Trandafiri si dalii, toamna

Daliile

Daliile ciufulite

De cand a venit toamna, daliile, plantate in aceasta primavara, sunt in delir. Craitele gigantice se tin inca tare pe pozitii, ca sa puna parca in valoare si mai bine daliile ciufulite. Se anunta cald si frumos weekendul asta, 21 de grade zice accuweather. Bad news for them, pentru ca le voi sacrifica. Nu pe grade, pe craite. Am nevoie de spatiu pentru a pune bulbii de toamna.

Vedeta gradinii, trandafirul galben Garden Princess nu mai conteneste nici el cu florile, isi stoarce ultimele resurse ca sa ne mai bucure cu trandafiri, care sunt parca mai involti, mai parfumati ca asta vara.

Are povestea lui, acest Garden Princess: acum doi ani, la Bricostore, in primavara, am cumparat, dupa obicei un “teanc” de plante. La casa, aruncat langa banda, era un butas de trandafir jumulit. Probabil cine dorise sa il cumpere de abia la casa vazuse ca era damajat saracul trandafir, si l-a aruncat. Fire sensibiloasa, mi s-a facut miluta de el cum zacea asa, fara speranta, langa casa de marcat, si l-am pus pe banda alaturi de celelalte flori ale noastre, ca pe un copil orfan.

Trandafirul galben Garden Princess

Trandafirul galben Garden Princess

Drept rasplata, ne-a inflorit inca din primul an, unlike the others, si din ce in ce mai abundent de atunci, eclipsand orice alt trandafir din gradina.
Apropos de trandafiri, stiu ca obiceiul romanesc este ca trandafirii sa fie taiati toamna drastic, la 5-10 cm, si sa fie acoperiti cu borcane/funduri de peturi. Noi nu ii taiem asa, toamna doar scurtam tulpinile foarte lungi, pe care le poate rupe vantul aspru al iernii. Planta ar trebui sa fie cat mai integra, nu trebuie sa sa intre in iarna ranita. Trandafirii doar se musuroiesc toamna. Primavara taiem tot ce a avut de suferit in timpul in iernii, scurtam pe cat posibil ramurile, pentru ca inflorirea se face mai mult pe cresterile noi.

Daliile

Daliile

Garden princess show

Garden princess show

Nina Weibull

Nina Weibull

Daliile, flancate de craite

Daliile, flancate de craite

3 thoughts on “Trandafiri si dalii, toamna

  1. Pingback: Tufanele « Blogul Spufilor

  2. ba_laura

    strasnica gradina voastra in octombrie! abia vazand pozele astea grozave, cu flori incredibil de frumoase, realizez ca eu nu am flori de toamna mai deloc in gradina.

  3. Spufi Post author

    anul asta a venit frigul mai devreme decat anul trecut, asa ca am scos bulbii de dalii deja de o saptamana, am taiat si trandafirii…
    dar nu te cred ca nu ai dalii! craite stiu ca ai 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.