să se umfle când începe să se coacă. Punem formele în cuptorul preîncălzit la 190 de grade, pentru 15 minute. Când sunt gata “carcasele”, scoatem formele din cuptor, umplem cu compoziția de rubarbă și din a doua foaie de aluat tăiată franjuri creăm “zăbrele”, presând capetele franjurilor bine ca să se lipeasca de carcasă. Decorăm cu fistic și băgăm la cuptor pentru jumătate de ora, la 180 de grade. Când sunt gata, scoatem plăcintele din forme și le presărăm cu zahăr pudra. Aroma delicată a fisticului copt se potrivește de minune cu rubarba.

Plăcintele de rubarbă, ca toate plăcintele de altfel, sunt cel mai bune servite calde.

Poftă buna 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.