Sistemul de sanatate in Australia

Cand esti trecut de 30 de ani si emigrezi aici s-ar putea sa fii interesat, pe langa sistemul de pensii si de cum functioneaza sistemul de sanatate. Pentru noi asta a fost un criteriu important atunci cand am ales sa ne incercam norocul aici.

In Australia sistemul de sanatate este un mix de servicii gratuite (adica de stat) si asigurari private de sanatate.

Medicare este asigurarea de sanatate gratuita, care acopera din bani publici, pana la anumite sume, un set de servicii cum ar fi:

– consultatii (la generalisti sau specialisti)
– teste si examene (la recomandarea medicului)
– majoritatea interventiilor chirurgicale

Cum ziceam, Medicare nu iti acopera tot costul, ci doar ce se incadreaza intr-un barem de tarife standardizate, care se numeste “Schedule fees”.

Medicii pot cere pentru serviciile lor mai multi bani decat tariful din Schedule fee. In cazul in care de exemplu pentru o consultatie medicul iti cere $100, poti face claim online pentru Medicare rebate si ti se ramburseaza $35, cat e tariful standard pentru o consultatie. Restul de $65 pe care ii platesti din buzunar se numeste “gap”.

Spre deosebire de serviciile medicilor generalisti (GP) consultatiile la medicii specialisti sunt in general foarte scumpe si ca urmare sunt acoperite de Medicare doar in proportie de 85% din tariful standard pentru prima consultatie si 75% pentru urmatoarele.

Pentru a plati cat mai putin din buzunar, cel mai simplu este sa mergi la clinicile care au Bulk Billing.

Bulk Billing inseamna ca medicii din clinica respectiva nu te taxeaza mai mult decat tarifele standard, care sunt acoperite de Medicare 100% (pentru GP) sau 85% si 75% (pentru specialisti) cum spuneam mai sus. Tot ce trebuie sa faci cand mergi la consult la GP intr-o clinica Bulk Billing e sa arati cardul de sanatate Medicare si sa semnezi un formular; nu platesti nimic si banii pentru consultatie sunt virati de Medicare direct medicului care a prestat.

In cazul in care ai o problema de sanatate mai grava, si ai nevoie sa mergi des la specialist, poti ajunge sa platesti foarte mult pe “gaps”. In acest caz, Medicare nu te lasa sa ajungi chiar la sapa de lemn si are pentru tine niste “safety nets”. De exemplu, iti va acoperi 100% din plata standard dupa ce depasesti pragul de $430 platiti din buzunar pentru gaps. Asta nu te ajuta insa prea mult daca doctorul la care te tratezi are un tarif mai mare (si uneori poate fi mult mai mare) decat tariful standard. In acest caz, Medicare iti ramburseaza 80% din costurile out-of-pocket dupa ce depasesti pragul de $1248. Pragurile astea sunt ajustate anual in raport cu inflatia.

Ce nu iti acopera Medicare

  • ambulanta
  • dentist
  • ochelari si lentile de contact
  • ortopedie, fizioterapie, logopedie, psihoterapie
  • asistenta medicala la domiciliu

Pentru toate astea, si pentru un pic mai multe optiuni si confort cand vine vorba de spitalizare, s-au inventat asigurarile de sanatate private. In cazul in care ai nevoie de spitalizare, poti alege sa fii pacient public sau pacient privat (daca ai asigurare de sanatate).

Ca pacient public, nu poti decide tu cand te internezi, pentru o operatie de exemplu, si nu poti sa iti alegi medicul. Uneori ai de asteptat si un an pana te consulta specialistul si te interneaza ca sa te opereze. Ca pacient privat, iti poti alege medicul si se gaseste destul de repede loc pentru tine in spital, de obicei intr-o rezerva mai luxoasa decat a pacientului public.

Sistemul te incurajeaza sa iti faci asigurare privata de sanatate (iti deduci banii din taxe daca ai asigurare privata platita din buzunarul tau) si te penalizeaza daca castigi mult si nu ai asigurare privata (iti ia intre 1 si 1.5% in plus la taxe).

In plus, dupa ce ai implinit 31 de ani, pentru fiecare an in care nu ai avut asigurare privata pentru spitalizari, in momentul in care decizi sa te asiguri privat vei plati un premiu de asigurare cu 2% mai scump.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.