DiY: ventilator cu apa, pentru racire terasa

Ventilator racire terasa

Ventilator racire terasa

De cateva saptamani, cand suntem acasa evitam sa iesim afara pe terasa dupa ora 10, ca sa nu ne topim de caldura. Terasa noastra este orientata catre sud, tot timpul insorita, si vara este acoperita de o copertina retractabila. Nicio sursa de umbra si racoare practic. Seara, cand nu mai e soare, tot e zapuseala si preferam aerul conditionat din casa; pacat de vara asta, ca trece asa repede si parca nici nu apucam sa profitam ca stam la curte. Asa ca ne-am gandit la o solutie ca sa putem sta pe terasa si in conditiile unei veri toride ca aceasta.

Am vazut la TV cum carciumile din orase s-au dotat cu sisteme de racire terasa care pulverizeaza apa in vapori foarte fini ce racesc aerul (unii zic ca poti obtine o racorire cu 10 grade a atmosferei).

Am bagat repede ochiul pe google dupa astfel de sisteme gen ventilator cu apa si am gasit cate ceva. Am gasit in US oferte incepand de la 100$. Pe la noi, ce am gasit, la mai multi ofertanti, era numai o poza cu ventilatorul cu apa pentru racire terasa, fara a se preciza un pret. Ca de obicei, totul este negociabil. Te vede mai prostanac, iti vinde produsul de 3 ori mai scump. Am dat mail pentru o cotatie de pret si raspunsururile au venit, cu preturi incepand de la 1500 de euro in sus. Probabil ca m-au vazut de 3 ori mai prostanac.

Pana la urma am zis sa facem noi cumva sa racorim terasa fara sa ne uscam buzunarele 😀

Ce am folosit:

– un ventilator de camera cu picior (nu aveam unul acasa, dar am gasit second cu 40 de lei)

– un pistol de apa care are modul “mist” (pulverizarea foarte fina a apei)

– furtun de legatura la o sursa de apa

Am asamblat ca in poza, am dat drumul la ventilator pe nivel maxim, apoi la apa si asta a fost tot. Plasezi ventilatorul la o distanta de cca 2 metri de tine si il lasi sa baleieze in legea lui. Vaporii de apa chiar racoresc aerul cu cateva grade, astfel incat devine ok sa stai afara chiar si la 35 de grade. Toata investitia ne-a costat 80 de lei (pistol + ventilator), cam de 100 de ori mai putin decat daca am fi cumparat un “brumiventilator” din comert.

In functie de umiditatea de afara si de temperatura, randamentul in racire va fi mai mare. Probabil ca la 25 de grade ventilatorul cu apa nu va functiona deloc, toata smecheria sistemului fiind evaporarea care se produce la temperaturi mai ridicate (altfel te racoreste prin improscare cu stropi, ceea ce nu e chiar placut).

 

LE: vedeti ventilatorul cu apa de la Bricostore.

10 thoughts on “DiY: ventilator cu apa, pentru racire terasa

 1. dollo

  Ce dale frumos inierbate aveti pe pajiste 🙂 !
  Poate pretul alora de v-au vazut de 3 ori mai fraieri se referea la un sistem pentru vreo terasa de fitze din Dorobanti 🙂

 2. Spufi Post author

  @dollo: I-am spus direct, vreau ca sistemul ala american de 99 de $ pe amazon (link provided). Ok va costa 1600 + tva 😀

 3. Cristina

  Foarte faina ideea Dvs!
  Eu am vazut la un bar de pe la noi ceva care m-a tentat: un furtun din ala de cativa lei gaurit cu acul din loc in loc si amplasat sub streasina, furtunul conectat la apa si imprastia tot un fel de “ceata” de apa. Nu se simteau stropii cand treceai. Sotu’ a zis ca-mi face si el asa ceva, dar, pana sa se apuce, deja trec caldurile. Oricum, la noi nu prea sunt temperaturi insuportabile, numai zilele astea ne-am copt la 30 -32 de grade, dar noi suntem obisnuiti cu maxim 28, deci am simtit rau canicula…

 4. Spufi Post author

  Cristina, la noi se impunea o solutie, au fost peste 35 de grade in mod constant zilnic. Cred ca merge si cu furtunul, atata vreme cat presiunea este suficient de mare incat apa care iese prin gaurele sa se pulverizeze in aer. Si daca n-o fi sa te bucuri de instalatie anul asta, nu-i nimic, ca o mai fi vara si la anul!

 5. marianpreo

  Vedeti ca revine in actualitate -vine vara- ..am gasit la Romstal(gradina de vara) sistemele de furtun cu duze la 350 RON , 14 ml , unde mai pot fi facute extensii de lungime. Am citit in instructiuni ca o duza elimina pana la 3 l/H , asta ca sa va faceti un calcul iar ele se pare ca sunt la 1,5ml.
  Postez pentru ca anul trecut am cautat la greu si nu am gasit . Am pus si eu furtun dar nu…

 6. Pingback: Ventilator cu vapori de apa pentru terasa « Blogul Spufilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.