Tratarea apei contra pseudomonas aeruginosa

Dupa cum ziceam in postul despre camera tehnica a casei, am intampinat probleme destul de serioase cu apa din putul de la parinti. Casa lor este construita langa a noastra, insa fiecare casa are putul propriu pentru apa potabila, deoarece pe strada nu exista inca trasa reteaua de apa menajera a orasului.

Distanta intre cele doua puturi este de cam 10 metri. Putul nostru, sapat la o adancime de 25 metri, in a treia panza freatica, nu a avut din fericire probleme bacteriologice. Doar la analizele fizico-chimice am constatat cantitatea de calcar foarte ridicata, dar am pus o statie de dedurizare si am rezolvat problema.

Sapat la o adancime de 70 metri, mult mai adanc decat al nostru, sursa de apa a parintilor este infectata cu o bacterie patogena numita Pseudomonas Aeruginosa. Rezultatul analizelor a fost greu de primit, pentru ca se spune ca un put mai adanc iti garanteaza o apa mai curata, si a fost tocmai pe dos.

Bacteria Pseudomonas este destul de des intalnita in sursele de apa, se dezvolta foarte rapid si este destul de periculoasa. Este rezistenta la antibiotice, provocand chiar moartea in unele cazuri. Din cate am studiat pana acum, nu este de glumit cu Pseudomonas.

Am clorinat des si intens atat putul cat si vasul tampon. Initial nu am crezut ca insasi sursa poate fi contaminata. Am tinut clorul pe tevi mai bine de 24 de ore, ca sa se dezinfecteze. Totul a fost fara rezultat.

Daca prima analiza dupa dezinfectie a iesit foarte buna, in mai putin de o saptamana bacteria era din nou prezenta. Este clar sursa de infectie este chiar panza freatica.

Dupa aceea am consultat internetul + diverse firme de specialitate, care sa ne ajute sa rezolvam problema, am ales o solutie de clorinare automata.

Dintr-un vas de 100 de litri (solutie de clor) la plecarea pompei de alimentare cu apa a vasului tampon, o pompa dozometrica va pompa o solutie de clor in vas. Deci alimentarea cu energie se face pe un releu comun la pompa dozometrica, cea care alimenteaza cu clor, si pompa din put, cea care alimenteaza cu apa. Clorul are rolul de a anihila bacteria in vasul tampon. Dupa aceea apa va trece printr-un filtru, o sita de 50 de microni, pentru a indeparta resturile, apoi printr-un filtru de carbune activ, de 5 microni, care realizeaza filtrarea finala indepartand clorul activ din apa.

Desi in vasul tampon mirosul de clor este foarte pregnant, la chiuveta nu se simte deloc.

In urma reglajelor clorul din apa de la chiuveta trebuie sa fie sub 0.5/100ml pentru o apa potabila. Instalatia a fost pusa ieri in functiune, firma ne-a garantat ca scapam de Pseudomonas. Noi nu bagam mana in foc inca; vom face un follow up saptamana viitoare, cand ies rezultatele analizelor.

7 thoughts on “Tratarea apei contra pseudomonas aeruginosa

 1. Pingback: Am scapat de pseudomonas Aeruginosa :D/ « Blogul Spufilor

 2. Sebastian

  Buna,

  Am si eu aceeasi problema ca si tine; mi-am deschis o piscina si am depistat la analize aceasta bacterie. Am incercat cu clor, de 4 ori mai mult decat limita normala, dar tot nu a disparut.
  Ma poti ajuta sa-mi recomanzi cateva firme care sa ofere solutii pentru a scapa de aceasta bacterie?
  Multumesc!

 3. Spufi Post author

  Buna,

  Noi am lucrat cu Softehnica. Ei au facut si instalatia in sine.
  Pentru piscina ai folosit clor simplu sau hipoclorit de sodiu? Noi folosim hipoclorit de sodiu care este o sare a sodiului.
  Incearca cu hipoclorit de sodiu.

 4. claudia

  Cred ca o lampa UV de putere 40W va rezolva foarte simplu problema.

 5. Eugen

  Pentru Pseudomonas Aeruginoasa, care este o bacterie foarte pacatoasa si care clorul nu o elimina, se foloseste numai Sterilizatorul cu ultraviolete, dar trebuie sa intrebi specialistul ce capacitate iti trebuie. In general trebuie azi un sterilizator sa stai linistit. Intra pe Albec sau filtre-apa.net, sa vezi fisele tehnice.

 6. claudia

  emisie de UV- o au lampile cu UV, configurate in fct.de condum de apa, respectiv dimensiunea tevii de adcuctiune.
  Aceste lampi se aplica dupa dezinfectia putului , respectiv a instalatiei, confirmata prin buletin microbiologic.
  Pentru baut, exista hiperfiltrari cu osmoza profesionala(va pot facer recomandari), dar si atunci exista posibilitatea infestarii robinetului prin contact de robinetul uzual, aflat in apropiere( de ex, in buc….ambii robinetii sunt amplasati in apropierea aceleeasi cuve.)
  De aceea necesitatea dezinfectiei inainte de UV si hiperfiltrare.
  Chiar si asa , periodic se va clorina in continuare putul.
  Ing.Claudia POP- [email protected]

 7. alta claudia

  In cazul in care bacteria este prezenta in apa de la robinet desi instalatia interioara s-a clorinat temeinic inseamana ca undeva in interiorul instalatiei exista un “ciot” de teava unde clorul nu ajunge. Asta este problema cu care ne-am confruntat la un singur client din zeci de clienti la care s-a facut clorinarea putului si a instalatiilor interioare de apa inainte de instalarea sistemului cu UV. Uv-ul functiona perfect, imediat dupa el apa nu avea nici un fel de contaminere microbiologica, dar la robinetii din casa Pseudomonas reaparea dupa o saptamana. Acel ciot s-a anulat prin reconfigurarea instalatiei si problemele au disparut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.