Cablaj TV, telefon si date la casa noua

Priza telefon si ethernet

Priza telefon si ethernet

Cand iti construiesti o casa noua, pe langa o gramada de detalii de structura, trebuie sa ai foarte clara si schema cablurilor. Pe langa cablurile electrice, prin peretii casei mai avem si cablurile de curenti slabi, generic denumite de tv, telefon si date. Pentru transportul semnalului tv se foloseste cablu coaxial. Pentru telefonie este suficient un cablu cu 2 fire insa se poate pune si cablu ethernet. Pentru cablul de date, ethernet, se foloseste cablu cu 8 fire. Toate cablurile trebuie sa fie de calitate, ecranate, sa nu fie influentat de diverse campuri electrice.

Se spune ca este bine sa mobilezi casa inainte sa te apuci sa construiesti, in imaginatie bineinteles. Si asa este. Numai asa vei sti clar unde sa pozitionezi prizele pentru tv, telefonie si date. Noi in afara de televizorul din living, care stiam clar unde va fi, am cam dat-o in bara.

In living am tras in spatele televizorului doar priza de TV. Priza de internet si priza de date le-am pus pe alt perete, unde sunt asezate o consola si o bancheta. Era mult mai bine sa fi tras cablul de date in spatele televizorului, din doua motive: un media player cu suport de retea prin care puteam rula filme de pe youtube sau asemanatoare, puteam face streaming de pe PC sau copia direct filmele prin retea pe hard diskul media playerului. De asemenea, asa ne-am putea conecta si la viitorul serviciu IPTV (televiziune prin internet) ce va aparea in curand si pe piata romaneasca. No worries we say, se gasesc solutii. Putem folosi pentru transmisia de date un access point wireless sau chiar reteaua electrica a casei.

Cablurile stranse in garaj

Cablurile stranse in garaj

Toate cablurile din casa se strang in garaj. Acolo, pe o etajera stau routerul, modemul de internet si de aici se distribuie cele trei servicii in toata casa.

In privinta semnalului TV este destul de usor. Am luat un splitter cu o intrare si mai multe iesiri. Pe intrare am pus cablul de la furnizor (de la antena de la dolce, cazul nostru) iar pe iesiri am distribuit semnalul in casa.

Pentru prize de TV am folosit un modul de la TEM (foarte usor de instalat). Mai avem nevoie si de un cablu tv. De obicei instalatorul de servicii TV se ocupa de asta.

Pentru cablul de telefonie, daca avem o singura linie telefonica, avem nevoie de un splitter care sa trimita semnalul la toate telefoanele din casa. Daca avem mai multe lini telefonice, le organizam cum dorim ( de ex. o linie e pentru camera din living, o linie e doar pentru dormitor, etc…). Am folosit un modul RJ12 (asa scrie pe eticheta, in realitate este RJ11 care are 4 contacte, RJ12 avand 6) tot de la TEM pentru prizele din camere. Se instaleaza destul de usor. Se introduc cele 2 fire pe canalele din mijloc (sunt 4 canale) in spatele prizei pana in capat apoi se apasa pe capac pana face click. In garaj trebuie mufate cablurile ca apoi sa le introducem in splitter. Se foloseste mufa de telefon RJ11. Pe canalele din mijloc se introduc cele 2 fire si cu un cleste special se sertizeaza mufa.

Montaj module prize

Montaj module prize

Cablul de date, ethernet cat5, are 8 fire. pentru prize de data asta nu am mai folosit modul de la TEM deoarece este ingrozitor de potrivit firele si nu ne-a iesit deloc.

Am folosit o priza RJ45 cu prindere usoara iar firele le-am pus pe direct, 1 la 1. Asta inseamna ca daca am pus alb cu verde pe primul pin va ajunge tot alb cu verde pe primul pin. In garaj, la capete, folosim clestele de sertizare pentru mufele rj45. Inseram capetele intr-un router, in care punem si cablul de la ISP.

Despre configurarea si securizarea retelei ca vom vorbi in alt post.

5 thoughts on “Cablaj TV, telefon si date la casa noua

 1. Pingback: Configurarea retelei « Blogul Spufilor

 2. danyel

  de obicei cablurile pentru tv se trag toate unde va pe partea de sud-vest, in cazul in care isi monteaza si oa natena satelit, si cele de net aproape de fiecare priza tv, in cazul in care se monteaza si un dreambox, ma poti contacta la 0735258300 pentru detalii

 3. adrian

  salutare. dupa 2 ore de incercare sa “mufez” cablul de intenet la o mufa TEM, m-am lasat pagubas si am legat pe “direct”. arata urat, un fir iese din perete, nu-s fericit. poti sa-mi spui te rog ce inseamna mufa cu prindere usoara? as dori sa fac exact ca tine, ca la final sa arate perfect. de unde ai achizitionat acea mufa?
  bafta. adrian.

 4. Spufi Post author

  Salut adrian. Prizele acelea le-am luat de la Brico parca. Au niste canale pe care merg firele in spate, e foarte usor.
  Bafta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.