Trei zile la Paris

Nu am avut niciodata simpatie deosebita pentru francezi: faptul ca nu au reusit sa se ridice la inaltimea standardelor ridicate de predecesori mi s-a parut foarte lame.

Sa pierzi atata teren pe toate planurile, mai ales cel cultural (intr-un timp atat de scurt) mi se pare de neiertat.

Sa ajungi sa protejezi prin lege limba franceza, cea care fusese adoptata natural de atatea neamuri ca limba de conversatie pt high class (romani, rusi, bulgari…) e pathetic de-a dreptul. La souris for mouse? srsly? how dumb is that.

Iar cand te gandesti acum la un francez contemporan cine iti vine in minte? Sarcozy (ridicol), Strauss-Kahn (gross)…

Oh well. Am petrecut 3 zile la Paris si ne-a placut tare mult. Love France, hate the French, cum spune englezul 🙂  Nu e trafic pe strazi ca in Bucuresti (sau NY), nu miroase a gaze de esapament, se claxoneaza rar, oamenii in loc sa mearga ca noi in acvarii pe roti, preocupati si vesnic cu mobilul lipit de ureche, prefera sa pedaleze pe bicle, zambitori,  femeile sunt suple, cochete – casual chic style, metroul e curat, are statii dese si vine rapid… iar mancarea… oh mancarea… am mancat bun peste tot; ne-au placut in mod deosebit:

– escargot (in doua locuri, preparati diferit, unii din cochilie, altii decochiliati), buni de tot

– magret de canard aux myrtilles (un deliciu, dar tare ne-montignac)

– supa de ceapa

– biftec tartar (altfel decat la noi, nu neaparat mai bun, dar alfel, fara atatea condimente)

– foie gras “de casa”

Am fost si la Disneyland, cui ii place sa se dea in montagne russe sa incerce musai Space Mountain – noi ne-am dat de trei ori 🙂 Cam toate ride-urile sunt super soft, nu se compara cu roller coasterele de la Six Flags (US), la Disneyland in rides nu ai cadere libera nicaieri, insa Space Mountain compenseaza prin viteza si prin faptul ca te da peste cap twice 🙂

Loved it! Vive la France, astea. Si acum, niste dovezi:

La Disneyland

La Disneyland

Space Mountain Mission

Space Mountain Mission

Sacre Coeur

Sacre Coeur

Inside Sacre Coeur

Inside Sacre Coeur

Vedere din Eiffel

Vedere din Eiffel

Moulin Rouge

Moulin Rouge

2 thoughts on “Trei zile la Paris

  1. dollo

    He, he, Parisul… ce vremuri maică! Eu am pozele astea pe hartie, din vremea in care faceam poze cu Smena daca nu ma insel 🙂 Mai putin Disney, ca acolo nu fusei, decat in ala din LA. Care nu m-a dat pe spate nici la propriu nici la figurat. In schimb California Adventure Land yes! M-a dat si pe spate, m-a si rasucit, m-a ametit. Parisul mi-a placut si mie pentru tot ce ai zis, plus relaxarea oamenilor. Zambete si frunti descretite ca la Paris, mai rar necușorule! La noi nu erau asa nici când ne ziceam Micul Paris. Darmite azi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.