Preschimbarea pasapoartelor

Pasaport biometric

Pasaport biometric

Cum faceam noi ordine in maldarul de acte adunate de-a lungul timpului (de la constructia casei, garantii ale obiectelor diverse etc) ne-am gandit sa ne uitam si la valabilitatea acestora, sa aruncam vechiturile. Asa mai reduceam din stiva care devenise imensa, si in care evident nu gaseai nimic atunci cand iti trebuia.

Cand am ajuns la acte de identitate, surpriza, pasapoartele erau expirate de un an. Nu era asta un bai foarte mare, pentru ca oricum trebuia sa le schimbam pe noua adresa, iar spufa avea inca numele de donsoara.

Intru pe net si caut ce acte aveam nevoie pentru preschimbarea pasapoartelor. Caut bine-bine pe situl MAE, scobesc pana ma dor ochii, in final gasesc ceva. Bine oricum ca am sunat, in loc sa ne luam dupa ce scria pe net.

Ce scrie pe site:

paşapoarte simple electronice = 234,00 lei (costul paşaportului) + 32,00 lei (taxă consulară);  taxele se platesc la CEC (aloooo consiliul concurentei neloiale!).

Pentru eliberarea paşaportului, cetăţeanul trebuie să completeze “cererea pentru eliberarea unui paşaport”- nu ni s-a cerut asa ceva la ghiseu.

pentru eliberarea paşaportului simplu electronic şi a paşaportului simplu temporar: Formular tip 1 nu ni s-a cerut nici asta.

Nu se mentioneaza pe site ca acte necesare fix ce e mai important:

– CI + copie

– Pasapoartele vechi

Ne-am prezentat cu actele necesare (chitante de la CEC, pasapoarte vechi si CI+copie) la centrul de pasapoarte unde am stat 2 ore la o coada de 4 persoane (no kidding). Pentru schimbarea numelui nu a fost nevoie de certificatul de casatorie… Ne-a facut poza, ne-a luat amprentele, au gresit ceva date (atentie mare, ei dau la corectat solicitantului de pasaport o copie dupa datele introduse si daca sunt gresite se considera vina acestuia, care va plati inca o data taxa).

In 20 de zile lucratoare pasaportul ar trebui sa fie gata.

Pasaportul vechi il primiti inapoi, cu un colt taiat, asa ca la plecarea in tari pentru care aveti viza pe vechiul pasaport trebuie sa luati ambele pasapoarte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.