Ventilatoare de tavan

In afara de becurile pentru caldura instanta in baie, o alta chestie noua pentru mine, insa nu neaparat atat de “exotica”, au fost ventilatoarele de tavan care se regasesc in majoritatea caselor in Australia.

Unii zic ca nu au nevoie deoc de aer conditionat vara si folosesc doar ventilatoare cand e cald. Mi-a venit greu sa ii cred, si am pus-o pe seama caracterului tipic aussie – spartan zgarcit 🙂 Alta duma greu de crezut a fost aceea cu folosirea ventilatoarelor si in timpul iernii, pentru incalzire.

Numai ca dupa ce am testat pe propria piele, am constatat ca nu e deloc minciuna. Ventilatoarele de tavan scad caldura resimtita cu pana la aproximativ 8 grade. Chiar nu e nevoie de aer conditionat decat in cazuri extreme (cand afara sunt peste 40 de grade). Iarna poti sa le pui sa se invarta invers (au buton de reverse), pe viteza mica, si iti aduc mai jos caldura care s-a ridicat la tavan.

La cat de cald e vara in Romania ar fi foarte bune ventilatoarele astea in tavan, fiind si foarte economice, comparativ cu aerul conditionat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.