Structura casei de lemn

Asa cum ii spune si numele, structura casei de lemn… este de lemn 🙂 Avantajul cel mai mare ni s-a parut rapiditatea cu care se ridica scheletul de lemn. Dupa trei saptamani de la terminarea fundatiei se ajunsese deja la sarpanta, iar noi ne minunam de avantul luat si ne gandeam ca ne mutam mult mai repede decat preconizasem. Structura e din lemn de brad dulapi 5×15 din 60 in 60 cm. Pe deasupra s-a inchis cu OSB de 22 mm.

Pozele de mai jos sunt din 7.07.2007 si din 15.07.2007.

Structura OSB 22 mm

Structura OSB 22 mm

Terasa

Terasa din spatele casei

Etaj

Structura etaj

Dormitor

Dormitorul matrimonial

Structura interior

Structura interior, etaj

Pe acoperis am pus tigla metrobond. Este o tigla metalica acoperita cu granule de piatra naturala peste care exista un finisaj de smalt acrilic. Granulele de piatra au rol de fonoizolatie, ele pulverizand picaturile de ploaie, astfel incat cand ploua se aude mult mai putin decat sa zicem pe lindab. Alt beneficiu adus este disparitia nevoii pentru opritoare de zapada de pe acoperis, total inestetice.

Am pus si izolatia pana in august: polistiren expandat de 5 cm, la exterior, polistiren expandat de 3 cm la interior. La exterior peste polistiren se pune folie anticondens si hidroizolatoare.

Poze din 29.07 si 3.08 ( deja erau montate geamurile, tamplarie Rehau)

Izolatie

Izolatie interior

Izolatie exterior

Izolatie exterior

Tigla metrobond

Tigla metrobond

15 thoughts on “Structura casei de lemn

 1. Florin I

  Spufilor, sunteti printre putinii care achieseaza la structura din lemn :).
  Eu , pentru mine, nu construiesc DECAT pe lemn.
  Dar nu acest tip de cadre din grinzi contravantuite, ci o structura din lemn masiv, imbinate traditional “coada de randunica” . Cladirea din Bucuresti , 400 mp desfasurat e construita in acest fel si, apropo de mirarea voastra ca timp de executie, mesterii mi-au terminat-o in 21 de zile ( incluzand duminicile si sarbatorile in care n-au lucrat) .
  Dar mai trece apa pe Dambovita pana cand oamenii incep sa aiba incredere sa vietuiasca intr-o casa ecologica. Momentan romanii prefera betoanele si costurile mari.
  Sa traiti fain in casa voastra din lemn, si lasati-o mai moale cu foliile anticondens la pereti, pentru ca ea, casa, trebuie sa respire.
  Cautati sa nu blocati trecerea vaporilor decat pe verticala ( acoperis sau pardoseala ) Dar astea sunt alte sfaturi, si nu pentru voi, care deja ati construit. 🙂

 2. Spufi Post author

  Florin, inteleg ca lucrezi in domeniu? Constructiile traditionale cu prinderi “coada de randunica” si, cum urmaream pe Discovery la “Great designs”, cu prinderea structurii de lemn printr-un cilindru de lemn, mi se par nemaipomenite. Folia anticondens mai are rolul de hidroizolatie. De ce este mai buna blocarea vaporilor pe verticala?

 3. Florin I

  EU sunt arhitect. Dar am observat ca multi dintre constructorii de case din lemn “la cheie”, pun in calcul si aceasta folie anticondens la pereti, care este de fapt o bariera de vapori.
  E bun , suna bine la urechea beneficiarului, da bine si la buzunarul constructorului… o cheltuiala in plus, nu ?
  Dar casa trebuie sa respire. Ca e din lemn, din caramida, BCA, etc…. vaporii de apa circula. Acolo unde sunt blocati, apare un punct de roua, un posibil mucegai sau alte complicatii care tin de modul de constructie al casei, de zona climaterica, de orientarea in punctele cardinale si de multe alte dracii , inclusiv de modul de locuire in acea casa. ( gatit, bai, dusuri, activitati generatoare de vapori de apa).
  Vara/iarna elimini doar prin respiratie peste 1/2 litri de apa. Tu singur !:) Vaporii astia de apa circula…se duc undeva….
  Casa respira, exista un transfer de vapori de la interior catre exterior. Din aceasta cauza nu se recomanda folosirea polistirenului EXTRUDAT la termosistemul exterior al casei. Desi e mult mai rezistent decat cel expandat, este atat de dens incat nu mai lasa casa sa respire.
  In schimb, foliile hidroizolatoare sunt folosite la elementele orizontale ale casei ( placa parter/subsol , planseul ultimului nivel(terasa) ori acoperis-sarpanta). Dar nu singure, ci insotite de un strat de difuzie a vaporilor.
  Fenomenul e simplu: se pune acea folie-bariera de vapori, insa acei vapori trebuiesc eliminati undeva. Si aici intervine stratul de difuzie, in care se impregneaza vaporii de apa, si care conduce aceasta cantitate mica de apa, catre exterior.
  Adica apa (sau vaporii) trebuie impiedicata sa intre in casa, iar ea poate intra infiltrandu-se prin elementele orizontale: acoperis sau placa de peste sol. Peretii au tencuieli hidrofuge pe exterior. Apa nu patrunde fiindca nu stagneaza pe un element vertical.
  Ca sa intelegi mai bine fenomenul, inchipuie-ti o terasa sub care e o camera locuibila. Sub straturile suport pentru gresia terasei, e o hidriozolatie care impiedica infiltratia apei mai jos. iar sub aceastra hidroizolatie e un strat de difuzie a vaporilor care vin din interior, si care ii conduce la marginea aticului, sub tabla ori solbancul care-l acopera. Acolo se evapora si am scapat de ei. La fel se intampla la un acoperis-sarpanta. Daca sub hidroizolatie nu este un strat de difuzie, vaporii care vin din interiorul casei, pot putrezi astereala in timp.
  Asta e motivul pentru care consider folia anticondens la pereti, ca excesiva, inutila si in anumite conditii chiar generatoare de alte complicatii.

 4. Florin I

  Acum mai trebuie sa precizez ceva:
  Eu am vorbit despre hidroizolatie si strat de difuzie.

  Trebuie vazut ce a inteles constructorul prin “folie anticondens”. Spun asta fiindca am vazut in santiere ca foarte multi dintre constructorii de case inteleg sa monteze o folie care nu da voie vaporilor de apa sa treaca. Adica o hidroizolatie perfecta.
  Daca folia anticondens montata la tine este un material poros care absoarbe vaporii de apa, atunci este chiar stratul de difuzie despre care vorbeam .
  Stratul de difuzie folosit odinioara, era hartia Kraft. O rola de hartie groasa, cu mici perforatii. Acum sunt zeci de materiale, si trebuie vazut agrementul tehnic al fiecaruia.

 5. Horatiu C.

  Păi e clar. Folia permite vaporilor să treacă într-o singură direcţie. Anticondens în casă şi hidroizolaţie în exterior. Numa-i să nu fie montată invers 😀

 6. alex

  salut

  am o casa pe structura de lemn,pereti din osb si ma gandeam sa-i fac izolatia exterioara cu polistren extrudat.ce imi recomandati?
  Multumesc

 7. Spufi Post author

  Salut alex,

  Eu as folosi polistiren extrudat de 5 cm la exterior, iar pe interior vata de 20 cm. Ar fi o izolatie foarte buna.

 8. ioan26

  Fratilor, si mie imi plac casele pe structura de lemn,chiar imi convin, insa nu-mi dau pace citeva ginduri:
  1)Doamne fereste de vreo inundatie ca cea din 1970 (cu barca ne-au evacuat),tin minte desi aveam doar 12 ani, apa a ajuns aproape pina la geamuri, cu greu in ani s-au remediat daunele, casa fiind din caramida. La o casa pe structura din lemn, ce mai remediezi?
  2)Ma ingrozesc cind vad la TV cite o casa care arde sau a ars ca o torta! Pericolul exista, cu toate ignifugarile cu tot, care se stie ca dupa mai multi ani isi pierd efectul.
  3)Ce te faci daca mergi in concediu pentru citeva zile si in lipsa se intimpla sa plezneasca vreo conducta sau sa apara din diverse motive o scurgere continua si mare de apa in baia de la etaj?!
  – NENOROCIRE in toate cele trei cazurile si ajunge odata in viata sa se intimple si sa te lase fara casa, pe drumuri, practic terminat-distrus!!!!!!!!!!!!! Astept pareri dar nu si contraziceri, pentru ca nu pot fi. Toate cele bune, tuturor!!!

 9. Spufi Post author

  Pericole sunt multe in lumea asta, inundatii ca in ’70 cutremur ca in ’77, si nu prea conteaza unde stai in momentele acelea. Restul sunt cele pe care le putem preveni. Nu aprindem draperiile si canapelele cu lumanarea, nu spalam peretii interiori cu furtunul 😀 In bai am prevazut scurgeri in caz de inundatii. Ce se poate intampla? Se uda, se usuca. Casa este si ea asigurata in cazul evenimentelor de asa natuira.

 10. Pingback: Despre siding ca finisaj exterior « Blogul Spufilor

 11. iulian nastase

  Citeva informatii ce trebuie corectate… Bariera de vapori la o casa pe structura din lemn este obligatorie. Daca nu se monteaza pe interior ,in spatele termoizolatiei(partea calda),vaporii de apa patrund in termoizolatie si 1% umezire, inseamna pierderea capacitatii de termoizolare cu 30%. Deci montajul este obligatoriu.

 12. iulian nastase

  Deasemenea ,trebuie evitat polistirenul expandat ca si termosistem. Va recomand produse ale firmei Steico Germania, Informatii pe http://www.steico.com. Produc un termosistem din fibre de lemn ce lasa peretii sa respire spre exterior.. Bineinteles sistemul trebuie tencuit cu tencuiala Silicatica.( nu acrilica )

 13. iulian nastase

  Traseele de conducte , la case pe structura din lemn nu se pozeaza pe peretii exteriori.Se alege traseul prin planseu sau pereti interiori de conpartimentare si bineinteles se incalzeste intreaga locuinta la o temperatura de avarie( min 5 grade) in cazul cind nu locuiti in ea o perioada mai lunga.

 14. Vlad Haidau

  Felicitari pentru casuta!
  Am o cuiozitate: cat a costat toata operatiunea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.