When a woman is successful, people of both genders like her less

Pentru cei care (inca) mai au dubii ca in lumea contemporana (chiar si in societatile avansate) femeile si activitatea lor profesionala sunt cantarite prin prisma altor standarde decat barbatii

Experimentul Heidi / Howard

In 2003 la Harvard Business School s-a desfasurat un experiment menit sa testeze perceptiile despre barbati si femei in mediul profesional. In testul folosit era vorba despre Heidi Roizen, o antreprenoare de succes din Sillicon Valley, relatandu-se cum Heidi a reusit sa aiba succes datorita personalitatii ei intreprinzatoare si a abilitatilor ei de networking.

Aceeasi poveste a fost prezentata catre doua grupuri de studenti cu o singura diferenta: unui grup i s-a dat spre studiu personajul Heidi in timp ce celuilalt grup i s-a prezentat aceeasi poveste cu numele schimbat din Heidi in Howard.

Cand au fost intrebati despre parerile lor despre cele doua personaje, ambele grupuri i-au gasit pe Heidi si pe Howard la fel de competenti si eficienti. Cu toate acestea, Howard a reiesit cu mult mai dezirabil, in timp ce despre Heidi au spus ca este egoista, neplacuta, nu ar angaja-o si nu ar vrea sa fie colegi cu ea, deoarece este insetata de putere si ii place sa se laude.

Cu cat mai sigura pe ea au considerat-o pe Heidi, cu atat mai dur au judecat-o (spre deosebire de cei care l-au studiat pe Howard).

Aceleasi date ale problemei, cu o singura diferenta, genul, a lasat asadar oamenilor impresii foarte diferite. Sursa: https://www.gsb.stanford.edu/stanford-gsb-experience/news-history/gender-related-material-new-core-curriculum

Succesul si capacitatea de a fi placut, zice Sheryl Sandberg, COO la Facebook, au conotatii negative pentru femei si pozitive pentru barbati. Cand o femeie are succes, atat femeile cat si barbatii o plac mai putin. Sandberg zice ca acest dublu standard este esenta motivului pentru care femeile nu avanseaza. Despre asta si despre cum “femeile sunt evaluate pentru promovare in functie de performanta in timp ce barbatii sunt evaluati in functie de potential” in cartea ei Lean In: Women, Work and the Will to Lead.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.