Pregatiri de iarna in gradina

Artarul japonez

Artarul japonez

Pentru ca incepand cu azi, accuweather anunta temperaturi sub zero grade noaptea, a venit timpul sa protejam copaceii: un artar japonez, care este foarte sensibil si trebuie protejat mereu iarna, smochinul si albizia care trebuie protejate cel putin in primul lor an de viata afara.

Povestea cu smochinul e interesanta: am luat toamna trecuta un pui din smochinul unor prieteni, care de cativa ani incoace face din abundenta smochine dulci si tare gustoase.  Avea cam 20 cm, si cand a venit iarna, l-am acoperit bine.

In primavara cand l-am descoperit nu mai dadea niciun semn de viata, tulpina fragila se uscase. Ne luasem adio de la el, cand, surpiza: prin iulie, a rasarit in acelasi loc un smochinel care a inceput sa creasca repejor. Se pare ca radacina a rezistat peste iarna, spre marea noastra bucurie.

Albizia, cu smochinul in background. Nu ca smochinul arata ca un prizonier Al Qaeda in camasa mortii?

Albizia bandajata, cu smochinul in background. Nu ca smochinul arata ca un prizonier Al Qaeda in camasa mortii?

Albizia este unguroaica: a ajuns in aceasta primavara la noi, impreuna cu multe alte plantute, comandate din Ungaria, de la Sieberz.hu (sunt foarte seriosi, plantele au venit in buna stare, si au preturi excelente, mult mai bune decat in magazinele de la noi). Plantuta a venit in container, si avea cam 40 cm. A luat un avant nebunesc, si acum formeaza o umbrela imensa.

Albizia este un arbore tropical, din subfamilia Mimozelor, bine adaptat la clima noastra. I se mai spune si arborele de matase, datorita florilor delicate care tin toata vara. La noi inca nu a apucat sa infloreasca, insa pentru cine este curios, florile arata asa:

Flori de albizia

Flori de albizia

Am gasit la Hornbach fasii de iuta si panza pentru invelit copaceii. Am bandajat/acoperit copaceii cum am putut mai bine, si speram sa le fie caldut peste iarna. Noua ne inghetasera degetele de frig in timpul operatiunii, nici macar vinul fiert cu care ne mai incalzeam periodic nu a ajutat prea mult. Vine iarna, tovarasi!

One thought on “Pregatiri de iarna in gradina

  1. Pingback: Artar japonez « Blogul Spufilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.